Súlyemelés: Nagy Péter gőzerővel készül Londonra

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Javában készül a londoni ötkarikás játékokra a Szegedi Lelkesedés SK súlyemelője, a +105 kilogrammos súlycsoportban induló Nagy Péter. Szombati szegedi villámlátogatása során beszélgettünk az ólomsúlyú versenyzővel az Etelka sori edzőteremben.– Egy közelmúltbeli “pizzakeresztelős” sajtótájékoztatón említette, hogy London előtt még itt, Szegeden kell helytállnia, egy komoly megmérettetésen. Hogy sikerült a vizsgaidőszak?

– Többé-kevésbé sikerültek a vizsgáim! Eleve úgy kalkuláltam, hogy nem lesz meg mindegyik, volt, amit azért vettem fel, hogy a következő félévben tovább haladhassak a tanulmányaimmal, ne kelljen még egy félévet csúszni. Amiket elterveztem, hogy meg fogom csinálni, azok sikerültek.

– Az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának jogászhallgatója, ami köztudottan nem egyszerű szak. Nehéz ilyenkor összeegyeztetni a tanulást és az élsportot?

– Így az olimpia évében nagyon nehéz volt. Folyamatos edzőtáborok és edzések, amelyekre nagyon oda kell figyelni, nem lehetett halasztani őket. De végül sikerült megoldani!

– Hogyan zajlott eddig, és hogyan folytatódik Londonig a felkészülése?

– Edzés edzés hátán! Eddig minden úgy ment, ahogy a Bökfi János szövetségi kapitány eltervezte, az ő klubjánál, Békéscsabán edzettem az elmúlt időszakban. Június végén Kecskeméten, a Messzi István Emlékversenyen 224 kg-mal sikerült lökésben egyéni csúcsot elérnem, a korábbi legjobbomat 1 kg-mal javítottam meg. Ez a gyengébb számom, és így is sikerült, ahhoz képest, hogy az eddigi edzéseken ezt még csak megközelítenem se tudtam, szóval abszolút pozitív eddig a felkészülés.

A kecskeméti verseny után az elmúlt hét pihentető volt, de most két kemény hétig Tatán leszek edzőtáborban, alaposan megnyomjuk az edzéseket. Azután pár napra visszajövök, majd indulunk is ki Londonba. Szerencsére a tatai edzőtábor nagyon magas színvonalat képvisel, minden egy helyen van, étkezés, szállás, edzés, szinte száz méteren belül minden megközelíthető. Ott tökéletesen koncentrálhat az ember a feladatára.

– Hogy bírja ezt az extrém meleg időjárást, hogyan lehet ilyen időben edzeni?

– Nagyon nehezen! London a maga 20-23 fok körüli hőmérsékletével nagyon ideális lesz számomra. Az itthoni 33-38 fok annyira nem esett jól, de szerencsére a legnagyobb kánikula épp a pihenő hétre esett.

– Az elmúlt egy éve fantasztikus volt, így jellemezte egy korábbi interjúban, Universiade-győzelem, magyar bajnoki címvédés, vb-8. hely, győzelem az előolimpián, 3. hely az Elnök Kupán, szakításban Európa-bajnoki bronzérem, összetettben 7. helyezés – ez valóban elképesztő sorozat. Hogyan tekint vissza ezekre, illetve hogyan tekint előre, Londonban milyen reális cél tűzhető ki?

– Valóban nagyon jó évem volt, de visszafelé nem nagyon szoktam nézni, csak előre. Most az olimpia a legfontosabb, csak erre koncentrálok. Londonban a nyolcadik, pontszerző hellyel már elégedett lennék, ezt a célt tűztem ki magam elé. De természetesen szeretnék újabb egyéni csúcsot is jegyezni, ha összejön. Ám ha egyik sem sikerül, akkor sem leszek elégedetlen, ha érzem, hogy mindent megtettem azért, hogy jól szerepeljek.

– Pontosan mikor szurkolhatunk Nagy Péternek?

– Augusztus 7-én, kedden. Ha az A csoportba kerülök, akkor este 19 órától, ha a B csoportba, akkor a délelőtti órákban lesz a versenyem.

Előző sztori

A „szabadtéri városa” – kiadványok a Játékokról a ’30-as évekből + FOTÓK

Következő sztori

Vélemény: Basztárd