Ékkő, gyémánt, gyönyörűség – érkezik a szabadtéri Máriája + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szarka Tamás Mária című musicaljével folytatódik a Szegedi Szabadtéri Játékok augusztus 3-án és 4-én. A rendező Vidnyánszky Attila, aki már a tavalyi Tragédiával is bizonyított a csillagtetős színpadon. Szerdán közönségtalálkozón beszéltek az alkotók a zenés előadásról.

Szarka Tamást (Ghymes) mintegy 15 éve foglalkoztatja a téma. A musical zeneszerzője és szövegírója elmondta, a magyaroknak nemcsak a karácsonyi ünnepkör révén van kötődésük Máriához, hanem történelmileg is, már az ősmagyar hitvilágban is felfedezni vélik Szűz Mária előképét. Szarka arról is beszélt, különösen megérintette a betlehemi gyerekgyilkosságok, az aprószentek története (mikor Heródes Jézust kerestetve megölet minden két évnél fiatalabb gyermeket), azok aktualitása. Emellett a szállást kereső Máriáról szóló népi balladában mindig megdöbbentette az a mondat, ahogyan a kovács elutasítja a várandós édesanyát: „nem érek rá most, mert szögeket kell csinálnom…” Talán már azok a szögek készülnek, amivel Krisztust később keresztre feszítik? A zeneszerző azt is hozzátette, a darab szépen megmutatja azt, hogy miként üldözi a legerősebb a legtörékenyebbet, a leggyengébbet, és azt, hogy mégis a gyenge győz, igaz, vér és veríték árán.

Belőlünk szól

Ezer és ezer feldolgozása létezik a Mária-témának: festők, költők, írók feszültek neki a bibliai történetnek – fogalmazott Vidnyánszky Attila. Nem is csoda a számos remekmű, hiszen az ember egész életében azzal van elfoglalva, hogy a hitét megfogalmazza. A rendező arról is beszélt, a szöveg első zsengéjétől, az első dallamoktól kezdve végigkísérhette a darab születését, ami egyébként operának indult, és nem is megszokott, angolszász musical lett, hanem átmenetet képez az opera, a passiójáték, a táncjáték és a musical között. Tudatosan nem követték a „klasszikus” vonalat, a rendező tapasztalata szerint ugyanis a magyar musicalek is többnyire inkább magyarul szóló amerikai musicalek voltak, amiken idegenséget érzett. Nagyon izgalmas, belőlünk szóló történet – összegzett Vidnyánszky Attila. Azt is hozzátette, komoly színészi teljesítményt követel meg a mű, ezért választott remekül éneklő prózai színészeket szereplőknek.

A gyerek a csoda

„Különleges zenéje van a darabnak, ami leképezi Szarka Tamás világát, színpadi megjelenítése pedig erősen magán hordozza Vidnyánszky Attila kézjegyét: mozgalmas, színes képekkel teli, katartikus. Ez a darab egy ékkő, gyémánt, nincs rá szó: gyönyörűség” – fogalmazott a Máriát alakító Újhelyi Kinga, aki számos musicalben is szerepelt már, többek között a La Mancha lovagjában és a West Side Storyban. A színésznő elmondta, szakmai és civil élete harmonikusan halad egymás mellett, hiszen éppen egy várandós nőt alakított, mikor kislányával volt állapotos, majd a szülés után nem sokkal kezdték próbálni a Máriát, így újra átélhette a szép pillanatokat.

A gyerek a jövő, a gyerek egy csoda – tette hozzá Vidnyánszky Attila, aki egyébként hat gyermek édesapja. Mint mondta, a ma fájdalmából fogalmazták meg a darabot, az volt a céljuk, hogy megjelenjen a színpadon a kegyetlen heródesi világ, és az iszonyat kellős közepén szülessen meg a remény.

Jön a lemez is

A darab egyik legszebb dala az angyali üdvözlet. Az arkangyal szerepében a színpadra lépő Rácz József elárulta, kezdetben sokat kereste, hogyan tudja elmondani az angyal szövegét úgy, hogy hiteles legyen. Az Erzsébetet magára öltő Pápai Erikától megtudtuk, szereti, mikor egy-egy darabban a színészetet a maga teljességében felvonultatják, zenével, a prózával és a mozgással. A Józsefet alakító Bakos-Kiss Gábor pedig úgy nyilatkozott, a musical második felében, a gyerekgyilkosságok után József kilép a szentképeken megszokott, a szent családot óvó háttérszerepéből, és számon kéri Heródesen kegyetlenségeit.

A Mária a rendező elmondása szerint tudatosan a Dóm térre készült, tavaly decemberben a debreceni Főnix Csarnokban debütált. Duplalemez is készült a musicalből, ami valószínűleg a pénteki bemutatóra megérkezik – árulta el Szarka Tamás.

Előző sztori

Olimpia: Csonka Zsófia hatodik lövészetben!

Default thumbnail
Következő sztori

Augusztus a hullócsillagok hónapja

Legutóbbi hasonló cikkek