Olimpia: Marosi Ádám bronzérmes öttusában! (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A londoni olimpia utolsó előtti napján férfi öttusázóink is nekivágtak a versenyeknek, közülük Marosi Ádám hibátlan lovaglás után remek futással és lövészettel a harmadik helyen ért célba, így bronzérmes lett. Kasza Róbert 12. lett.Marosi: ez nem csak egy egyszerű öttusaverseny

Az öttusázó Marosi Ádám a gyengébb vívás után sem adta fel, a lovaglás után pedig egyértelműen a dobogót célozta meg a londoni olimpián. A bronzérmes versenyző szerint nincs még egy olyan közönség, mint a magyar.

“Egy másodpercre sem adtam fel” – válaszolt Marosi Ádám arra a felvetésre, hogy hat asszó után öt vereséggel állt az első számban a vívásban. – “Úgy jöttem ide, hogy megbeszéltem az edzőmmel és a pszichológusommal, hogy ez csak egy öttusaverseny. De amikor beléptem a vívóterembe, rá kellett jönnöm, hogy ez egy más kávéház, nem csak egy egyszerű öttusaverseny. Hát, kellett tíz asszó, míg a kezdeti feszültség átcsapott abba a pörgős, felfokozott állapotba, amely aztán a vívásomat jellemezte.”

Marosi Ádám kiemelte, hogy milyen fontos volt számára a magyar szurkolók támogatása: “Ilyen közönség, mint a magyar, a világon nincs még egy. Nagyon jólesett, hogy az ország minden szegletéből, a Kárpát-medencéből jöttek, s nagyon sok itt élő magyar is szurkolt. Amikor a lovaglást teljesítettem hibátlanul, olyan érzés töltött el, amit tiszta szívből kívánok mindenkinek, hogy egyszer élje át. Hasonló volt ahhoz, mint amit akkor éreztem, amikor befutottam a célba, s bronzérmes lettem.”

no images were found

Marosi hozzátette, a cseh David Svoboda megérdemelte a győzelmet, mert kiválóan vívott, s nagyszerűen teljesített a lövészettel nehezített futásban is. A záró szám előtt a magyar öttusázó már egyértelműen a dobogót célozta meg. “Aki kicsit is ismeri az erőviszonyokat, pontosan tudta, hogy a dobogó valamelyik fokáért fog menni a harc. Mögöttem eléggé le voltak szakadva a nagy kombinált versenyzők, akik beleszólhattak volna az érmek elosztásába. Csak előre mentem, előre néztem, az utolsó 1000 méter előtt pedig már elég egyértelmű volt a harmadik hely.” Marosi kiemelte hogy, ugyan London a kedvenc városa, mivel a 2009-es világbajnoki címet is itt szerezte, de “vannak még bástyák szerte a világban” – mint fogalmazott. “Nem titok, van egy másik kedvenc városom is, ahová négy év múlva fogok menni” – utalt a 2014-es riói játékokra.

Fábián László olimpiai bajnok öttusázó az MTI-nek azt mondta, megkönnyezte Marosi bronzérmét: “Nagyon örülök Ádám harmadik helyének. Annak is, hogy Robi ugyan csak 12. lett, de mutatja a magyar öttusa erejét, hogy ő is ott volt a legjobbak között. Nagyon kellett ez az érem!”

Marosi remekül futott és lőtt, Kasza a végén célzott rosszul

A 2009-ben, ugyancsak Londonban világbajnok Marosi ötödikként vágott neki a lövészetekkel kombinált futásnak, melyben két helyet előrelépett. A magyar öttusasport 14. egyéni olimpiai érmét gyűjtötte be, a harmadik bronzot. Marosi egyben a magyar londoni küldöttség 17. érmét – ötödik bronzát – szerezte.

A záró számra, a lövészettel nehezített futásra – akárcsak a lovaglásra – a Greenwich Parkban található lovaspályán került sor mintegy 20 ezer néző, köztük sok magyar előtt. Olimpián most mutatkozott be a kombinált szám, s a sportág világversenyein már kipróbált lézerpisztolyos lövészet. A stadion egyik végében helyezték el a lőállásokat, az öt találat után az arénán kívülre vezetett az útvonal, majd belül egy kanyargó pályán értek vissza az öttusázók 1000 méter megtétele után az újabb lövészethez. Összesen 3000 méter várt az indulókra.

no images were found

Az összetettben élen álló, 2010-ben Európa-bajnok, kétszeres vb-ezüstérmes cseh David Svoboda egy másodperccel hamarabb kezdhette az utolsó tusát, mint a második kínai Cao Csung-zsung, az idei világbajnok orosz Alekszandr Leszun és Kasza Róbert kilenc másodperccel az éllovas után rajtolhatott. Marosi Ádám 11 mp-cel követte Svobodát, utána öt mp-cel indult a címvédő orosz Andrej Mojszejev.

