Közélet

Szegeden tárgyal az izraeli nagykövet + FOTÓK

Szegeden tárgyal az izraeli nagykövet + FOTÓK

2012. augusztus 17., péntek
Szegeden tárgyal az izraeli nagykövet + FOTÓK

Kétnapos látogatásra érkezett Csongrád megye székhelyére Ilan Mor, aki több tárgyalást folytat, emellett pedig kulturális programokon vesz részt.

Ilan Mor

, Izrael állam magyarországi nagykövetének kétnapos szegedi programja augusztus 17-én délelőtt kezdődött, amikor is a diplomata a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalába érkezett. Ott

Szabó Gábor

akadémikussal, az SZTE rektorával folytatott megbeszélést. A tárgyalást követően Ilan Mor a sajtó képviselőinek azt mondta: a magyar-izraeli együttműködés egyik legfontosabb területe a felsőoktatás, ezért olyan városokban járva, ahol felsőoktatási intézmény működik, igyekszik segíteni a lehetséges partnerek egymásra találását. Külön öröm számára, hogy találkozhatott az ország egyik vezető egyetemének rektorával, s meg is hívta Szabó Gábort, hogy a Szegedi Tudományegyetem delegációjával látogasson el Izraelbe, közvetlenül vegye fel a kapcsolatot az ottani egyetemekkel, kutatóintézetekkel. Fontosnak tartja ugyanis, hogy ily módon vizsgálják meg a kooperációs lehetőségeket az oktatás, a tudományos kutatás és az innováció területén. Az SZTE rektora kiemelte: a szegedi egészségügyi képzésekben sok izraeli hallgató tanul, illetve szerzett már korábban diplomát, s Ilan Mor is megerősítette a tárgyalás során, hogy az ő szaktudásuknak nagyon jó a visszhangja Izraelben. A Szegedi Tudományegyetemnek – fogalmazott – stratégiai célja a nemzetközi kapcsolatainak bővítése, megerősítése, ezért is sürgeti, hogy az intézmény az egészségtudományok mellett például a gazdaság- és természettudományok vonatkozásában is szélesítse az izraeli partnerekkel való oktatási-tudományos kooperációt. Hozzátette: léteznek ugyan kutatási együttműködések, ám ezek esetlegesek, az egyes kutatók partnerkapcsolatain alapulnak, mindenképpen kívánatos lenne ezek szélesítése. Ezenkívül pedig az innováció és a technológiatranszfer területén nyújthat Izrael olyan potenciált, amelyből hazánk, illetve az SZTE sokat profitálhat.

Délután előbb a városházán Botka László polgármesterrel tárgyalt (ez az esemény nem volt sajtónyilvános), majd a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában tart tájékoztatót a magyar-izraeli gazdasági kapcsolatok lehetőségeiről. Ezután az SZTE Általános Orvostudományi Kar Dékáni Hivatalában az egyetem több vezető személyiségével (többek között Nagy Katalinnal, a Fogorvostudományi, Vilmányi Mártonnal, a Gazdaságtudományi, Hernádi Klárával, a Természettudományi és Informatikai, Hohman Judittal, a Gyógyszerészettudományi, valamint Véha Antallal, a Mérnöki Kar dékánjával) és kutatójával találkozik, illetve cserél eszmét. Az izraeli nagykövet este Szeged polgármesterével a Mágnás Miska bemutató előadását nézi meg a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Szombaton kulturális programokon vesz részt: megtekinti a Munkácsy-kiállítást a Móra Ferenc Múzeumban, ahol találkozik B. Nagy László kormánymegbízottal és Fogas Ottó múzeumigazgatóval, majd a Reök-palotában a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójával, Bátyai Edinával a Marilyn Monroe-tárlatra látogat el. Közben a sajtó képviselőit is tájékoztatja látogatása céljairól, eredményeiről. Végül délután egy tiszai hajókirándulás után utazik vissza a fővárosba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.