Sport

A Szedeák korábbi edzője, Fodor Péter vezeti a debreceni kosárlabda-akadémiát

A Szedeák korábbi edzője, Fodor Péter vezeti a debreceni kosárlabda-akadémiát

2012. szeptember 27., csütörtök
A Szedeák korábbi edzője, Fodor Péter vezeti a debreceni kosárlabda-akadémiát

Az egykori Szeviép-Szeged korábbi, valamint a Naturtex-SZTE-Szedeák együttesének előző vezetőedzője, Fodor Péter lett az újonnan létrejött debreceni kosárlabda-akadémia szakmai igazgatója.

Csütörtökön kapta meg a szövetségi akkreditációt a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club (DEAC) és a Debreceni Sportcentrum (DSC) által közösen alapított kosárlabda-akadémia. Ez az ország hatodik ilyen sportintézménye, korábban a Vasas és a Sopron alapított női, a Honvéd pedig férfi akadémiát, míg a pécsi Rátgéber-akadémia mindkét szakág utánpótlását képezte. Debrecenben utóbbihoz hasonlóan egybefogják a férfi és a női kosárlabdaképzést, s mindennek igazgatására

Fodor Pétert

, a Naturtex-SZTE-Szedeák előző trénerét kérték fel. "Nagyon régóta szerettem volna ilyen jellegű feladatokat ellátni, jól érzem magam ebben a munkakörben. Sok teendőnk van, de úgy érzem jól haladunk" - közölte a SZEGEDma.hu-val a korábban női és férfi kosárlabdacsapatokat is dirigáló szakember, aki hozzátette, még március végén keresték meg a cívis városból, hogy legyen segítségükre majdani kosárlabda-akadémiájuk szakmai anyagának összeállításában, hiszen a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének akkreditációjához szükséges benyújtani egy ilyen prezentációt. Az akadémia június 6-án kapta meg az engedélyt, majd ennek hozományaként kérték fel később a körmendi születésű korábbi szegedi trénert szakmai igazgatónak. Mint kérdésünkre Fodor Péter elmondta, az akadémia három korábbi szervezet, két egyesült magánkosársuli, a Debreceni Sportiskola és a Debreceni Egyetem integrálódása révén jött létre, így egészen a legkisebbektől a legidősebb, U23-as korosztályig lefedi az utánpótlásképzést, a legidősebb játékosok így az NB I/B-s DEAC-ban is játszhatnak. "Fontos hangsúlyozni, hogy ez a kezdeményezés tisztán az utánpótlásképzésről szól, nincs köze a Factum Sport Debrecen élvonalbeli együtteséhez" - húzta alá a sportvezető. "Az elmúlt időszakban az új megbízatásommal foglalkoztam, nem figyeltem annyira a felkészülési időszakot az NB I/A új idényére, de a szezon végén, amikor voltak felkéréseim magyar csapatoktól, illetve Romániából és Ausztriából, valamint a fiaim,

Márton

és

Gergő

kapcsán azért követtem valamelyest az eseményeket. Úgy vélem, idén még inkább a Szolnok felé fog elmozdulni a mérleg nyelve, ugyanakkor a többiek között nincsenek akkora különbségek. Az első három-négy csapat hasonló lesz mint tavaly, a Szolnok, a Paks, a Falco és az Alba jó szereplése várható, de biztosan lesz egy-két meglepetéscsapat is, mondjuk a Körmend, amely a nehézségek ellenére is szépen szerepelt a felkészülés során" - vélekedett Fodor Péter.

Sterbenz Tamás: Fodor Péter személye a garancia

A debreceni kosárlabda-akadémia akkreditációs okmányát hivatalosan csütörtökön adták át a hajdúsági városban. "A Debreceni Egyetem és az önkormányzat közötti együttműködés egyik sarokpontját jelenti a sportklubok közös munkája, amely korábban a labdarúgó-akadémia és az úszósport támogatásában valósult meg - fogalmazott az akkreditáció átvételét megelőző debreceni sajtótájékoztatón

Fábián István

, az egyetem rektora, aki hozzátette: a kosárlabda utánpótlás-nevelés felkarolásával is azt kívánják üzenni, hogy a felsőoktatás és a sport egymástól elválaszthatatlanok.

Kósa Lajos

, Debrecen polgármestere kiemelte a társaságiadó-kedvezmény (TAO) forrásainak bevonását, amely szavai szerint az utánpótlás-nevelésben minőségi javulást hozhat. "A kosárlabda-akadémia forrásai így stabilak lesznek" - szögezte le. "Debrecenben már végigjárták a szamárlétrát a kosárlabdasportban", de korábban a csapatépítésben pont a legfontosabbat, az utánpótlás-nevelést hagyták ki - utalt a politikus a város korábbi klubjára, a Vadkakasokra, jelezve, hogy ezúttal jó úton indulnak el. Kitért arra is, hogy a város jól felszerelt sportcsarnokokkal rendelkezik és az egyetemen is épül egy új létesítmény, így az infrastruktúra rendelkezésre áll a megfelelő szakmai munkához.

Sterbenz Tamás

, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára Fodor Péter szakmai igazgató személyét garanciának nevezte az akadémia színvonalas működtetésére. Megítélése szerint a jövő az, hogy az ország legjobb szakemberei a szövetség által akkreditált akadémiákat vezessék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.