Közélet

Szent István királyra emlékeztek országszerte

Szent István királyra emlékeztek országszerte

2012. augusztus 20., hétfő
Szent István királyra emlékeztek országszerte

Szent István király államalapítói munkájáról, Magyarország Európában betöltött múltbéli és jövőbeni szerepéről beszéltek egyebek mellett a felszólalók hétfőn, az augusztus 20-i ünnepségeken.

Áder János

köztársasági elnök hétfő reggel

a Parlament előtt tartott beszédében

azt mondta, nem elég büszkének lennünk elődeinkre, nem elég fejet hajtani az ő teljesítményük előtt, hanem "ismét bölcs kiegyezésre" kell jutnunk. Az államfő a fiatal honvédtisztek előtt azt hangsúlyozta, új kor kezdetén állunk, hiszen a régi világ válságba jutott, és csak azok a nemzetek lesznek a XXI. század nyertesei, akik képesek "felemelni a lelkük". Áder János nem kis büszkeségnek nevezte, hogy a magyarok a megmaradó, az államalkotó nemzetek közé tartoznak, aláhúzta ugyanakkor, az államalapítás nem ért véget Szent István tettével. Az államfő

Orbán Viktor

kormányfő és

Kövér László

házelnök jelenlétében

állami kitüntetéseket adott át a Parlamentben

; Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetést kapott

Jókai Anna

, Kossuth-díjas író. Kövér László arról beszélt: nem pusztán egy jeles évforduló, valamint néhány honfitársunk kiemelkedő tettei előtt tisztelgünk, hanem "a saját civilizációnk, saját gyökereink, saját múltunk előtt hajtunk fejet".

Semjén Zsolt

szerint tovább kell építeni a Magyarország és a Szentföld közötti ezeréves kapcsolatokat, amelyeket még

Szent István

alapozott meg. A miniszterelnök-helyettes erről a Budapestre érkező

III. Teophilos

jeruzsálemi ortodox patriarchával folytatott találkozása után beszélt, s arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország és a Szentföld közötti kapcsolatok egyidősek a keresztény magyar állammal.

Navracsics Tibor

miniszterelnök-helyettes

Királyszentistvánon azt mondta

: az államiság a legnagyobb garancia arra, hogy a magyar nemzet meg tudja őrizni önazonosságát. Hangsúlyozta, a független állammal rendelkező nemzet az, amely biztosítani tudja túlélését, ugyanakkor azt is tudjuk, hogy elszigetelten nem létezhetünk. Hozzátette, a nemzetnek csak akkor van jövője, ha "Európában fogalmazzuk meg jövőnket, európaiként fogalmazzuk meg a jövőnket, s európaiként élünk a jövőben".

Balog Zoltán

, az emberi erőforrások minisztere Szombathelyen arról beszélt, hogy Szent István megteremtette a kereteket, és a kereszténység eszméjével kötötte azt össze. A jó állam egyik fontos ismérve, hogy az azt megjelenítő személyek és intézmények hitelesek - szögezte le, hozzátéve, napjainkban is csak ez a hitelesség teremthet bizalmat a polgárokban az állam iránt, és csak e bizalom birtokában hajthatók végre olyan változások, amelyek a közjó irányába hatnak.

Kósa Lajos

, a Fidesz ügyvezető alelnöke szerint unortodox módszerek jellemezték az államalapítást. Szerinte Szent Istvánnak akkoriban szokatlan eszközökkel kellett élnie, amelyek eredményeként egy törzsszövetségi államból keresztény államot hagyott utódaira. Debrecen polgármestere a városban azt mondta, amikor Magyarország ma az államszervezet átalakításával, a társadalom megújításával foglalkozik szokatlan eszközökkel, akkor ezt a tradíciót folytatja.

Lázár János

, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár

Hódmezővásárhelyen arról beszélt

, István király olyan gyökeres változásokat hajtott végre, amelyek révén a magyarság képes volt szembefordulni a régivel, és valami újat létrehozni. Hangsúlyozta, ma is csak azt mondhatjuk: meg kell változtatni az országot, hogy álmaink végre valóra váljanak.

Harrach Péter

, a KDNP parlamenti frakcióvezetője Nagymaroson arról beszélt, hogy Szent István rendet teremtett, amely azonban nem a diktatúrák, hanem a normák érvényesülésének rendje volt.

Mesterházy Attila

, az MSZP elnöke szerint augusztus 20. a nemzeti büszkeség, az összetartozás és a megmaradás ünnepe, magyarságunk megélésének legerősebb alkalma. Az ellenzéki politikus közleményében ugyanakkor azt írta, a mostani augusztus 20. a "megcsonkított államiságról" is szól, mert szerinte az állam vezetői megsértik a Szent István óta államiságunk alapját jelentő jogbiztonságot.

Botka László

,

Szeged MSZP-s polgármestere szerint

ma azért van ok ünneplésre, mert annak idején "Szent István időben felismerte, hogy a külön út nem létezik, vagy legalábbis nem vezet sehova". Az ellenzéki képviselő a városban tartott rendezvényen Európát a szabadság, a demokrácia, a tolerancia szimbólumának, a fejlődés zálogának nevezte. Kiemelte: a legdicsőbb korszakok azok voltak, amikor az európai fejlődés élvonalába tartozott Magyarország. A Jobbik politikusai az ünnepen élesen bírálták az Európai Uniót, a magyar diplomáciát, a kormány nemzet- és kisebbségpolitikáját. A margitszigeti rendezvényen

Novák Előd

alelnök azt mondta, Magyarországnak ki kell lépnie az EU-ból, mert a most formálódó "Európai Egyesült Államok" a Jobbik számára elfogadhatatlan.

Z. Kárpát Dániel

képviselő a magyar termőföld és ivóvízkészletek megvédésének fontosságát hangsúlyozta, jelezve: ebben a Jobbik nem alkuszik.

Jakubinyi György

gyulafehérvári érsek ünnepi szentbeszédében azt hangoztatta, az evangéliumot a kor nyelvén kell hirdetni, annak üzenete azonban örökérvényű. A budapesti Szent István-bazilika előtt zsúfolásig megtelt téren tartott szentmise főcelebránsa

Erdő Péter

bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek volt. A hőség ellenére rengetegen vettek részt a budapesti rendezvényeken: a Clark Ádám téren családok szórakoztak együtt,

a vízi és légiparádé

mellett a Magyar ízek utcája is várta a közönséget, a Parlamentben pedig nyílt napot tartottak. Az ünnep alkalmából tartották meg Debrecenben a hagyományos virágkarnevált, amelyre több mint százezer látogató érkezett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.