Közélet

Mennyit csúszhat a Dugonics téri felújítás? + FOTÓK

Mennyit csúszhat a Dugonics téri felújítás? + FOTÓK

2012. augusztus 30., csütörtök
Mennyit csúszhat a Dugonics téri felújítás? + FOTÓK

A kivitelező SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. több alkalommal is benyújtott külső körülményekre hivatkozva határidő-módosítási kérelmet, eddig azokat nem bírálták el. A cég még nem nyújtotta be a 20 százalékos készenlétnél leadható számlát sem a Dugonics, az Árpád tér és a Somogyi utca felújításával kapcsolatban.

Szeged Biopolisz park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja projekthez – amit az egyetem és a város konzorciumban valósít meg – kapcsolódik a Dugonics tér és környékének felújítása. A teljes projekt lezárása 2013. március 1. az egyetem rektori épülete körüli térrekonstrukcióé ezen belül 2012. december 31. Egyre többe helyről jutott el hozzánk olyan információ, hogy e két időpont valószínű, hogy találkozni fog…

A Semmelweis utcával kezdődött

Szeged Biopolisz park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja című projekt első ütemeként a Semmelweis utca – Bánomkert sor nyomvonalon és az Egyetem által más pályázati forrásból építendő új klinikai központ építési helyéről a városi közművezetékeit cserélték és váltották ki. A projekt második ütemeként a Semmelweis utca és a Bánomkert sor felszíne

épült át

. Forgalomcsillapított közlekedési övezetet alakítottak ki faltól-falig az érintett közutak és járdák felújításával. A közművek tekintetében új felszíni csapadékvíz-elvezető rendszer, erősáramú hálózat, távközlési hálózat és közvilágítás épült. A térburkolatokat új zöldfelületek és új utcabútorok színesítik.

A Dugonics térrel fejeződne be

A harmadik ütem pedig maga a Dugonics tér és környékének rekonstrukciója, amelynek kivitelezési munkálatait a SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. nyerte el, s végezi azokat 730 millió forint értékben, a területen 2012 júniusában el is kezdődtek az átalakítások (a beruházás elemeiről részletesem itt olvashatnak). A munkákat a város részéről a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. menedzseli, melynek weblapján megtalálható a város és a kivitelező közti megállapodás. Ennek értelmében a szerződéskötéstől számított 150 napon belül át kell adni a az első ütem I.a. szakaszát, azaz a Somogyi utca – Dugonics tér Északi oldalát. A szerződéskötés időpontja május 14., tehát október 11-én már késznek kellene lennie a rektori hivatal előtti parknak szökőkutastól, díszkövestől, illetve a Somogyi utcának a Kárász utcai kereszteződésig. A munkálatok megkezdésekor maga a polgármester, Botka László ragadta meg az ásólapátot június 6-án, az Árpád térrel együtt a teljes rekonstrukció átadásának véghatárideje 2012. december 31-e.

A SADE több „akadályközlést” is benyújtott már

Úgy értesültünk, hogy a SADE már több alkalommal kért halasztást, de eddig egyik indokot sem fogadták el. A beruházás 20 százalékos készenléténél lehet benyújtani az első részszámlát a szerződés szerint, de eddig még ez sem történt meg. Információink szerint a munkálatok befejezése kitolódhatnak akár a Biopolisz park teljes projektjének a lezárásáig, azaz 2013. március 1-ig. A város részéről igényelhető kötbér 2,5 millió forint naponta, ez 90 nappal számolva 225 millió forint, de a kontraktus alapján a maximális kötbérigény nem lehet több a teljes beruházás 20 százalékánál, azaz 154 millió forintnál. Ha valóban 3 hónapot csúsznak a munkálatok, és nem állja meg a helyét a kivitelező halasztási indoklása, akkor ez utóbbi összegre elvileg benyújthatja igényét a város. A Szeged Pólustól megkérdeztük, hogy várható-e csúszás és mekkora időtartamú, nyújtott-e be késedelemre kérelmet a kivitelező, igaz-e, hogy még az első, 20 százalékos készenlét részszámlája sincs benyújtva, és ha várható csúszás, annak mi az oka. "A Somogyi utca átadásának határideje 2012. október 11., a kivitelezésben érintett minden más terület átadási határideje továbbra is 2012. december 31. A kivitelező, a SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. külső körülményekre hivatkozva több akadályközlést is benyújtott. Az akadályközlések elbírálása után mondható meg, hogy szükséges-e a határidő- és ennek következményeképp a szerződésmódosítás. A SADE Kft. a kivitelezés során a 20%-os készültséget már túlhaladta, de a számlát eddig még nem nyújtotta be" – válaszolt egy közleményben feltett kérdéseinkre a beruházást menedzselő városi cég képviseletében Máté Tamás projektigazgató. A helyszíni szemlénkre elhívtunk egy neve elhallgatását kérő építési vállalkozót, aki elmondta, hogy ha a jelenlegi készenlétnél kellene bekapcsolódnia a munkálatokba október 11-ig biztos, hogy nem tudná befejezni az előírt szakaszt, ráadásul decemberben jönnek a fagyok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.