Karácsonykor nyílhat meg az ásotthalmi határ

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Másfél évtizede húzódik az Ásotthalom és a vajdasági Királyhalom közötti határátkelőhely nyitása, s végre úgy tűnik, idén karácsonykor megnyílhat az átkelő. Az út már megépült, s a szükséges infrastruktúrát is kiépítik az év végére.

„Jóformán csak a szerbeken múlik, hogy megnyílhat-e a határátkelő karácsonykor” – nyilatkozta portálunknak Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. A fideszes országgyűlési képviselő elmondta, az átkelő csak személyi forgalmat fog lebonyolítani a nap 24 órájában, így a tehergépjárműveknek továbbra is Röszkénél vagy Tompánál kell átlépniük az államhatárt. A határrendészeti feladatokat közösen látják majd el a szerbek és magyar kollégáik, egy épületben dolgozva.

„A szerb kormányváltás nem segítette ezt az ügyet, amiben már a demokraták sem voltak túl gálánsak. Az új szerb kormány értelemszerűen nem a legfontosabb feladatai közé sorolja még belügyi szempontból sem a határátkelőhelyek üzembe helyezését. Ezért a magyar kormány részéről szeptemberben lesz némi feladat annak érdekében, hogy egy kicsit motiválják, erősítsék a szándékot az új szerb kormányban, hogy karácsonykor megindulhasson a forgalom” – tájékoztatott Nógrádi Zoltán. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a magyar belügyminiszter ősszel várhatóan felkeresi szerb kollégáját, hogy a két ország között aláírt egyezmény tartalmának megfelelően haladjon a határnyitás.

Az Ásotthalom és az észak-bácskai Királyhalom (szerb nevén Bački Vinogradi – Bácsszőlős) közötti út magyar szakaszát tavaly adták át (fotónk is ekkor készült). A szerbeknél is elkészült már az út, igaz valamivel keskenyebb nyomtávú, mint a magyar oldalon. A 3,1 kilométeres út kivitelezéséhez pályázati forrást is nyertek a felek, a Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 1,5 millió eurót biztosítottak a beruházáshoz.

A projekt valamelyest csúszik, de Nógrádi Zoltán hangsúlyozta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy gyorsítsák az ügymenetet. Mórahalmon külön ügykezelő foglalkozik a szakhatósági feladatokkal. Felvették a kapcsolatot a kivitelezővel is, illetve alvállalkozói szerződéseket is kötöttek helyi cégekkel, ezzel is segítve az ügyet.

A kishatárforgalmi átkelő a környéken élők számára 30 kilométerrel lerövidíti a határátlépéshez szükséges utat és elkerülhetővé teszi a röszkei határnál rendre kialakuló, gyakran több órás várakozást.

Szintén uniós támogatással tervezik a környék kerékpárút-hálózatnának fejlesztését is. „Reményeim szerint hamarosan visszatérhetünk nagyapáink kedvenc időtöltéséhez, akik átugrottak biciklivel Szabadkára a piacra” – jegyezte meg a mórahalmi polgármester. Nógrádi Zoltán portálunknak elmondta, amennyiben az 55-ös fölötti kerékpáros híd elkészül, illetve Szeged városa megépítené Domaszék határáig a kerékpárutat, akkor a Széchenyi tértől egészen a palicsi tóig el lehetne kerekezni.

Előző sztori

Női futball: hengerelt az Astra az első félidőben + FOTÓK

Következő sztori

Vincze Balázs: “Egy gyönyörű szép korszak zárult le”