Közélet

Bordásfal a Széchenyi téren – az NFÜ az egészségügyi fejlesztéseket népszerűsíti + FOTÓK

Bordásfal a Széchenyi téren – az NFÜ az egészségügyi fejlesztéseket népszerűsíti + FOTÓK

2012. augusztus 24., péntek
Bordásfal a Széchenyi téren – az NFÜ az egészségügyi fejlesztéseket népszerűsíti + FOTÓK

Az egészségügy területén 1269 intézmény és egyéb szervezet fejlesztési programja valósult meg az Új Széchenyi-terv keretében uniós támogatással. Erre hívja fel a figyelmet a Széchenyi téren látható „Bordásfal” nevet viselő installáció, amit Szócska Miklós egészségügyi államtitkár avatott fel péntek délután.

„Ezzel az installációval az egészségügyi fejlesztésekre szeretnénk felhívni a figyelmet. Rengeteget hallunk az egészségügy kapcsán áldatlan állapotokról, de ha közelről megnézzük sok fejlesztés is zajlik. Az 1269-es szám a már lezárt, a fenntartás időszakában lévő projekteket foglalja össze, vagyis nem tartalmazza a jelenleg futó projekteket” – hangsúlyozta

Szócska Miklós

. Az egészségügyért felelős államtitkár hozzátette, a szám sokféle fejlesztést takar, ezek közé tartozhat az egészségügyi intézmények akadálymentesítése, energetikai korszerűsítés, vagy épp egy egészségház megépítése. „A közel 60 milliárdos támogatással megvalósult programok mindegyike arról szólt, hogy hozzáférhetőbbé tegye az ellátást és jobb körülmények között gyógyulhassanak a betegek és dolgozhassanak a kollégák” – fogalmazott. Szócska Miklóstól megtudtuk, az egészségügy területén 320 milliárdnyi Új Széchenyi-terves (ÚSZT) pályázatot írtak ki, illetve kötöttek szerződést a 400 milliárdos főösszegből. „Ez a két szám jól mutatja, hogy sikeresen fogjuk zárni ezt az időszakot, s vannak olyan területek is, ahol sokkal többet el tudnánk költeni, mint ami rendelkezésre áll” – nyilatkozta portálunknak az egészségügyért felelős államtitkár.

Csongrád megyébe 48 milliárd forintnyi ÚSZT-s forrás érkezett

„Az Új Széchenyi-terv keretében a dél-alföldi régióban több mint 6800 projekt kapott támogatást mintegy 800 milliárd forint értékben. 2011 óta ez 2600 támogatást jelent, ebből Csongrád megyében 954 darab nyertes pályázat volt, közel 48 milliárd forint értékben” – tájékoztatott az eseményen B. Nagy László. A kormánymegbízott hozzátette, a kormány augusztusban döntött arról, hogy újabb pályázati lehetőségeket nyitnak meg turisztikai fejlesztésekre. Országosan 46,7 milliárd forint lesz erre a célra, ebből hat beruházás régiónkban valósul meg kilenc milliárdból. Ezek közé tartozik a dóm és az Ópusztaszeri Nemzeti történeti Emlékpark fejlesztése. Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kommunikációs vezetője portálunknak elmondta, egy tavaszi felmérésből kiderült, az emberek zöme ismeri a fejlesztéspolitikát, de tőle távoli dologként értelmezi. „Ezért döntöttünk úgy, hogy elvonatkoztatunk a fejlesztéspolitika sokszor bonyolult, az átlagemberek számára nehezen érthető kérdéseitől, s lefordítjuk ezt a hétköznapi embereke nyelvére. A felkért művészek kaptak egy számot és egy hozzá kapcsolódó témát, s teljesen szabad kezet kaptak abban, hogy ezt milyen formában, milyen térinstallációban önti bele. A lényeg, hogy felkeltse az emberek érdeklődését, közel menjenek hozzá és ki is próbálják. Így tudjuk közelebb vinni a fejlesztéspolitika üzenetét a lakossághoz” – nyilatkozta portálunknak a kommunikációs vezető. Az Óriási Számok kampány keretében mind a hét régióban egy-egy térplasztika hívja fel a figyelmet az Új Széchenyi-terv keretében meghatározott hét kitörési pont egyikére. Az Óriási Számok kampányának következő állomása Pécs lesz, majd Debrecen, Győr és Miskolc következik. Az utolsó helyszín pedig Budapest lesz.

Csepreghy: újabb lépésekkel gyorsítja a kormány a kifizetéseket

A 2007-2013 közötti uniós költségvetési ciklusban 8200 milliárd forintot hívhat le hazánk, ám a kifizetések nem zajlanak megfelelő ütemben. Csepreghy portálunknak elmondta, a kormányváltáskor készül egy audit, ami azt vizsgálta, hogy Magyarországon hogyan áll az EU-s források felhasználása. Akkor hetente 5,5 milliárd forintot fizettek ki a kedvezményezetteknek. A rendszert gyorsították, jelenleg a heti kifizetések átlaga 22 milliárd forint. Ez azonban még mindig nem elegendő ahhoz, hogy a teljes keretösszeget le lehessen hívni, hiába négyszer olyan gyors a rendszer, mint korábban. „A kormányzat bejelentette, szeptembertől elindít egy önerő alapot 50 milliárd forintos keretösszeggel. Ez az önkormányzati projekteket érinti, ahonnan lehívhatják az önkormányzatok a fejlesztéseikhez szükséges önerőt, majd a megvalósulás után ezt vissza kell, hogy fizessék” – tájékoztatott a kommunikációs vezető. A többi kedvezményezett, például a nonprofit szervezetek és gazdasági társaságok ezt nem vehetik igénybe. Számukra kamattámogatott hitelkonstrukciókat dolgoztak ki a bankokkal, illetve az előlegfinanszírozás rendszerének bevezetésével segíti a nyerteseket a kormányzat. Ennek értelmében a támogatási szerződés aláírását követően minden kedvezményezettnek lehetősége van arra, hogy a projektjének 30%-át úgynevezett előleg formájában lekérje. Amikor elszámolt ezzel az előleggel, újabb 30%-ot kérhet a kedvezményezett. Csepreghy Nándor szerint, ha ezek a rendszerek működnek, akkor minden lehetőség adott arra, hogy a teljes keretösszeget lehívja hazánk au uniós költségvetési ciklus végére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.