Írjon nekünk

Közélet

Városi felvonulás és táborzáró az ÁGOTA XVI. országos táborában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Ma ért véget az ÁGOTA – Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért országos kiemelkedően közhasznú Alapítvány XVI. évi Állami Gondozottak Országos Találkozója, az ÁGOTA tábor. A 300 fős rendezvény legnagyobb támogatója volt a MOL Új Európa Alapítvány és a Ramirent Kft., valamint a Szeged-Csanádi Egyházmegye.

Tegnap még a tábori lakók megmutatták magukat a városnak és felvonultak Szegeden énekelve és köszönetet skandálva a lakosságnak, hogy itt tölthettek 10 csodálatos napot. A felvonulást a lakosok szimpátiája kísérte, akik végig nagy örömmel üdvözölték a gyermekeket.

A tábor zárója éjszaka volt, amikor Kothencz János búcsúztatta a gyermekeket és a munkatársakat. Az ÁGOTA életre hívója, záróbeszédében, a Szent Páli életút, a megváltozni és megújulni képesség valamint ezek életünkben előforduló párhuzamaira hívta fel a figyelmet. Gyakorlatilag tényleg fel tette az ’i’-re a pontot szavaival, hiszen többször több összefüggésben értelmezte és bizonyította, hogy a családból kiemelt gyermekek az érdemeiktől függetlenül elfogadhatóak és szeretetreméltóak. Mindemellett köszönetet mondott az önkénteseknek és arra bíztatta őket, hogy váljanak a gyermekvédelem számára jelekké egy új, egy törődőbb szemléletmód letéteményeseivé. Külön kiemelte a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató kollégáit, akik szintén önkéntes munkában voltak itt, és elmondta, hogy mindaz amit tettek csodálatos volt és tiszteletre méltó. Kothencz János arra az igazságra hívta fel a figyelmet, amelyet keresni érdemes és ha megtaláltuk, akkor ez az igazság szabaddá tehet valamennyiünket a hétköznapi felismeréseinkben. Amikor ugyanis ráébredhetünk, hogy jók vagyunk és ezt a jóságot érdemes minél nagyobb körben megosztani egymással. Az Evangéliumból idézett szavak olyan mély döbbenetet váltottak ki a gyermekek körében, hogy szinte teljesen egybeforrt a tábor minden résztvevője. Maguk a vendégek is mélyen megérezték az ÁGOTA igazi eszenciáját és hitét, melyet Kothencz úgy interpretált, hogy ez a tűz nem felperzselni hívatott bármit is, hanem felmelegíteni a sokszor kővé dermedt szíveket a gyermekvédelemben és azon túl is.

Mindenki egymás ölelésében búcsúzott, és Kothencz János bejelentette, hogy mind addig küzdeni fognak az ÁGOTA-sok, amíg a Magyarországon élő 25 és fél ezer állami gondozotthoz nem juttatják el a remény üzenetét. Vagyis azt, hogy van jövő és minden gyermek igazán jó és nagyszerű ember. Ezt kell kibontakoztatni minden gyermekben, ahogyan a felnőtt embereknek is sokszor erre van szükségük. A gyermekek és a segítők közel egy órán át csak ölelkeztek és búcsúztak, beszélgettek mindarról a jóról amit itt kaptak. Az ÁGOTA a mai nappal megnyitotta a XVII. évi, úgynevezett évközi munkaidőszakát, és már a jövő héten folytatódik is az a karitatív munka és feladatvállalás, melyet már az elmúlt 16 évben is töretlenül végzett a közösség. Kothencz János ugyancsak köszönetét fejezte ki a segítői alapkörnek, az étkeztetőnek és a polgárőrségnek, valamint POLIUNION Csomagolástechnikai Kft.-nek, aki a strand programot biztosította a gyermekek számára. Kothencz János kiemelte Kopjásné Dóczi Gabriella, Lajos Krisztina, Pálinkás Tímea, Molnár Vera, Balogh Zsolt, Balog Mária, Pál Melinda, Mitykó Judit, Mitykó András, Márton Nikoletta, Révai Istvánné Gabriella, Turáni Annamária, Baranyi Róbert, Szabóné Szívos Ildikó, Perei Lilla, Szügyi János, Szomolainé Nagy Valéria, Tóth Petra, Kolompár László, Szekeres István, Szilágyi Csaba, Budai Dániel, Heller Judit, Posta Lászlóné Klárika, Pósáné András Katalin, Klotz Attila, Szőcs Zoltánné, Molnár Marcelné Borosné Laskovicz Ildikó, Vígh Balázs, Perneki Lászlóné Anna, Hell Mónika, Virág Elekné, Bitó Ildikó, Tesszáriné Varmuzsa Anikó, Gönczi Mónika, Makai Jánosné Évike, Petrovics Valéria, Tóth Zoltán, Krizsán Valentina, Szabó Sándor, Krémusz Anikó, Fehér Mihály Dávid és Rékási Julianna valamint Dr. Szabó Andrea és Major Klaudia, Major Aranka, Pál Hortenzia, Rácz Béla, Kimpián Tibor,Halenkár Margitka, Szomolai Valika és Gera Edit munkatársak teljesítményét. Külön megköszönte Balogh Zsoltnak és Mitykó Andrásnak, hogy megosztották idén is azt a mérhetetlen nagy felelősséget vele, melynek köszönhetően csodálatosra sikeredhetett az idei országos tábor is.

A vezető elmondta, hogy olyan nagyszerű és igazi közösségi szemléletű munkatársakkal dolgozhat együtt, akik valóban hiteles és példamutató képviselői a hazai gyermekvédelem megújulásának. A vendégek közt ott ült Dr. Ványai Éva is, a város Szociális intézményeinek főigazgatója, aki már a megalakulásától rendszeresen támogatta és erősítette az ÁGOTA mozgalmat. Szintén jelen volt Király Endréné, aki ugyancsak komoly támogatója az ÁGOTA-nak. Kothencz János újra megköszönte a rendőrség áldozatos segítségadását és a városnak is köszönetet mondott.

Végül felhívta a figyelmet, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye és annak püspöke Dr. Kiss-Rigó László, valamint Soltész Miklós államtitkár úr és a minisztérium munkatársai, áldozatos segítségvállalása nélkül nem valósulhatott volna meg mindaz a csoda amit ebben a tíz napban a gyermekek kaptak.

Közlekedés

A MÁV felkészült a koronavírus-fertőzések terjedésének megelőzésére

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az Operatív Törzs döntésének megfelelően a MÁV felkészült a koronavírus fertőzések terjedésének megelőzésére. A vasúttársaság állandó kapcsolatot tart a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzzsel, az egészségügyi hatósággal, és iránymutatásuk alapján jár el az állomásokon és a vonatokon, biztosítja a szükséges feltételeket – olvasható a társaság közleményében.

Tovább olvasom

Hírzóna

A Jobbik debreceni elnöke is kilépett a pártból

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mert a pártot szerinte „bolsevik típusú leszámolások és a nemzeti értékelvű politizálás teljes feladása” jellemzi.

Tovább olvasom

Közélet

Szelektív kukákat gyújtottak fel a Kereszttöltés utcában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Komolyabb tragédia is lehetett volna.

Tovább olvasom

Aktuál