Gazdaság

Változnak az ingatlan-végrehajtás szabályai

Változnak az ingatlan-végrehajtás szabályai

2012. július 26., csütörtök
Változnak az ingatlan-végrehajtás szabályai

Aki kifogásolja a végrehajtás alá került ingatlan becsértékét, annak szeptembertől a kifogással együtt a bíróságnál letétbe kell helyeznie az igazságügyi szakértő díját is - az erről szóló közigazgatási és igazságügyi miniszteri rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

A jelenlegi gyakorlat szerint a bíróság befogadja a végrehajtás elleni kifogást akkor is, ha az a becsérték megállapítására kéri fel a bíróságot, de a kifogással élő nem helyezte letétbe a szakértő díját. Ilyenkor - mint a tervezet indoklása megjegyzi - a kifogásoló feleslegesen terheli a bíróságot. Azt viszont eléri, hogy blokkolja a végrehajtást, vagyis az ingatlan értékesítését. Ezt szünteti meg a tervezett rendelet, amely a szakértő díjának letétbe helyezését összekapcsolja a kifogás bíróság általi befogadásával. A díj 10 millió forint alatti becsértéknél annak 0,75 százaléka, a 10 millió forintot meghaladó becsértéknél pedig 75 ezer forint, valamint a 10 millió forint feletti rész 0,25 százaléka. A szakértői díj azonban nem lehet kevesebb 10 ezer, és nem lehet több 300 ezer forintnál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.