Olimpia: három úszónk elődöntős, vívónk, dzsúdósaink kiestek + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csak az úszóknak telt sikerrel a londoni olimpia 5. versenynapjának első fele: Cseh László, Balogh Gábor és Bernek Péter számaikban kiharcolták az esti elődöntőt. Imre Géza vívónk és két cselgáncsozónk búcsúzott.
Csonka Zsófia döntős sportpisztolyban

Csonka Zsófia nagyszerű teljesítménnyel, a hatodik helyen bejutott a női sportpisztolyosok döntőjébe a londoni olimpia szerdai versenynapján. A pécsi versenyző – aki vasárnap légpisztolyban 16. volt – a 30+30 lövéses alapverseny első, lassú felét 291 körrel a tizedik helyen zárta, a gyors szakaszban aztán nagyon szép sorozatokat produkált, s 293 kört ért el. Az 584 körös eredmény hatodik helyet ért a számára.

Csonka Zsófia az első 30 lövés után 291 körrel a tizedik helyen állt a sportpisztolyosok alapversenyében. A pécsi versenyző jól kezdett, az első tíz lövés után a negyedik helyen állt (98 kör), ám a következő sorozatban négyszer is hibázott (96), így visszacsúszott a 12. helyre. A záró harmadban is volt három rontása (97).

Csonka a 16 órakor kezdődő, 20 lövéses finálét úgy kezdheti meg, hogy van esélye az éremszerzésre, mert ugyan az alapot olimpiai rekordot jelentő 591 körrel megnyerő dél-koreai Kim nagyon messze van tőle, ám a második helyen álló thaiföldi Pruckasorn csupán két körrel előzi meg. A harmadik helyen pedig hármas holtverseny van előtte, 585 körrel.

Madarász Tamás ipponnal, Mészáros Anett bírói döntéssel kapott ki, mindketten kiestek

no images were found

Madarász, aki már felhagyott a versenyzéssel, a kvalifikációs rendszer bonyolultsága révén váratlanul, kontinentális szabadkártyával jutott ki az ötkarikás játékokra. Az első körben erőnyerő volt, a 16 között a 2009-ben világbajnoki ezüstérmes Dilsed Csorijev ellen lépett tatamira. Az üzbég dzsúdós első meccsén svéd ellenfelét verte vazarival.

Madarász bátran kezdett, az első percekben ő kezdeményezett, két szép akciót is indított. A meccs második felére láthatólag elfáradt, a vezetőbíró mindkét versenyzőt intette. Egy perc volt hátra, amikor Csorijev ippont érően eldobta a debreceni cselgáncsozót, ezzel megnyerte a találkozót. “Az első percekben jobb voltam, biztos vagyok benne, hogy volt egy jukót érő akcióm is” – nyilatkozott Madarász Tamás. “Tudtuk, hogy az üzbég lassú, az volt a feladat, hogy gyors, agresszív támadásokkal próbáljuk megdolgozni, ez működött is. Kis dolgok hiányoztak a ponthoz.”

Madarász hozzátette, két és fél hónapot tudott készülni az olimpiára, miután megtudta, hogy indulhat. Arra a kérdésre, hogy folytatja-e pályafutását, nem tudott válaszolni. “Ha nem, akkor is mindent megkaptam ettől a sportágtól, amit lehet” – mondta.

A 70 kg-os Mészáros Anett is kiesett szerdán a londoni olimpia cselgáncstornáján, miután bírói döntéssel kikapott német ellenfelétől. A másfél éve folyamatosan sérüléssel bajlódó, kétszeres vb-ezüstérmes Mészáros a 2009-ben Eb-második német Kerstin Thiele ellen lépett tatamira a 16 között, az első körben erőnyerő volt. Mészáros eddig ötször találkozott Thielével, s háromszor nyert.

no images were found

Kölcsönös dulakodással telt a meccs első része, majd előbb a németet, aztán Mészárost intette a bíró. Aztán földharcban a magyar versenyző került alulra, Thiele sokáig próbálta leszorítani őt, de nem járt sikerrel. Értékelhető akció továbbra sem akadt, így jöhetett az első pontig tartó, háromperces hosszabbítás. Ez alatt sem történt semmi, mindkét dzsúdós egyre fáradtabban mozgott. A bírók kétszer is tanácskoztak, hogy kiosszák-e a második figyelmeztetést, ami az összecsapás végét jelentette volna, de erre nem került sor. Végül egyhangú bírói döntéssel Thiele jutott tovább.

