Közélet

Lóra pattantak rokon népeink Ópusztaszeren + FOTÓK

Lóra pattantak rokon népeink Ópusztaszeren + FOTÓK

2012. augusztus 10., péntek
Lóra pattantak rokon népeink Ópusztaszeren + FOTÓK

Egykori "testvér-nemzeteink" tettek látogatást Ópusztaszeren péntek délelőtt. A török, örmény, türkmén és kazah vendégek a Nemzeti Történeti Emlékparkban ismerkedtek meg múltunkkal és közös gyökereinkkel, majd a bugaci pusztában rendezett Kurultájra utaztak tovább.

Húsz keleti, rokon népcsoport képviselete látogatott el az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba péntek délelőtt. Az azeri, avar, kazah, mongol, tatár, türkmén, yakut és ujgur tagokból álló delegáció közös múltunk, évszázados gyökereink előtt tisztelgett az emlékparkban. Délután Bugacra mentek tovább, hogy a pénteken indult Kurultájon vegyenek részt - az alföldi pusztában immáron ötödik éve tartják meg a világban szétszóródott, magyar, hun és türk tudatú népek találkozóját. Az évek során a Kurultáj az ország legnagyobb hagyományőrző rendezvényévé nőtte ki magát: tavaly több, mint százötvenezer látogató tekintette meg a múltidéző találkozót.

Gyökereink nélkül nem építhetjük a jövőnket

"Az idelátogató nemzetek képviselői számára a törzsi gyűlés - idegen szóval kurultáj - ugyanúgy hagyományaik, történelmük részét képezik, mint nekünk. Szeretnénk, ha a park életében is újjáalakulna ez a szokás" - nyilatkozta portálunknak

Tokovics Tamás

stratégiai vezető. Két évvel ezelőtt, az előző kurultájon egy szerényebb számú, 50-60 fős delegációt látott vendégül az ópusztaszeri emlékpark. A 2012-es gyűlésre már közel kétszázan érkeztek, a régi kapcsolatok, közös múlt kutatása láthatóan nagy népszerűségnek örvend. "A kurultáj előhírnökeként köszönthetjük itt Ópusztaszeren a vendégeket, fontos állomásnak tekintették ezt a helyszínt a hagyományőrző találkozóra menet. Testvér-nemzetként tekintenek ránk, ezt a szellemiséget szeretnénk mi is itt hirdetni, hisz gyökereink nélkül nem építhetjük a jövőnket" - emelte ki a stratégiai vezető.

A kétszáz látogató egy körutat tehetett az emlékparkba, ahol bemutatták nekik a nevezetességeket és látnivalókat. A Nomád Park lovasai íjászbemutatóval, lovas játékokkal szórakoztatták a látogatókat, pár hölgyet is kiragadtak a közönségből, hogy lóháton utaztassák meg őket. Az egyik bátor "önként jelentkező" a Türkmenisztánból érkezett fiatal lány, Myahri Bayramova (fenti képünkön) volt, aki igen magabiztosan ülte meg az állatot ahhoz képest, hogy a nőrablás eme ősi formájában először volt része életében. "Nagyon szép, nyugalmat árasztó hely Ópusztaszer, jól esik egy kicsit kiszabadulni a városi forgatagból, és eljönni ebbe a rengeteg emléket őrző parkba" - nyilatkozta a vágta után portálunknak. Bátyjától hallott a rendezvényről, és bár először járt Magyarországon, máris a szívébe zárta, főként a Parlament épülete és a Hősök tere tetszett neki. A lovaglástól pedig nem félt, hazájuknak ugyanis jóval nagyobb lovak vannak ennél. Keleti vendégeinket hagyományos magyar ebéddel kínáltuk meg: rackajuhból készült pörkölt, fokhagymás lepény és hazai gyümölcsök várták őket. Evés után az őseink bevonulását ábrázoló Feszty-körképet is megtekintették a látogatók, majd Bugacra, a törzsi gyűlésre indultak tovább.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.