Bulvár

Szinte egész nap öntözik a szegedi füvészkert növényeit + FOTÓK

Szinte egész nap öntözik a szegedi füvészkert növényeit + FOTÓK

2012. július 5., csütörtök
Szinte egész nap öntözik a szegedi füvészkert növényeit + FOTÓK

Minden élőlény, így a növények is megszenvedik az iszonyatos forróságot és alacsony páratartalmat, fokozottan kell törődni velük ilyenkor. A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében szinte egész nap locsolnak, hogy megóvják a növénygyűjteményt.

Ivóvizet nagyon keveset használnak az SZTE Füvészkertjében, csak a szociális épületekben és az ivókutakban van ivóvíz. Fúrt kútról öntöznek, ami olcsóbb, s nem pazarolják locsolásra az ivóvizet – tájékoztatott

Németh Anikó

igazgatóhelyettes. Esténként és kora reggel minden nap öntöznek, míg az árnyas területeken napközben is. Az örökzöldek nagyon rosszul tűrik a kánikulát. Hiába locsolnak a füvészkertben, már látszik, hogy néhány fa kiszárad. „Azok az örökzöldek, melyek nem is feltétlen a mi klímánkra valók, megsínylik a nagy szárazságot és alacsony páratartalmat az öntözés ellenére is. Általában tányérgyökerük van, ami nem hatol mélyre a talajba, s a felső földréteg kiszáradásakor már nem tudnak vizet fölvenni. Igaz a sok vizet sem bírják, tavaly tavasszal vízben álltak, s ezek a szélsőségek megviselik a növényeket, megtépázza gyökerüket” – magyarázta Németh Anikó. Ilyen meleg időben természetesen minden növény sok öntözést igényel, még a vízinövények is. Mivel a füvészkert tavaiból is gyorsabban párolog a víz, állandó vízutánpótlás szükséges. Hiába áramló vizűek a tavaik, most több vizet kell beengedniük. Az egynyári növényeket is minden nap locsolják, gyakorlatilag mindent öntözni kell, ami nem kaktuszféle, vagyis nem a pozsgások közé tartozik. „Sokszor olyan formát vesznek fel bizonyos növényeink, mintha el lennének hervadva, lógatják leveleiket. Ezzel védik önmagukat a túlzott napsugárzástól. Reggel és estefelé szépen ki vannak terülve a leveleik, a napközbeni hőség és sugárzás ellen védekeznek ily módon” – tájékoztatott a füvészkert ügyvivő szakértője. Fontos, hogy tudják a látogatók is, hogy nem azért kornyadoznak a növényeink, mert nem locsolják rendesen, hanem ilyen hőségben visszafogják a párologtatásukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.