Közélet

39,7 fokon tetőzött a kánikula

39,7 fokon tetőzött a kánikula

2012. augusztus 6., hétfő
39,7 fokon tetőzött a kánikula

Hétfőn 39,7 Celsius-fokon tetőzött a hőséghullám, így a hőmérséklet fél fokkal elmaradt a több mint százéves melegrekordtól. Ötödével nőtt a mentőszolgálathoz érkező segélyhívások száma, több súlyos közlekedési baleset is történt. Az előrejelzések szerint kedd hajnalban megérkezik a hidegfront, amely viharos széllökések kíséretében némi enyhülést hoz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn tette közzé a honlapján, hogy vasárnap a Tiszaroffon mért 38 Celsius-fokkal megdőlt az augusztus 5-i, napi melegrekord. Úgy tűnt, hétfőn újabb rekorddöntés várható, s hogy akár még az 1905-ös, Orosházán mért 40,2 fokos rekordértéknél is magasabb lehet a hőmérséklet. A nap folyamán ugyanakkor országszerte Pakson mérték a legmagasabb hőmérsékletet, 39,7 fokot. A fővárosi melegrekord azonban megdőlt, miután Budapesten ezen a napon mostanáig 1939-ben volt a legmelegebb, 35,8 fok, Budapest belterületén pedig hétfőn 37,7 fokot mértek.

Győrfi Pál

, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta: hétfőn mintegy 20 százalékkal több segélyhívás érkezett az Országos Mentőszolgálathoz. Több súlyos közlekedési baleset is történt. Ezzel együtt a mentődolgozók beszámolói alapján a rosszullétekből volt érezhetően több. Volt, aki a buszmegállóban, utcán, vagy vásárlás közben esett össze - mondta. A Budapest-Hatvan-Miskolc-Nyíregyháza vasútvonalon a Hatvan és Mezőzombor közötti szakaszon, a felmelegedett sínek miatt csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Ezért várhatóan hétfő este 8 óráig a miskolci vonalon átlagosan 10-15 perc késéssel közlekednek a vonatok. Miskolcon a nagy forgalmú, frekventált pontokon vizet osztottak a járókelőknek, locsolták az utakat és a villamossíneket, az ivókutakat városszerte megnyitották, és valamennyi szökőkút működött. A nagy hőségben a Sziget fesztivál több helyszínén is vizet osztanak a látogatóknak. A rendezvény szóvivője, Vető Viktória elmondta: a fesztivál területén fellelhető több kút és mosdóhely mellett az egészségügyi sátornál is vízhez juthatnak a látogatók. A hőségre való tekintettel pedig zacskós vizet osztanak a koncertek alatt is. Ezenkívül több vízpermetkaput is felállítottak, például a nagyszínpad előtt és a bejáratoknál, illetve folyamatosan locsolják a főbb útvonalakat és a fesztiválozókat is; a port pedig speciális szerrel próbálják mérsékelni - fűzte hozzá a szóvivő.

Szeles Géza

, a fesztivál egészségügyi szolgálatának vezetője azt mondta, eddig nem volt gond hőséggel, de felkészültek minden eshetőségre. A 20. Sziget fesztiválon összesen mintegy 400-an segítik az egészségügyi ellátást, és 7 mentőautó is rendelkezésre áll. Az egészségügyi sátor mellett van egy sürgősségi ambulancia is, ahol több műszakban dolgoznak az orvosok. Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében a hőségriasztás kedd éjfélig van érvényben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában azt írta: kedd hajnalban egy északnyugat felől érkező hidegfront hatására az ország nagy részén megszűnik a hőség, délen és keleten azonban még 25-27 fok között alakul a középhőmérséklet. A hidegfronttal az északira, északnyugatira forduló szél sokfelé viharossá fokozódik, a Dunántúl északnyugati részén átmenetileg óránkénti 90-100 kilométer erősségű széllökések is kialakulhatnak. Kedden napközben északkeleten kis valószínűséggel heves zivatarokra is számítani kell. Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre a hőség miatt már csak tizenhárom megyére - Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Somogy, Szabolcs, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Pest -, valamint a főváros területére adott ki elsőfokú figyelmeztetést. A viharos erejű széllökések miatt négy megyére - Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér - másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken az óránkénti 90 kilométer erősséget meghaladó széllökésekre is számítani lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.