Közélet

Szegedi óvodai játszóterek: rombolás után építkezés + FOTÓK

Szegedi óvodai játszóterek: rombolás után építkezés + FOTÓK

2012. július 18., szerda
Szegedi óvodai játszóterek: rombolás után építkezés + FOTÓK

Augusztus végéig kell elkészülniük a szegedi óvodákban a játszótér-rekonstrukcióknak – erről tájékoztatta portálunkat Kardos Kálmán. A Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatának (NGSZ) vezetőjét korábban bizottsági ülésen azzal támadták jobbról és balról egyaránt, hogy az érintett önkormányzati képviselőkkel nem egyeztetve vertek szét több intézményi játszóteret.

Aggódó szülők jelezték szerkesztőségünknek azt a néhány hete bizottsági vitát is generáló tényt, hogy játszóeszközöket bontottak el szegedi óvodákban. Mint ismeretes, az ifjúsági és sportbizottság mintegy 18 millió forint felosztásáról döntött június közepén, mely összegből hat játszótér – köztük két óvodai – újul meg. Az ülésen

Kónya Gábor

(MSZP) és

Nógrádi Tibor

(Fidesz-KDNP) egyaránt azt kifogásolta, hogy több óvodai játszóteret az érintett képviselőkkel való konzultáció nélkül vertek szét az NGSZ-re, illetve az NGSZ által kiküldött szakértőkre hivatkozva, mondván: a hosszú idő óta használt játékok nem felelnek meg az európai uniós szabványoknak. Akkor az is elhangzott ugyanakkor, hogy míg korábban 40, idén csak 10 millió forint áll az NGSZ rendelkezésére a szükséges felülvizsgálatok elvégzésére.

Sok játék balesetveszélyes

Az NGSZ jogkörébe vont intézmények 60 telephelyén összesen 619 darab udvari játszótéri eszköz van, amelyből legutóbb 58 telephelyen 447 darab udvari játszótéri eszközt vizsgáltak felül. Összesen 179 megfelelő játékot találtak, 276 darab „nem felel meg” minősítést kapott, 164 pedig a meghatározott kritériumok alapján balesetveszélyes besorolást kapott, ez körülbelül a játékok negyede.

Ahogy korábban írtuk,

tavaly játszóterek felújításra 45 millió forintot fordítottak a Fidesz-KDNP frakció javaslatára. Az idei 25 milliósra tervezett keretet

Botka László

MSZP-s polgármester indítványára 7 millió forinttal szűkítették, addig zárolva ezt az összeget, amíg a büdzsé bevételi oldalán az ingatlanértékesítésből tervezett források be nem folynak. A 18 milliós keretből négy közterületi játszópark mellett két intézményben újulhatnak meg a játszóterek, a Földmíves Utcai Óvoda eszközeire 3 milliót fordítanak, míg az Újvidéki Utcai Óvodában 4,1 millió forintot költenek játszótér-rekonstrukcióra. „A rombolás után végre az építkezés következik” – ahogy nemrégiben Nógrádi Tibor az Újvidéki utcai intézmény kapcsán a Telin TV-ben megjegyezte. A Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatának vezetője az ügyben több félreértésre hívta fel a figyelmet. Kardos Kálmán a bizottsági tagoknak készített tájékoztatójában cáfolta az önkormányzati képviselők állításait, hangsúlyozva: az NGSZ csak jogalkalmazó, egyúttal a lakosság pontos tájékoztatását kérte a városatyáktól. Ahogy kifejtette, rendelet szabályozza, hogy milyen gyakorisággal kell ellenőrizni a játszóeszközöket, és az is meghatározott, hogy ki végezheti el ezt a munkát. Hazánkban jelenleg tizennégy cég jogosult erre a tevékenységre, ők is ezekkel köthetnek szerződést a szóban forgó munkálatokra. Három kategória van a játékok besorolásánál: megfelelt, nem felel meg, illetve balesetveszélyes. A szakember arról tájékoztatta portálunkat, ha ez utóbbi megállapítást teszi a vizsgálatot végző cég, akkor az adott játékot le kell zárni, nem használhatják a gyerekek.

Az NGSZ vezetője a bizottsági tagoknak készített beszámolójában leírta viszont az is, egyes intézményvezetők „túlbuzgóan” jártak el, s olyan játékok használatát is megtiltották, melyek a „nem felel meg” besorolást kapták, holott ez nem jelenti azt, hogy nem használhatják az adott eszközt a gyerekek. Ilyen értékelést kap ugyanis egy játék akkor is, ha hiányzik a tanúsítványa, illetve apróbb javításokkal orvosolható a jelzett hiba. „Tavaly ősszel kezdődött meg a hibajavítás, illetve 84 balesetveszélyes játékot elbontottak saját hatáskörben mint üzemeltetők a tagóvodák” – közölte. Ami az idei évben esedékes felújításokat illeti, megtudtuk tőle: nemrég bocsátotta ki az NGSZ az ajánlati felhívást, melyben az szerepel, hogy augusztus végéig be kell fejezni a munkálatokat a Földmíves és az Újvidéki utcai intézményben. Kardos Kálmán megemlítette viszont, későn születtek meg a közgyűlési döntések, s emiatt nem biztos, hogy az ajánlattevők tartani tudják a határidőt, a játszóeszközöket ugyanis le kell gyártatni, s ezek zöme Olaszországban, megrendelésre készül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.