Mészáros a mérkőzés után azonnal az öltözőbe sietett. Edzője, Toncs Péter azt mondta, nem sikerült jól tanítványa felkészülése, tavaly év végén esett át térdszalag-műtéten, s az elmúlt egy évben egy versenyen tudott csak indulni.

A nyolcfős dzsúdós csapatból még Joó Abigél és Bor Barna nem mutatkozott be az olimpián. Ungvári Miklós ezüst-, Csernoviczki Éva bronzérmet szerzett, Karakas Hedvig az ötödik helyen, Csoknyai László, Madarász Tamás és Mészáros Anett pedig helyezetlenül zárt.

Cseh 200 m vegyesen, Balog és Bernek 200 m háton elődöntős

no images were found

Cseh László a harmadik előfutamban úszott, s korábbi, balul sikerült londoni úszásaiból okulva – 400 m vegyesen és 200 m pillangón se jutott fináléba – végig nagy elánnal tempózott, fokozatosan erősítve viszonylag nagy előnnyel, egy testhosszal elsőként csapott a célba 1:57.20 perces idővel. Ennél jobbat a későbbi két nyolcasban sem ért el senki, így legjobb idővel került az esti elődöntőbe. “A reggeli időponthoz képest nem volt rossz, sőt…, de mellen még kell javítanom” – mondta az MTI-nek Cseh. “Úgy érzem, hogy kezd visszajönni az önbizalmam…”

Ugyanebben a számban Verrasztó Dávid az ötödik, utolsó futamban szerepelt, s végig utolsóként tempózott, ennek eredményeként nagyon gyenge eredménnyel, 2:04.53 perccel ért célba, így a szám 36 indulója közül mindössze egyet előzött meg.

Balog Gábora második előfutamot hatalmas egyéni csúccsal és nagy fölénnyel nyerte meg, 1:56.98 perces idővel. Bernek Péter a következő nyolcasban jól hajrázva harmadikként csapott célba, 1:57.52-vel. Balog az ötödik, Bernek a kilencedik idővel került az esti elődöntőbe. “Majdnem két másodpercet javítottam az eddigi legjobbamon és bejutottam a 16 közé, nagyon elégedett vagyok” – mondta fülig érő szájjal Balog Gábor az MTI-nek. “Az elődöntő volt a célom, s a második forduló után, úgy 120-nál lassúnak éreztem a tempót, ezért aztán alaposan belehúztam. Remélem, este még ennél is gyorsabb leszek.”

“Ezt elrontottam, nem ment az úszás, valahogy fáradtnak éreztem magam, nem tudtam robbantani, hiába próbálkoztam. Csak a kilencedik időt értem el, este sokkal jobbnak kell lennem” – mondta az ifjúsági olimpiai bajnok Bernek Péter.

no images were found

A Mutina Ágnes, Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn összeállítású női 4×200 méteres gyorsváltó kilencedik helyen végzett. A magyar négyes a második futamban indult, az első ember, Mutina kissé lemaradt, de Jakabos feljött a harmadik helyre, s ezt a pozíciót Hosszú megtartotta, míg Verrasztó negyedikként csapott célba 7:54.58 perccel. Ez az idő két századdal volt gyengébb, mint a még éppen döntős, nyolcadik helyezett japán stafétáé. “Mind a négyen mindent beleadtunk, végül két század hiányzott. Iszonyú balszerencse így lemaradni a döntőről, kegyetlenül rossz érzés…” – nyilatkozott a társak nevében is Hosszú Katinka.

Dara Eszter a 23. helyen végzett női 100 m gyorson. A magyar úszó a harmadik előfutamba került, s ott elsőként csapott a célba 55.37 másodperces idővel. A további négy futamban azonban 22 riválisa bizonyult gyorsabbnak nála. “Pocsékul rajtoltam, utána viszont ijedtemben nagyot úsztam, s egyéni csúcsot állítottam fel. Mi van, ha nem rontom el a rajtomat…?” – értékelt Dara.

Sztankovics Anna a 29. helyen végzett női 200 m mellúszásban. A magyar úszó az első előfutamba került, s ott másodikként csapott a célba 2:29.67 perces idővel. “Túlságosan is korai volt a mai úszás, én jobban szeretek délután versenyezni. Azt akartam, hogy 2:30-on belül legyek, ez sikerült is, bár az egyéni csúcsomtól jó egy másodperccel elmaradtam” – mondta Sztankovics. A további négy futamban még 27 riválisa bizonyult gyorsabbnak nála.

