Egyetem

Diákigazolvány-labirintus: szeptembertől helyreállhat a rend

Diákigazolvány-labirintus: szeptembertől helyreállhat a rend

2012. szeptember 5., szerda
Diákigazolvány-labirintus: szeptembertől helyreállhat a rend

Hamarosan itt az egyetemen a beiratkozási roham, a diákigazolvány-igénylés azonban egy ideje nem megy gördülékenyen. Ha minden igaz, szeptember 3-tól működik az új rendszer.

Nem egy hallgatóval lehet találkozni, aki arról panaszkodik, december óta nem érkezik meg az új igazolványa. A diákigazolványról szóló kormányrendelet februártól új típusú azonosító okmányt vezetett be, új igénylés rendszerrel. Januártól nem adhatott ki a Hallgatói Szolgáltató Iroda (HSZI) ideiglenes fényképes diákigazolványokat, hanem egy A4-es lapra nyomtatott, lepecsételt igazolás szolgált az okmány helyettesítésére. Bár ezt a MÁV és a Volán elfogadta, egyes helyeken, ahol a hallgatók érvényesíttetni szerették volna a diákigazolvánnyal járó kedvezményt, nem mindig zajlott gördülékenyen az ideiglenes „okmány” kezelése.

Dupla vagy semmi

Az új diákokmány a Nemzeti Egységes Kártyarendszerhez (NEK) tartozik, ezért a hallgatónak először egy NEK-azonosító adatlapot kell kitöltenie az okmányirodában (a későbbiekben minden okmánynál ezt az azonosítót használják majd). Ezután vagy személyesen a Hallgatói Szolgáltató Irodában, vagy az elektronikus hallgatói felületen, a MODULO-n keresztül kell elindítani az igénylést, amely a Felsőoktatási Információs Rendszeren (FIR) keresztül juttatja el a kérvényt az Oktatási Hivatalhoz – tudtuk meg

Fekete Csabától

, az SZTE Hallgatói Szolgáltató Iroda (HSZI) vezetőjétől.

Aktív és fizetve

Az igényléshez aktív hallgatói jogviszony szükséges, vagyis a diáknak be kell iratkoznia, állami hely esetén alá kell írnia az ösztöndíjszerződést, önköltséges hallgatóknak pedig be kell fizetniük a térítést. Szintén szükséges az okmányigénylés árának befizetése, az eddigiektől eltérően közvetlenül az egyetemnek. Az Oktatási Hivatal a hallgatónak postázza az okmányt, amit csak érvényesítésre kell bevinni a HSZI-be. Eddig az intézmény és a FIR közötti adatkapcsolat diákigazolványokat kezelő része fejlesztés alatt állt, ezért elvileg szeptember 3-ától működik az új rend. Fekete Csaba várakozással tekint az új rendszerre, amellett, hogy úgy látja, a HSZI korábbi rálátása az okmányigénylésre megszűnik. Az iroda így már kevésbé tudja ellenőrizni, hol tart a folyamat, valamint a diákigazolvánnyal kapcsolatos visszaéléseket sem lesz lehetősége kiszűrni. A HSZI vezetője hozzátette: ha beindul az új rendszer, mindazok, akik már korábban adtak le igénylést, természetesen külön díjfizetés nélkül kapják meg új igazolványukat. A régi diákigazolványok kimenő rendszerben forgalomban maradnak.

Chip, ami nincs

A nyár elején a József Attila Tanulmányi és Információs Központban mindenfelé plakátok jelezték a hallgatóknak, megszűnik a diákigazolványos fizetési, illetve fénymásolási lehetőség (korábban ugyanis a Klebelsberg-könyvtárban többek között a fénymásolók úgy működtek, hogy előtte a diákigazolványra feltöltötték a fénymásolásra szánt összeget.) Az új igazolványokba nem tesznek a jelenlegiekhez hasonló chipeket. Ennek oka, hogy másik cég lett az okmányok gyártója, valamint az országban sehol máshol nem használták ki a diákigazolványok chipjeit. A döntés mellett azzal is érveltek, hogy így olcsóbb lesz a diákigazolvány: 1600 helyett már csak 1400 forintba kerül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.