Kultúra

Kétszázmilliót fordít az NKA az artmozik támogatására

Kétszázmilliót fordít az NKA az artmozik támogatására

2012. szeptember 16., vasárnap
Kétszázmilliót fordít az NKA az artmozik támogatására

Csaknem 200 millió forintot fordít 2012-ben az artmozik támogatására a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), amelynek idei bevételei várhatóan jelentősen meghaladják a tervezett összeget.

Az NKA Vizuális Művészetek Kollégiuma öt témában ír ki pályázatot az artmozik számára: magyar és európai artfilmekből összeállított sorozatok, filmhetek támogatására 80 millió, filmklubok támogatására 10 millió, infrastrukturális fejlesztésekre 20 millió, a digitális átállás támogatására 35 millió, koprodukciós és külföldi artfilmek forgalmazására 50 millió forintot szánnak - jelentette be a kollégium vezetője. "Az NKA pályázata az utolsó utáni pillanatban jött" - hívta fel a figyelmet Bakos Edit, emlékeztetve: a Magyar Mozgókép Közalapítvány megszüntetése után sem a mozik, sem az artfilmek forgalmazói nem részesültek támogatásban, így számos artmozi bezárt vagy profilt váltott. Hozzátette: az alap további 100 millió forintot szán filmszakmai rendezvényekre, ebből a keretből az artmozik szintén részesülhetnek.

L. Simon László

kultúráért felelős államtitkár, az NKA alelnöke hozzátette: a minisztérium is dolgozik az artmozi-hálózat megmentésén, további forrásokat biztosítva. A hazai támogatásokból azonban elsősorban külföldi artfilmek részesülnek. Ezek eljuttatása a magyar nézőkhöz valóban fontos, de a feladat a viszonosság megoldása lenne; ezt a problémát kezelnie kell

Andrew Vajna

kormánybiztosnak - jelezte. Az államtitkár kiemelte, hogy jelenleg az elmúlt 60 év legnagyobb horderejű változása zajlik a közgyűjteményi területen: október 1-jén például feláll a megyei levéltárakat is integráló Magyar Nemzeti Levéltár.

Kenyeres István

az általa vezetett közgyűjteményi kollégium új támogatási rendszeréről számolt be. Elmondása szerint a kollégium három önálló szakterületet - a múzeumok, könyvtárak, levéltárak - fog össze; ezeket azonban közös pályázatokon keresztül is próbálja közelíteni egymáshoz. Az NKA kiemelten támogatja például a digitalizációt, és tervbe vette egy közös közgyűjteményi portál létrehozását is, amely minden NKA segítségével digitalizált kultúrkincset bemutatna. A kollégium olyan európai tanulmányutakra is pályázatot hirdet, amelyek során a hazai közgyűjtemények vezetői megismerkedhetnek a nyugat-európai intézmények jól működő jövedelemtermelési gyakorlataival. Folytatódik a magyar vonatkozású műtárgyak hazahozatalát célzó Ithaka-program, és továbbra is kiemelt cél marad az egyházi és határon túli közgyűjtemények támogatása - sorolta Kenyeres István.

Bednanics Gábor

, a Folyóirat-támogatás Kollégiumának elnöke arról tájékoztatott, hogy a héten megjelent legújabb pályázatuk, amely már nem tesz különbséget a kiadványok tematikája között, bizonyos altémák esetében pedig hosszú távú, hároméves programokat terveznek.

Thimár Attila

felidézte, tavasszal indult az általa vezetett Könyvkiadás Kollégiuma új támogatási struktúrája: ebben már évente kétszer lehet pályázni, valamint az eddigi támogatási altémák mellett megjelent két új, a gyermek- és ifjúsági könyvek, valamint a felsőoktatási és szakkönyvek. L. Simon László az NKA új online pályáztatási rendszerét ismertetve elmondta, hogy augusztus 31-étől már kizárólag digitális formában lehet pályázatot benyújtani, ez jelentős megtakarítást hoz és gyorsabbá teszi a döntéshozatalt. Az alap alelnöke elmondta azt is, hogy az NKA Bizottságának csütörtöki ülésén elfogadták valamennyi kollégium középtávú stratégiáját, valamint az eddiginél dinamikusabb, új arculatot is. Augusztus végéig 8,8 milliárd forint folyt be az NKA-hoz, így az az elmúlt két évtizedben soha nem látott összegű támogatást tud kiosztani 2012-ben. A miniszteri keretbe 375 millió forint többlet jut, valamennyi kollégium visszakapta a költségvetéséből zárolt összegeket, valamint összesen 474 millió forint szabad keretet is marad - közölte L. Simon László. Mint elárulta, az Építőművészeti és Örökségvédelmi Kollégium ebből 65 millió forintos többletforrást kap olyan programokra, amelyek a műemlék- és örökségvédelem társadalmi elfogadottságát erősítik, míg például a Vizuális Művészetek Kollégiuma 200 milliós plusz kerettel gazdálkodhat idén. Újságírói kérdésre válaszolva L. Simon László közölte: nem tartotta korrektnek a Márai-programnak azt a gyakorlatát, amely többszörös támogatást adott egyes könyvekre. Ez a rendszer valójában az elfekvő készletek felvásárlását és a kiadók likviditási problémáinak enyhítését szolgálta - fogalmazott. Mint azonban hangsúlyozta, a könyvtámogatási rendszer, ha nem is Márai-program néven, de továbbra is működik, ráadásul az önálló Könyvkiadás Kollégiuma is megkezdte működését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.