Sport

Olimpia: döntőben a férfi vegyes váltó, Bor Barna vigaszágon + FOTÓK

Olimpia: döntőben a férfi vegyes váltó, Bor Barna vigaszágon + FOTÓK

2012. augusztus 3., péntek
Olimpia: döntőben a férfi vegyes váltó, Bor Barna vigaszágon + FOTÓK

Döntős a magyar férfi 4x100-as vegyesváltó, Bor Barna cselgáncsozó vigaszágon folytatja, Sidi Péter nem jutott fináléba, és belevágtak a küzdelmekbe az atléták is a londoni olimpia 7. napjának délelőttjén.

Gyurta egyéni csúccsal 12., Kis 19., a férfi váltó döntős, a nőit kizárták

A

Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence, Kozma Dominik

összeállítású magyar négyes a hetedik helyen bejutott a szombat esti döntőbe a 4x100 méteres férfi vegyesváltók péntek délelőtti selejtezőjéből a londoni olimpián. A 200 m vegyesen csütörtökön bronzérmes Cseh kezdett, aki a hát után negyedikként indította a 200 m mell olimpiai bajnokát, Gyurtát. Az aranyérmes mellúszó nem tudott előrébb lépni, ahogy pillangón Pulai és végül gyorson Kozma sem, de az országos csúcsot jelentő 3:34.44 perces idő elégnek bizonyult a fináléhoz. A régi rekordot (3:34.57) májusban a debreceni Európa-bajnokságon érte el a magyar kvartett, amelyben akkor Cseh helyett

Bernek Péter

szerepelt. A staféták első emberének ideje is hitelesíthető, így Cseh 100 m háton elért 53.78 mp-es eredménye is országos csúcs. A régit (53.88) még 2009. június 28-án úszta az országos bajnokságon. "Száz háton egyéni legjobbamat úsztam, kicsit késve jött vissza az önbizalmam" - nyilatkozta az MTI-nek Cseh. "Holnap este megpróbálunk tovább javítani, valami szép helyezésben bízom." Gyurta azt mondta, úgy érzi, még bőven van tartalék a csapatban, Pulai jónak érezte úszását, s hozzátette, a csütörtöki egyéni csúcsához hasonló időt sikerült teljesítenie. "Azt szeretném, ha a szombati döntőben tovább javítanánk a magyar rekordon" - fogalmazott Kozma. "Ehhez én igyekszem a magam részéről azzal hozzájárulni, hogy 48 másodpercen belüli időt úszok."

Kis a második előfutamban szerepelt, s a táv egyharmadáig jól tartotta magát, aztán elfáradt és fokozatosan visszaesve 15:21.74 perces idejével futamában ötödik lett. A 200 m mellen olimpiai bajnok Gyurta Dániel öccse, Gergely pedig a következő nyolcasban a táv második felében jól tempózva 15:04.22 perccel negyedikként csapott célba. "Most nem éreztem magamban az erőt, az olimpia előtt két héttel pszichés fáradtságot éreztem, itt Londonban pedig két napja érzékeltem magamon, hogy nem vagyok elég friss" - mondta a 400 gyorson hatodik Kis. "Összességében azonban sikeres olimpiának ítélem a londonit. 2004-ben nem jutottam döntőbe, 2008-ban pedig hatodik voltam, akárcsak itt pár nappal ezelőtt. Az állóképességemmel nincs gond, az edzőm jó, folytatjuk otthon tovább." "Tizenhat századot javítottam az egyéni csúcsomon, aminek nagyon örülök, sikerült 15 perc környékén célba érnem, ahogy terveztük" - értékelt Gyurta. "Teljesen elégedett vagyok, de már akkor is az voltam, amikor kijutottam az olimpiára. Természetesen inspirált, hogy a bátyám olimpiai bajnok lett. Amikor verseny közben jelentkeztek a holtpontok, és nagyon fájt, erőt adott az ő sikere, és úgy voltam vele, ha ő kibírta, akkor én is kibírom." Kizárták a Verrasztó Evelyn, Sztankovics Anna, Jakabos Zsuzsanna, Dara Eszter összeállítású négyest a női 4x100 méteres vegyesváltó pénteki versenyéből a londoni olimpián. A magyar staféta amúgy sem jutott volna döntőbe, mert az első előfutamban utolsóként ért célba. A váltó tagjai az MTI érdeklődésére nem tudták megmondani, hogy melyikük váltott rosszul, a harmadik ember Jakabos Zsuzsanna és a negyedik Dara Eszter is saját hibáját valószínűsítette. Mindketten úgy érezték, korán ugrottak vízbe a váltásnál. "A nagy igyekezetben, hogy villámrajtot vegyek, lehet, hogy én indultam el túl korán" - fogalmazott Jakabos. Dara ehhez hozzátette, ő úgy érezte, ő ugrott ki. Ezzel együtt vélhetően Jakabos hibázott, legalábbis a hivatalos eredményközlésben tőle kezdődően nem szerepel eredmény a magyar kvartett mellett. Verrasztó saját londoni sikertelenségére utalt vissza: "Ez a diszkvalifikálás kicsit az én egész olimpiámra jellemző balsikerek része. Ezzel együtt örültem, hogy úszhattam." Sztankovics úgy nyilatkozott: "Az ifi Eb után sem álltam le, az olimpiai felkészülés miatt ezt nem lehetett megtenni. Mostanra viszont el is fáradtam rendesen, elsősorban fejben."