Az első sorozat után Kasza harmadikként, Marosi negyedikként kezdte meg az 1000 métert. Cao ért elsőként vissza a lövészethez, mögötte Svoboda, Marosi, Leszun és Kasza volt a sorrend. A második 1000 méter végén Svoboda visszaelőzte a kínait, Marosi futott a harmadik helyen, a többiek lemaradtak. Cao pontosabban célzott, ismét ellépett cseh riválisától. Marosi 12 mp-cel követte az éllovast, Kasza viszont visszaesett a hetedik helyre. Az utolsó körben már látszott, hogy a vezető hármas közé más nem tud beférkőzni. Svoboda megint lehagyta Caót, biztosan vezetve ért vissza a stadionba, s szerezte meg az aranyérmet. A kínai mögött jött be Marosi, majd a három érmes összeölelkezett a célban. Marosi boldogan vezényelt a magyar szurkolóknak, aztán a piros-fehér-zöld zászlóval a hátán futott tiszteletkört a többiekkel együtt.

Az idén Eb-második Kaszának a harmadik sorozatban 11 lövés kellett az öt találathoz, ezzel alaposan visszacsúszott, végül a 12. helyen ért célba. “Nagyon nehéz verseny volt, de ezt előre tudtuk” – kezdte értékelését Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. “A vívásnál Ádi nehezen indult, de aztán a harmadik-negyedik-ötödik kanyarban szépen magára talált, és ez a 880 pont ott van azon a határon, amivel ő akár nyerni is tud. Kasza Robi nagyon jól kezdett, de később egy kicsit elfáradt, elkapkodta a dolgokat, és a 880 pont neki éppen kevés. Nagyon jól úsztak, a lovaglás pedig mesébe illő volt, mestermunka, itt mindenkinek meg kellett volna néznie, lefilmeznie, és eszerint élni a továbbiakban. Ádi nagyon jól futott, Robin azonban meglátszott, hogy márciusban megoperálták a térdét, és csak május elején kezdett el edzeni. Nincs benne annyi munka, ami egy erősebb futást megengedett volna neki, ezt lehetett látni a mozgásán is. Egy évvel ezelőtt itt nyerte a Világkupát és akkor zseniálisan futott, tehát számára az a kiesett néhány hónap nagyon rosszul jött. Nagyon örülünk, hogy Ádám egy bronzéremmel örvendeztetett meg minket a nap végén.”

“Nagy feszültség volt bennem, óriási bizonyítási vágy, eddig körülbelül 150 ember előtt versenyeztem mindig, most pedig itt volt 10-20 ezer” – mondta Kasza Róbert. “Nehéz éven vagyok túl, kiélezett verseny volt azért, hogy ki utazik az olimpiára, hiszen nagyon jó kis csapatunk van szerencsére. Nagyon sok embernek tartozom hálával azért, hogy itt lehetek, sok mindenen mentem keresztül, és egy olyan kis Forma-1-es team állt mögöttem, amilyen talán csak Michael Schumachert segíti. Köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy itt lehettem. Bízom benne, hogy ha még többen mögém állnak, akkor Rióból esetleg még fényesebb érmet tud hazahozni a magyar öttusa-válogatott.”

Hibátlan lovaglás után egy-egy helyet javított a két magyar

no images were found

Hibátlanul lovagolt mindkét magyar szombaton a londoni olimpia öttusaversenyén, így Kasza Róbert a negyedik, Marosi Ádám pedig az ötödik három szám után. Az utolsó számokra átköltözött a mezőny az angol főváros legrégebbi parkjába, az 1433-ban megnyitott Greenwich Parkba, ahol az ötkarikás játékokon a lovaglást is rendezték. A 23 ezer nézőt befogadó lelátók csaknem megteltek a harmadik tusa kezdetére. A rendezők a 12 akadályt “angolosan” díszítették fel, így például a londoni utcákról ismert piros postaládák vagy villanyoszlopok között ugrattak a indulók, a kettős akadály pedig a Stonehenge köveit idézte.

