Egyetem

Videokonferencia-rendszer segíti a gyógyítást a szegedi és a temesvári klinikán + FOTÓK

Videokonferencia-rendszer segíti a gyógyítást a szegedi és a temesvári klinikán + FOTÓK

2012. július 11., szerda
Videokonferencia-rendszer segíti a gyógyítást a szegedi és a temesvári klinikán + FOTÓK

HURO-TELEMED projekt keretében működik együtt a betegellátásban, az orvosképzésben és- továbbképzésben az SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinikája és a temesvári Babes-egyetem Gasztroenterológiai Klinikája.

Nagy jelentőségű előrelépés várható a régió, Csongrád, Temes és Arad megye egészségügyi ellátásában egy uniós projektnek köszönhetően. Videokonferencia-rendszert épít ki a Szegedi Tudományegyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikája és a temesvári Victor Babes Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem Gasztroenterológiai Klinikája. A 2012. március 1. és 2013. február 28. között megvalósuló, több mint 188 ezer euró összköltségvetésű fejlesztésről szerdán számolt be a projektvezető,

Wittmann Tibor

professzor, az I. belklinika igazgatója. Mint megtudtuk, a források 50-50 százaléka esik a szegedi és a temesvári klinikára. Az uniós támogatottság mértéke 85 százalék, a magyar oldalon a 15 százaléknyi önerőt az állam vállalta magára. Elhangzott: az elsődleges cél, hogy a partnerintézmények között lehetővé váljon a valós idejű konzílium a gasztroenterológiában használatos speciális vizsgálóeljárások, így például a gasztroenterológiai endoszkópia, az endoszkópos ultrahang, s májelasztográfia stb. területén, mely korszerű ellátást biztosíthat a magyarországi és a romániai betegek számára. A projekt emellett mind a graduális orvosképzést, mind a posztgraduális továbbképzést elősegítheti a két egyetemi központban. A videokonferencia-rendszer ugyanakkor biztosítja a más, vezető intézményekkel történő élő kapcsolatfelvételt, konzultációt is.

Wittmann Tibor elmondta, komoly előrelépést vár a gyógyításban az által, hogy a kiépített TV-láncon keresztül megvalósulhat a betegek közös vizsgálata, a dokumentációjuk áttekintése, a két fél szakemberei konzultálhatnak, majd felállíthatják a diagnózist, s javaslatot tehetnek a kezelésre. A gyomor, a vastagbél és a máj bizonyos nehezen diagnosztizálható betegségeinél hatalmas segítséget nyújthat ez az együttműködés. A konferenciákat egyébként oktatási céllal rögzítik is, azok eredményei, tapasztalatai így mind az általános orvosképzésben, mind a szakmai továbbképzésben hasznosíthatóak lesznek a határ két oldalán. Bár Csongrád megyéből Temesvárra, illetve Romániából Szegedre rendszeresen érkeznek páciensek, a telekommunikációs rendszer nagy előnye, hogy fizetés nélkül történhet meg a szomszédos ország betegeinek vizsgálata, gyógyítása - emelte ki Ioan Sporea professzor, a projektben részt vevő temesvári klinika vezetője. Hosszabb távon egyébként azt tervezi a két ország, hogy a határ menti régióban kölcsönösen elfogadja a másik biztosítási kártyáját, s így ingyenessé teszi a határ túlsó oldaláról érkezők ellátását, ám nem lehet tudni, mindez pontosan mikor lép életbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.