Kürthy 21. súlylökésben, a hétpróbázó Farkas Gyöngyi egy szám után a 36.

A hétpróbázó Farkas Györgyi a 36. helyen áll az első szám után a londoni olimpia atlétikai versenyeinek első napján. A már kora reggel csaknem teltházas Olimpiai Stadionban a Honvéd 27 éves atlétája a 100 m gátfutásban 14.33 mp-cel futamában ötödikként ért célba, s 932 pontot gyűjtött. Ezzel csaknem 70 ponttal elmaradt a legjobbaktól. A második futamtól szinte mindenki 1000 pont felett teljesített. A hétpróbázókra pénteken még három szám vár: a magasugrás, a súlylökés és a 200 méteres futás. A súlylökő Kürthy Lajos a 21. helyen végzett. Negyven súlylökő két csoportban kezdte meg a selejtezőt az Oimpiai Stadionban, az esti döntőhöz szükséges szintet 20,65 méterben húzták meg - vagy a legjobb 12 folytathatta. Kürthy legjobbja 20,78 méter, idén viszont csak 20,17-ig jutott. A 25 éves mohácsi dobó első kísérlete 19,65 méter volt, másodikra és harmadikra azonban rontott. Csoportjában így a tizedik, összesítésben a 21. helyen zárt, a fináléhoz 20,25 méter kellett volna. "Az első kísérletem jól sikerült, a második kicsit nagyobb volt, szerintem 20 méter körüli, de érvénytelen. Akkor fejben egy kicsit leültem. A végét nagyon elszúrtam. Mindenképpen szerettem volna döntőbe jutni, de örülök, hogy második olimpiámon indulhattam" - nyilatkozott az idei, Helsinkiben rendezett Európa-bajnokságon kilencedik Kürthy Lajos, aki Pekingben szintén a selejtezőben búcsúzott.

