/

Kettős ünnepre gyűltek össze a Kálvária téren + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy éve szentelték fel a Kálvária téri keresztet, s ennek évfordulóján kettős ünnepre gyűltek össze a környékbeliek. Az eddig külön névvel nem rendelkező városrész immár nem fehér folt Szeged térképén, hivatalosan Kálvária városrésznek nevezik.

A kereszt felszentelésének évfordulóján tartott emlékmisén Balogh József plébános emlékeztetett, az 1739-es nagy pestisjárvány után épült a kálvária kápolna, a körülötte a 14 stáció, ám az előző rendszerben a kápolnát 1968-ban életveszélyessé nyilvánították, s lerombolták. „Hálásak vagyunk az Élhető Szegedést Egyesületnek, hogy mozgalmat indítottak a kápolna újjáépítéséért. Tudjuk, hogy a helyén benzinkút volt, csak hogy eltüntessék a kápolnának a nyomait, emlékét is. Ki lett cserélve ott a föld, de a keresztállítás engedélye is nehezen érkezett meg a hatóságoktól. A lényeg az, hogy egy évvel ezelőtt sikerült felállítani és megáldani a keresztet” – idézte fel az elmúlt időszak történéseit a plébános.

A keresztnél rendezett ünnepségen köszönetet mondott az egyesület tagjainak és mindazoknak, akik sokat tettek a kereszt és a kopjafák felállításáért Nógrádi Zoltán is. „Nem kevés áldozattal, személyes kiállással és küzdelemmel járt ez a folyamat, de áll a kereszt, és ha lesznek a környékben imádságos lelkű, összekapaszkodni képes városi polgárok, akik e keresztre tudják emelni figyelő és vigyázó tekintetüket, akkor ez a kereszt fogja vigyázni az önök mindennapjait” – ezekkel a gondolatokkal kezdte köszöntőjét a körzet fideszes országgyűlési képviselője.

Nógrádi hozzátette, sajnos egyre több olyan jelet lát jártában-keltében, hogy az emberek elmagányosodnak, annak ellenére, hogy sűrű lakókörnyezetben rokonok, barátok és lakótársak között élik életüket. „Mindazok az emberek, akik imával meg tudják teremteni maguknak azt a kapcsolatot, amely a bajban erőt, a nehézségben kapaszkodót, a hit erejét nyújtja, az nem tud elmagányosodni. Aki a keresztben megtalálja a maga kapaszkodóját, aki az imában megtalálja a maga mindennapi vigaszát, az sohasem lesz magányos” – fogalmazott.

Hivatalosan is Kálvária a lakókörzet neve

no images were found

Gyimesi László városfejlesztési és külügyi tanácsnok jelentette be az egybegyűlteknek, hogy a Szeged térképén eddig fehér foltként, vagyis név nélküli területként szereplő lakókörzet immár a Kálvária nevet viseli. „Ha magunkba nézünk, az ország határai ott vannak, ameddig a szívük ellát. Ugyanez igaz városunkra és szűkebb környezetünkre is. Az Élhető Szegedért Egyesület gondolata azt szándékozza érvényre juttatni, hogy a Kálvária tér és környéke nyerje vissza régi patináját, Szeged városában elfoglalt szakrális, szellemi és lelki központi jellegét. A kereszt már egy éve állt, s engem ért a megtiszteltetés, hogy idén tavasszal a város közgyűlése elé vihettem az egyesület elképzelését, amit több száz szegedi, környékbeli család aláírása is alátámasztott, hogy ez a városrész névvel bírjon” – jelentette ki a Fidesz-KDNP-s politikus. A közgyűlés tavasszal döntött a kérdésben, s a környék önálló elnevezése Kálvária városrész lett.

Bencsik Krisztina, az egyesület vezetőségi tagja elmondta, három évvel ezelőtt, megalakulásukkor legfőbb célkitűzésüknek azt tartották, hogy megkapják végre azt a méltóságot ezen a területen, amit hatvan évvel ezelőtt elvettek az itt élőktől. „Lerombolták a kápolnánkat, elpusztították a stációkat, megfosztották az embereket mindazoktól az értékektől és útmutatóktól, amelyek évszázadokon keresztül meghatározták és a mindennapok szintjén utat mutattak a problémák elviseléséhez. Úgy gondoltuk, talán nem leszünk egyedül, lesznek, akik segítenek bennünket ezen az úton” – jelentette ki. A kereszt állításának gondolatát sokan támogatták, Balogh József atya és a Szent Kereszt Plébánia, a Katolikus Agrár- és Munkásszövetség, az Oroszlánszív Lovagrend, a Móravárosért Egyesület, illetve több száz szegedi, akik téglajegyet vásároltak azért, hogy egy kereszt emlékeztessen mindenkit, hogy egykor egy kápolna állt a dombon. Később kopjafát állítottak mindazok emlékének, akiket erről a környékről hurcoltak el.

no images were found

„Hálatelt szívvel állok itt, nagy jelentőségű és egyben szép az immár hivatalos elnevezés, magam is megszavaztam. Mint lokálpatrióta, úgy gondolom, hogy ez a városrész a Bakay Nándor utcánál kezdődik, és a nagykörút, Petőfi Sándor sugárút és körtöltés határolja. Bízok benne, hogy egyszer a jelenleg három választókerülethez tartozó Móraváros egyszer politikailag is egy választókerülete lesz Szegednek” – nyilatkozta portálunknak Nógrádi Tibor, Móraváros Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselője. Hozzátette, ezúton is köszönet illeti a Móravárosért Egyesület aktivistáit, akik árulták a téglajegyeket, így járulva hozzá ahhoz, hogy keresztet állíthassanak az egykori kápolna helyén.

Az Élhető Szegedért Egyesület vezetőségi tagja, Bencsik Krisztina maga sem gondolta volna, hogy ennyi eredményt tudnak felmutatni, s ilyen sokan kezdeményezésük mellé állnak. A legfontosabb céljuk az, hogy új kápolna épüljön a dombon, de a tavaly felszentelt kereszt és a létrejött emlékhely is nagyon sokat adott a helyi közösségnek. „Fontos számunkra, hogy végre nem fehér folt vagyunk, hanem városrészi elnevezésünk van, és a kápolnánkra újra emlékeznek a szegediek” – mondta. Sajnálatát is kifejezte, hogy a körzet szocialista képviselője, Ménesi Imre a Kálvária városrészi elnevezés ellen szavazott tavasszal.

no images were found

Előző sztori

Nincsenek megfelelő tájékoztatók a felsőoktatásból kiszoruló fiataloknak

Következő sztori

Képviselők látták vendégül az SZKKSE női kéziseit + FOTÓK