A legjobb 16 között búcsúzott a párbajtőröző Imre Géza

no images were found

A 37 éves, 1996-ban, Atlantában bronzérmes, csapatban ötkarikás ezüstérmes és kétszeres világbajnok magyar vívó, a viadal hetedik kiemeltje a marokkói Abdelkarim el-Hauari magabiztos kiejtése után a norvég Bartosz Piaseckivel csapott össze. A 25 esztendős északi versenyző az első körben nagy csatában, 14-13-mal búcsúztatta a franciák háromszoros vb-aranyérmesét, Gauthier Grumier-t, s ez mutatta, hogy – bár a nemzetközi porondon nincsenek kiemelkedő eredményei – semmiképpen sem szabad lebecsülni.

A nyolcaddöntő első szakaszában gyorsan potyogtak a találatok, s a három perc letelte után a hórihorgas, Imrénél majd egy fejjel magasabb rivális vezetett 9-5-re. A magyar a folytatásban sem érzett rá, hogy mit is kellene csinálnia, így pillanatok alatt 12-5, majd 13-6 és 14-7 lett “oda”. Ekkor már csoda kellett volna a magyar továbbjutásához, de a BHSE hatszoros Európa-bajnok párbajtőrözője nem tudta megtörni ellenfele lendületét, s megszületett a győztes norvég találat is.
“Próbáltam kivédeni a szúrásait, de gyakorlatilag mindenhol eltalált. Egyszerűen nem tudtam felvenni a ritmusát” – nyilatkozott a meccs után a láthatólag nagyon csalódott magyar vívó, aki elárulta: eredetileg úgy tervezte, hogy a jövő évi, budapesti világbajnokságig folytatja a pályafutását, de mostani produkciója után elgondolkozik a jövőről.

Imre Géza még megnyerte első asszóját, amivel bejutott a legjobb 16 közé. Ekkor a viadal hetedik kiemeltjeként a marokkói Abdelkarim el-Hauarivel találkozott az első fordulóban, s a papírformát igazolva magabiztosan győzött. Az első szakaszban tízszer is megszúrta nála egy fejjel alacsonyabb riválisát, a második három percet pedig nem is küzdötték végig a felek: Imre már az idő lejárta előtt elérte a 15 találatot, így vége is lett a meccsnek.

no images were found

“Az elvárás nyilvánvalóan az volt velem szemben, hogy könnyedén hozzam ezt a mérkőzést, de egy olimpián egyetlen asszó sem könnyű” – nyilatkozott Imre Géza. “Ráadásul ezt a fiút soha nem láttam korábban, nem tudtam belőle felkészülni, csak annyi információm volt róla, hogy balkezes és 171 centi magas. Először kicsit kellemetlennek is találtam a stílusát, de aztán ráéreztem.”

“Nem találtam a megoldást Imre vívására. Csak akkor értettem meg, mit is csinál, amikor már 10-3-as hátrányban voltam. Ez az első olimpiám, reméltem, hogy tovább eljutok. A következőn szeretnék jobban teljesíteni” – mondta a marokkói rivális.

A BHSE hatszoros Európa-bajnok párbajtőrözője a következő körben, a legjobb nyolc közé kerülésért a norvég Bartosz Piaseckivel csap össze magyar idő szerint 12:15 órától. Az északi versenyző nagy csatában, 14-13-mal búcsúztatta a francia Gauthier Grumier-t. Imre az első asszóját követően azt mondta, hogy a francia nagyon jó vívó, s bár úgy tűnhet, hogy a norvég könnyebb ellenfél lehet, nem tudja, melyikükkel szeretne inkább találkozni. Majd hozzátette: mindegy ki lesz a következő rivális, győzni szeretne.

Imre Géza az utolsó, aki a négyfős magyar vívóküldöttségből pástra lépett az olimpián: korábban a kardozó Szilágyi Áron aranyérmet szerzett, a tőröző Mohamed Aida a nyolcaddöntőben, a párbajtőröző Szász Emese pedig a 32 között búcsúzott. Magyar csapat nem szerzett kvótát az ötkarikás játékokra.

Férfi párbajtőr, egyéni:
A 16 között: Bartosz Piasecki (norvég) – Imre Géza 15-7
A 32 között: Imre Géza – Abdelkarim el-Hauari (marokkói) 15-8

Olimpiai hírfolyamunk itt érhető el időrendi sorrendben!

no images were found

Előző sztori

Történészek vitája Horthy Miklós politikai szerepvállalásáról

Következő sztori

17+5 határsértő került rendőrkézre