Sidi szétlövésben szállt el, 11. helyen zárt

Sidi Péter szétlövés után lemaradt a kisöbű szabadpuska fekvő nyolcas döntőjéről a londoni olimpia pénteki versenynapján, s 11.-ként zárta a számot. Az ötkarikás játékokon negyedszer szereplő, 33 éves komáromi lövő 12 éve, Sydneyben 13., nyolc éve, Athénban 24., legutóbb, Pekingben pedig csupán 39. volt ebben a számban, s a három versenye közül most is ebben számított a legesélytelenebbnek a jó szereplésre. Az 50 fős mezőnynek éppen a legszélén, a falhoz a legközelebb, viszonylagos szélcsendben kezdhette meg a küzdelmet Sidi, aki a bemelegítés során elsőre öt kilencest lőtt az 50 m-re lévő táblára, a folytatásban azonban úgy tűnt, megtalálta a helyes irányzékot. Erre alapozva mintegy tíz perc után elkezdte az "éles" lövészetet, s az első sorozatban tíz tizes találattal tette le a névjegyét. A folytatás is hibátlanra sikerült, így húsz kísérlet után 200 kör állt a magyar versenyző neve mellett. A harmadik sorozat harmadik lövésénél aztán becsúszott egy kilences, s az alapverseny felénél, 30 lövést követően 299 körrel az élmezőnyben állt. A negyedik körben, a fel-feltámadó szélben kétszer is hibázott a magyar lövő, ezzel távolodni látszott a nyolcas döntő. Közben a többi lőállásban is feljegyezhettek néhány kilencest - a címvédő ukrán Artur Ajvazjan például 40 kísérlet után 397 körrel állt -, s mivel Sidi az ötödik sorozatban ismét százszázalékos teljesítményt nyújtott, visszajött a remény. Utolsó tíz lövése közül a hetedik és a nyolcadik aztán újra csak kilencet ért, így végül - nyolc másik riválisához hasonlóan - 595 körrel zárt a magyar sportoló. Az alapversenyt az aktuális világbajnok, a fehérorosz Szergej Martinov nyerte 600 körös világcsúcs-beállítással, a belga Lionel Cox 599-et, a szlovén Rajmond Debevec pedig 596-ot ért el. Ők hárman biztos résztvevői lettek a finálénak, a kilenc 595 körös pedig - köztük Sidi - ötlövéses szétlövésben döntött a további helyek sorsáról. A ráadásban kereken 50 kört lőtt a magyar versenyző, s ez a "rájátszók" között csak a nyolcadik legjobb volt, így nem jött össze a finálé. "Egy olimpián nem rossz ez az 595 kör, de aztán jött a szétlövés, ami olyan, mint egy lottósorsolás, sok múlik a szerencsén. Én lőttem két rosszat, s ezzel el is úszott a döntő. Sajnálom, mert a hétfői főverseny előtt jót tett volna az önbizalmamnak egy finálé" - mondta Sidi Péter, aki a versenyt követően láthatóan nagyon csalódott volt és idegesen pakolta össze a holmiját. "Az alapversenyben ez volt eddig a legjobb olimpiai eredménye, ezért nagyon sajnáljuk, hogy nem sikerült döntőbe jutnia" - fogalmazott edzője, Herczegh Szabolcs. "Kicsit úgy érezzük most, hogy el vagyunk átkozva, pedig annyi év munkája van ebben a mostani szereplésben." A magyar sportlövő hétfőn 13. lett légpuskában. Hétfőn még lesz egy száma, amely ráadásul a kedvence, a kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett verseny. Ebben ő a világ- és Európa-bajnoki címvédő.

Bor Barna vigaszágon folytathatja

Bor Barna a negyeddöntőben kikapott, ezzel a vigaszágra került a londoni olimpia cselgáncstornájának +100 kg-os kategóriájában. A paksi dzsúdósnak két magabiztos győzelem után a világranglista második helyén álló, a legutóbbi két vb-n ezüstérmes német Andreas Tölzer ellen kellett küzdenie az elődöntőért, ám nem járt sikerrel: az eseménytelen meccsen, több intése miatt jukóval kikapott. Bor a vereség ellenére még akár harmadik is lehet, ehhez a vigaszágon, majd a bronzmeccsen is nyernie kell. A meccsen a tavalyi nyílt világbajnokságon ezüstérmes, az elmúlt három Európa-bajnokságon egyformán második Bort passzivitás miatt gyorsan megintették, majd a meccs felénél riválisával közösen figyelmeztették, s ez - mivel neki a második volt - jukót ért ellenfelének. Ezt követően csak teltek a másodpercek, a 145 kg-os német pedig mozdíthatatlanul állt a lábán, így Bor értékelhető akció nélkül zárt, s mivel a német megúszta újabb intés nélkül, ő került az elődöntőbe. Bor Barna második mérkőzésén még ipponnal győzött, így jutva be a negyeddöntőbe. A tavalyi nyílt világbajnokságon ezüstérmes, az elmúlt három Európa-bajnokságon egyaránt második paksi dzsúdósnak a marokkói el-Mehdi Malki próbálta útját állni a második fordulóban, és Bor sokáig nem is bírt Afrika bajnokával, két perccel a vége előtt azonban egy gyönyörű válldobással véget vetett az összecsapásnak. Bor Barna egyébként jukóval győzött első mérkőzésén, így jutott a legjobb 16 közé. Ellenfele, a holland Luuk Verbij csütörtökön ünnepelte 26. születésnapját, de más oka nem volt az örömre, mert Bor végig aktívabb volt. Ennek megfelelően Verbijt passzivitása miatt kétszer megintették, így a magyar dzsúdós jukót kapott, amellyel később meg is nyerte a mérkőzést. A cselgáncstorna zárónapi küzdelmei több érdekességet is tartogattak: pénteken lépett tatamira az egész londoni olimpia legnehezebb résztvevője, a 218 kg-os guami Ricardo Blas Jr., illetve az a szaúdi nő, Wodjan Saherkani, akit hosszabb egyeztetés után engedtek fejkendőben szerepelni. Olimpiai hírfolyamunk itt érhető el időrendi sorrendben!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.