A Szedeák korábbi edzője, Fodor Péter vezeti a debreceni kosárlabda-akadémiát

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egykori Szeviép-Szeged korábbi, valamint a Naturtex-SZTE-Szedeák együttesének előző vezetőedzője, Fodor Péter lett az újonnan létrejött debreceni kosárlabda-akadémia szakmai igazgatója.

Csütörtökön kapta meg a szövetségi akkreditációt a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club (DEAC) és a Debreceni Sportcentrum (DSC) által közösen alapított kosárlabda-akadémia. Ez az ország hatodik ilyen sportintézménye, korábban a Vasas és a Sopron alapított női, a Honvéd pedig férfi akadémiát, míg a pécsi Rátgéber-akadémia mindkét szakág utánpótlását képezte. Debrecenben utóbbihoz hasonlóan egybefogják a férfi és a női kosárlabdaképzést, s mindennek igazgatására Fodor Pétert, a Naturtex-SZTE-Szedeák előző trénerét kérték fel.

“Nagyon régóta szerettem volna ilyen jellegű feladatokat ellátni, jól érzem magam ebben a munkakörben. Sok teendőnk van, de úgy érzem jól haladunk” – közölte a SZEGEDma.hu-val a korábban női és férfi kosárlabdacsapatokat is dirigáló szakember, aki hozzátette, még március végén keresték meg a cívis városból, hogy legyen segítségükre majdani kosárlabda-akadémiájuk szakmai anyagának összeállításában, hiszen a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének akkreditációjához szükséges benyújtani egy ilyen prezentációt. Az akadémia június 6-án kapta meg az engedélyt, majd ennek hozományaként kérték fel később a körmendi születésű korábbi szegedi trénert szakmai igazgatónak. Mint kérdésünkre Fodor Péter elmondta, az akadémia három korábbi szervezet, két egyesült magánkosársuli, a Debreceni Sportiskola és a Debreceni Egyetem integrálódása révén jött létre, így egészen a legkisebbektől a legidősebb, U23-as korosztályig lefedi az utánpótlásképzést, a legidősebb játékosok így az NB I/B-s DEAC-ban is játszhatnak. “Fontos hangsúlyozni, hogy ez a kezdeményezés tisztán az utánpótlásképzésről szól, nincs köze a Factum Sport Debrecen élvonalbeli együtteséhez” – húzta alá a sportvezető.

“Az elmúlt időszakban az új megbízatásommal foglalkoztam, nem figyeltem annyira a felkészülési időszakot az NB I/A új idényére, de a szezon végén, amikor voltak felkéréseim magyar csapatoktól, illetve Romániából és Ausztriából, valamint a fiaim, Márton és Gergő kapcsán azért követtem valamelyest az eseményeket. Úgy vélem, idén még inkább a Szolnok felé fog elmozdulni a mérleg nyelve, ugyanakkor a többiek között nincsenek akkora különbségek. Az első három-négy csapat hasonló lesz mint tavaly, a Szolnok, a Paks, a Falco és az Alba jó szereplése várható, de biztosan lesz egy-két meglepetéscsapat is, mondjuk a Körmend, amely a nehézségek ellenére is szépen szerepelt a felkészülés során” – vélekedett Fodor Péter.

Sterbenz Tamás: Fodor Péter személye a garancia

A debreceni kosárlabda-akadémia akkreditációs okmányát hivatalosan csütörtökön adták át a hajdúsági városban. “A Debreceni Egyetem és az önkormányzat közötti együttműködés egyik sarokpontját jelenti a sportklubok közös munkája, amely korábban a labdarúgó-akadémia és az úszósport támogatásában valósult meg – fogalmazott az akkreditáció átvételét megelőző debreceni sajtótájékoztatón Fábián István, az egyetem rektora, aki hozzátette: a kosárlabda utánpótlás-nevelés felkarolásával is azt kívánják üzenni, hogy a felsőoktatás és a sport egymástól elválaszthatatlanok.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere kiemelte a társaságiadó-kedvezmény (TAO) forrásainak bevonását, amely szavai szerint az utánpótlás-nevelésben minőségi javulást hozhat. “A kosárlabda-akadémia forrásai így stabilak lesznek” – szögezte le. “Debrecenben már végigjárták a szamárlétrát a kosárlabdasportban”, de korábban a csapatépítésben pont a legfontosabbat, az utánpótlás-nevelést hagyták ki – utalt a politikus a város korábbi klubjára, a Vadkakasokra, jelezve, hogy ezúttal jó úton indulnak el. Kitért arra is, hogy a város jól felszerelt sportcsarnokokkal rendelkezik és az egyetemen is épül egy új létesítmény, így az infrastruktúra rendelkezésre áll a megfelelő szakmai munkához.

Sterbenz Tamás, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára Fodor Péter szakmai igazgató személyét garanciának nevezte az akadémia színvonalas működtetésére. Megítélése szerint a jövő az, hogy az ország legjobb szakemberei a szövetség által akkreditált akadémiákat vezessék.

Default thumbnail
Előző sztori

Eldőlt: Douchev-Janics Natasa Szerbiában folytatja

Következő sztori

Százak ásítottak Munkácsy inasával Szegeden + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek