Szegeden tárgyal az izraeli nagykövet + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kétnapos látogatásra érkezett Csongrád megye székhelyére Ilan Mor, aki több tárgyalást folytat, emellett pedig kulturális programokon vesz részt.

Ilan Mor, Izrael állam magyarországi nagykövetének kétnapos szegedi programja augusztus 17-én délelőtt kezdődött, amikor is a diplomata a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalába érkezett. Ott Szabó Gábor akadémikussal, az SZTE rektorával folytatott megbeszélést.

A tárgyalást követően Ilan Mor a sajtó képviselőinek azt mondta: a magyar-izraeli együttműködés egyik legfontosabb területe a felsőoktatás, ezért olyan városokban járva, ahol felsőoktatási intézmény működik, igyekszik segíteni a lehetséges partnerek egymásra találását. Külön öröm számára, hogy találkozhatott az ország egyik vezető egyetemének rektorával, s meg is hívta Szabó Gábort, hogy a Szegedi Tudományegyetem delegációjával látogasson el Izraelbe, közvetlenül vegye fel a kapcsolatot az ottani egyetemekkel, kutatóintézetekkel. Fontosnak tartja ugyanis, hogy ily módon vizsgálják meg a kooperációs lehetőségeket az oktatás, a tudományos kutatás és az innováció területén.

Az SZTE rektora kiemelte: a szegedi egészségügyi képzésekben sok izraeli hallgató tanul, illetve szerzett már korábban diplomát, s Ilan Mor is megerősítette a tárgyalás során, hogy az ő szaktudásuknak nagyon jó a visszhangja Izraelben. A Szegedi Tudományegyetemnek – fogalmazott – stratégiai célja a nemzetközi kapcsolatainak bővítése, megerősítése, ezért is sürgeti, hogy az intézmény az egészségtudományok mellett például a gazdaság- és természettudományok vonatkozásában is szélesítse az izraeli partnerekkel való oktatási-tudományos kooperációt. Hozzátette: léteznek ugyan kutatási együttműködések, ám ezek esetlegesek, az egyes kutatók partnerkapcsolatain alapulnak, mindenképpen kívánatos lenne ezek szélesítése. Ezenkívül pedig az innováció és a technológiatranszfer területén nyújthat Izrael olyan potenciált, amelyből hazánk, illetve az SZTE sokat profitálhat.

no images were found

Délután előbb a városházán Botka László polgármesterrel tárgyalt (ez az esemény nem volt sajtónyilvános), majd a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában tart tájékoztatót a magyar-izraeli gazdasági kapcsolatok lehetőségeiről. Ezután az SZTE Általános Orvostudományi Kar Dékáni Hivatalában az egyetem több vezető személyiségével (többek között Nagy Katalinnal, a Fogorvostudományi, Vilmányi Mártonnal, a Gazdaságtudományi, Hernádi Klárával, a Természettudományi és Informatikai, Hohman Judittal, a Gyógyszerészettudományi, valamint Véha Antallal, a Mérnöki Kar dékánjával) és kutatójával találkozik, illetve cserél eszmét.

Az izraeli nagykövet este Szeged polgármesterével a Mágnás Miska bemutató előadását nézi meg a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Szombaton kulturális programokon vesz részt: megtekinti a Munkácsy-kiállítást a Móra Ferenc Múzeumban, ahol találkozik B. Nagy László kormánymegbízottal és Fogas Ottó múzeumigazgatóval, majd a Reök-palotában a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójával, Bátyai Edinával a Marilyn Monroe-tárlatra látogat el. Közben a sajtó képviselőit is tájékoztatja látogatása céljairól, eredményeiről. Végül délután egy tiszai hajókirándulás után utazik vissza a fővárosba.

no images were found

Előző sztori

A Puskás utca burkolatát javítják

Következő sztori

A Dunakeszi Kinizsi nem “a Miniszterelnökség futsalcsapata”