/

39,7 fokon tetőzött a kánikula

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hétfőn 39,7 Celsius-fokon tetőzött a hőséghullám, így a hőmérséklet fél fokkal elmaradt a több mint százéves melegrekordtól. Ötödével nőtt a mentőszolgálathoz érkező segélyhívások száma, több súlyos közlekedési baleset is történt. Az előrejelzések szerint kedd hajnalban megérkezik a hidegfront, amely viharos széllökések kíséretében némi enyhülést hoz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn tette közzé a honlapján, hogy vasárnap a Tiszaroffon mért 38 Celsius-fokkal megdőlt az augusztus 5-i, napi melegrekord. Úgy tűnt, hétfőn újabb rekorddöntés várható, s hogy akár még az 1905-ös, Orosházán mért 40,2 fokos rekordértéknél is magasabb lehet a hőmérséklet. A nap folyamán ugyanakkor országszerte Pakson mérték a legmagasabb hőmérsékletet, 39,7 fokot.

A fővárosi melegrekord azonban megdőlt, miután Budapesten ezen a napon mostanáig 1939-ben volt a legmelegebb, 35,8 fok, Budapest belterületén pedig hétfőn 37,7 fokot mértek.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta: hétfőn mintegy 20 százalékkal több segélyhívás érkezett az Országos Mentőszolgálathoz. Több súlyos közlekedési baleset is történt. Ezzel együtt a mentődolgozók beszámolói alapján a rosszullétekből volt érezhetően több. Volt, aki a buszmegállóban, utcán, vagy vásárlás közben esett össze – mondta.

A Budapest-Hatvan-Miskolc-Nyíregyháza vasútvonalon a Hatvan és Mezőzombor közötti szakaszon, a felmelegedett sínek miatt csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Ezért várhatóan hétfő este 8 óráig a miskolci vonalon átlagosan 10-15 perc késéssel közlekednek a vonatok.

Miskolcon a nagy forgalmú, frekventált pontokon vizet osztottak a járókelőknek, locsolták az utakat és a villamossíneket, az ivókutakat városszerte megnyitották, és valamennyi szökőkút működött.

A nagy hőségben a Sziget fesztivál több helyszínén is vizet osztanak a látogatóknak. A rendezvény szóvivője, Vető Viktória elmondta: a fesztivál területén fellelhető több kút és mosdóhely mellett az egészségügyi sátornál is vízhez juthatnak a látogatók. A hőségre való tekintettel pedig zacskós vizet osztanak a koncertek alatt is.

Ezenkívül több vízpermetkaput is felállítottak, például a nagyszínpad előtt és a bejáratoknál, illetve folyamatosan locsolják a főbb útvonalakat és a fesztiválozókat is; a port pedig speciális szerrel próbálják mérsékelni – fűzte hozzá a szóvivő.

Szeles Géza, a fesztivál egészségügyi szolgálatának vezetője azt mondta, eddig nem volt gond hőséggel, de felkészültek minden eshetőségre. A 20. Sziget fesztiválon összesen mintegy 400-an segítik az egészségügyi ellátást, és 7 mentőautó is rendelkezésre áll. Az egészségügyi sátor mellett van egy sürgősségi ambulancia is, ahol több műszakban dolgoznak az orvosok.

Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében a hőségriasztás kedd éjfélig van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában azt írta: kedd hajnalban egy északnyugat felől érkező hidegfront hatására az ország nagy részén megszűnik a hőség, délen és keleten azonban még 25-27 fok között alakul a középhőmérséklet.

A hidegfronttal az északira, északnyugatira forduló szél sokfelé viharossá fokozódik, a Dunántúl északnyugati részén átmenetileg óránkénti 90-100 kilométer erősségű széllökések is kialakulhatnak. Kedden napközben északkeleten kis valószínűséggel heves zivatarokra is számítani kell.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre a hőség miatt már csak tizenhárom megyére – Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Somogy, Szabolcs, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Pest -, valamint a főváros területére adott ki elsőfokú figyelmeztetést.

A viharos erejű széllökések miatt négy megyére – Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér – másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken az óránkénti 90 kilométer erősséget meghaladó széllökésekre is számítani lehet.

Előző sztori

Mintegy 20%-kal több riasztás a mentőknél

Következő sztori

Olimpia: Sidi hatodik, Kásásék az olaszok ellen készülhetnek + FOTÓK