A két magyar közül előbb az úszás után hetedik Marosi került sorra Trinidad nyergében, amely az első körben mexikói lovasával egy akadályt vert. A 2009-ben világbajnok magyar egyenletes iramban, szépen és hibátlanul vitte végig a pályán a lovat, majd boldogan öklözött a levegőbe. Marosi így a maximális, 1200 pontot gyűjtötte be. Összesítésben 3416 ponttal várhatja a folytatást.

Kasza az első körben hibátlan Connickal lovagolt. Marosihoz hasonlóan, verőhiba és időtúllépés nélkül teljesítette a pályát, azaz szintén 1200 ponttal gazdagodott, amivel 3424 ponttal áll.

A címvédő Mojszejev három akadályt vert, s a magyarok mögé került. Az idei világbajnok Leszun (3424 p) négyszer hibázott, Cao Csung-zsung (Cao Zhongrong) (3456 p) pedig alaposan átrendezte a pályát. Az élre a 2010-ben Európa-bajnok, kétszeres vb-ezüstérmes Svoboda (3460 p) került.

A magyarok mellett csak az olasz Riccardo De Luca teljesítette hibátlanul a lovaspályát.

“Várakozó állásponton vagyunk” – mondta az MTI-nek a lovaglás után Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. “Svoboda nagyon jó +kombájnozó+, a kínai kevésbé, és Leszun is verhető.”

A “kombájnozás”, azaz a lövészettel kombinált futás (angolul: combined event, innen a magyarosított kifejezés) magyar idő szerint 19:45 órakor kezdődik.

Két tusa után Marosi 6., Kasza a 7.

no images were found

A Vizesközpontban, ahol a játékok úszóversenyeit is rendezték, Kasza a negyedik futamban elsőként csapott célba a 200 méteres gyorsúszás végén. A 2:01.59 perccel a KSI idén Eb-ezüstérmes versenyzője 1344 pontot szerzett. Összesítésben 2224 ponttal megőrizte hatodik helyét. Marosi az ötödik, azaz a legerősebb futamban állt rajthoz, s hetedikként 2:02.08 percet úszott, ami 1336 pontot ér. Ezzel 2216 ponttal a hetedik helyről várhatja a lovaglást. A számot az egyiptomi Amro el-Geziry nyerte 1:55.70 perccel, ami olimpiai rekord öttusában.

A második tusa után Cao Csung-zsung (Cao Zhongrong) vezetett 2376 ponttal Svoboda (2328) és Leszun (2312) előtt, Mojszejev 2256 ponttal a negyedik volt.

A vívás után a hatodikok voltak

no images were found

A pénteken még a magyar férfi kézilabda-válogatott elődöntőjének is otthont adó Copper Boxban Kasza 13 összecsapás után a második helyen állt. A magyar szurkolók egy “Go Robert Kasza go” feliratú magyar zászlóval felszerelkezve buzdították a KSI idén Eb-ezüstérmes versenyzőjét, aki a verseny középső szakaszában visszaesett, de azért megőrizte helyét a jobbak között. Végül 20 győzelemmel és 15 vereséggel zárt.

Marosi gyengén kezdett, első hat asszójából ötöt elvesztett. Aztán fokozatosan belelendült öttusázónk, s 25 találkozó után már hatodik volt, holtversenyben többek között Kaszával. Ő ugyanolyan mérleggel végzett, így csak 20 ponttal maradt 900 pont alatt. “Versenyben vagyunk, bár páran megszöktek azzal, hogy 1000 pontot vívtak” – értékelt az MTI-nek Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. “Marosi gyengén kezdett, de aztán talpra állt, Robi pedig egy-két tust elidegeskedett.”

Az első tusa után Svoboda vezette 1024 ponttal a 36 fős mezőnyt, de szintén kiemelkedően vívott Leszun (1000 p) és a kínai Cao Csung-zsung (Cao Zhongrong). A címvédő Mojszejev ekkor 928 pontot gyűjtött, s az ötödik helyen állt.

no images were found

Előző sztori

A nagykereskedők felmondják a patikáknak nyújtott kedvezményeket

Következő sztori

Olimpia: két magyar bronz az utolsó nap előtt + FOTÓK