Írjon nekünk

Rúzs

Hejj, ribizli…

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Jókai Mórról az a hír járta, hogy csak a kimagozott ribizlidzsemet volt hajlandó elfogyasztani. A mai kor embere is ritkán lelkesedik a ribizliért: kit a savanykás íz, kit a bosszantó kis magok zavarnak. Pedig ez a vidám, apró piros bogyós gyümölcs melegben rendkívül jó szomjoltó, s táplálkozási értéke mindemellett több szempontból is kiemelkedő. De tudunk ennél érdekesebbet is a ribizliről.

Ribizli-kisokos

1. Nyáron hozza gyümölcsét a másfél méter magasságú ribizlicserje, mely Nyugat-Európában őshonos, a Kárpát-medencétől keletre nem terjedt el. Belgiumban és Franciaországban az 1600-as évektől nagy mennyiségben termesztették. Nálunk főleg a Duna-kanyar környékén és a Nyugat-Dunántúlon vannak nagy ribizli-termőhelyek, de a Fertő-tó környékén vadon is megterem. Rokona a piszke, vagy ahogy nevezik még büszke, egres.
2. Fehér és fekete ribizli is létezik, de leggyakrabban a piros ribizlivel találkozhatunk a piacokon. A fehér ribizli nálunk viszonylag ritka, holland ribizlinek is nevezik.
3. A népi orvoslás a piros ribizli kipréselt levét ajánlja lábadozó, vérszegény, étvágytalan, érelmeszesedésben szenvedő embereknek.
4. A fekete ribizli héjában lévő illőolajok jótékonyan hatnak a fáradt idegrendszerre, a bogyókban levő sav a köszvény, a vese- és hólyagproblémák, gyomor- és légúti gyulladások gyógyszere is lehet. A gyümölcs leve vizelethajtó hatású.
5. A magas C-vitamin-tartalmú ribizli antioxidáns tulajdonsága fontos szerepet játszik a rákkeltő aktív gyökök hatástalanításában.
6. Desszertek kiváló gyümölcsbetétje, készíthetünk belőle szörpöt, lekvárt, dzsemet, habos kocsonyát, gyümölcsös túrót, bort. De tojásfehérjébe mártva, porcukorral megszórva asztaldíszként is mutatós.

Ribizli-receptötletek

Boros ribizlileves

Hozzávalók:
– 50 dkg ribizli
– 10 dkg cukor
– 3 dl rozé bor
– 6 szem szegfűszeg
– 1 rúd fahéj
– 1 dl tejszín
– 1 dkg keményítő

Elkészítés:

A szegfűszeget, a fahéjat 2 dl vízben feltesszük főni, majd amikor a felére forrt, leszűrjük. Felforralunk 6 dl vizet, a cukorral, egy csipet sóval, hozzáöntjük a leszűrt fűszeres levet. Amikor forr, beleszórjuk a megtisztított, megmosott gyümölcsöt, beleöntjük a bort, és felforraljuk. A tejszínben kikeverjük a keményítőt, besűrítjük vele a levest, összeforraljuk, majd botmixerrel (vagy turmixgépben) összeturmixoljuk. Ha kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól lehűljön. Tejszínhabbal vagy vanília fagylalttal tálaljuk.

Gyors ribizlis joghurttorta

Hozzávalók:
– 1 kész piskótatorta
– 2 evőkanál zselatinpor
– 2 evőkanál cukor
– 2 dl tejszín
– 4 dl joghurt
– 25 dkg ribizli
– 1 dl ribizliszörp

Elkészítés:

A zselatinport 4-6 evőkanál vízzel összekeverjük, és 10 percig állni hagyjuk. A tejszínt 2 evőkanál cukorral habbá verjük, majd belekeverjük a joghurtot. Beleforgatjuk a leszemezett ribizlit. A zselatint a ribizli szörppel felforraljuk, langyosra hűtjük, majd a krémbe keverjük, és a piskótalapok közé kenjük. Hűtőben dermesztjük, és ribizli szemekkel, esetleg tejszínhabbal díszítjük.

Jeges ribizli shake

Hozzávalók:
– 30 dkg ribizli
– 1 tasak vaníliás cukor
– 4 evőkanál cukor
– fél citrom leve és héja
– 4 dl kefír
– 4 gombóc vaníliaízű fagylalt

Elkészítés:

A ribizlit a vaníliás cukorral , a cukorral, a citrom levével és a reszelt héjával összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a kefirt, meg a fagylaltot, és mixerrel pürésítjük. Négy előhűtött, magas falú pohárba adagoljuk, friss bogyós gyümölccsel, ribizli szemekkel díszítjük, és alaposan lehűtve tálaljuk.

Kommentek

Rúzs

Fenséges fürjes finomságok + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Vitaminban gazdag, alacsony a koleszterin tartalma és a tyúktojásra allergiások is fogyaszthatják. Az üvegbe zárt fürjes finomságok, az első kóstolásnál leginkább a felejthetetlen „akarok még” érzését váltják ki.

Tovább olvasom

Rúzs

Répás finomságokkal hódítanak a domaszékiek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tarolt a répalé és a répalekvár a Csongrád Megyei Értékek Napján. Az ínyenc fogásokat nem csak a kifinomult gasztrokibicek tudják megkreálni. Az egyszerű receptek alapján bárki könnyedén elkészítheti őket.

Tovább olvasom

Egyetem

Uzsonnabarát iskolatáska, soha el nem törő vonalzó + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Másfél hónap múlva kezdődik a tanév. Az üzletekben már javában beszerezhetjük a szükséges kellékeket. Talán meglepő, de az örökké változó divat ezt a területet sem kíméli, így évről évre újabb trendekkel találkozhatunk a polcokon.

Tovább olvasom

Aktuál