Egészség

Napfényes egészség – gyógyászati kezelések a szegedi Aquapolisban + FOTÓK

Napfényes egészség – gyógyászati kezelések a szegedi Aquapolisban + FOTÓK

2012. július 20., péntek
Napfényes egészség – gyógyászati kezelések a szegedi Aquapolisban + FOTÓK

Három reumatológus szakorvos, négy gyógytornász és tizenöt masszőr áll a páciensek rendelkezésére a Napfényfürdő Aquapolisban, ahol a gyógyulni vágyókat is fogadják immár két éve. A gyógyászati részlegben több, régiónkban egyedülálló kezelés is elérhető, például a függesztőrács terápia.

Már nemcsak Szegedről és a környékbeli településekről, hanem például Spanyolországból is érkeztek gyógykezelésre a Napfényfürdő Aquapolisba – tájékoztatott

Csernus Zoltán

reumatológus szakorvos. „Elsősorban mozgásszervi betegségekkel foglalkozunk, s nem kizárólag vizsgálatokat végzünk, hanem kezelések is igénybe ehetők. Január elseje óta nem kérünk beutalót senkitől, a pácienseknek mindössze be kell jelentkezniük a rendelésre, ahol a szükséges vizsgálatok elvégzése után kiírjuk a megfelelő kezeléseket. Fontos tudni, hogy szerződésünk van az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, így az OEP által is finanszírozott tíz kezelésfajta igénybe vehető nálunk támogatással vagy személyes térítés ellenében” – hangsúlyozta a gyógyászati részleg szakmai vezetője, aki mellett Kertész Tekla és Balog Attila végzi a betegek vizsgálatát.

Egyre több fiatal páciens fordul reumatológushoz

A fürdő gyógyászati részlegén foglalkoznak az időskori kopásokkal, degeneratív betegségekkel csakúgy, mint a sportolók rehabilitációjával. „Amikor kezdtem a szakmát, akkor még elsődlegesen az idősebb korosztállyal foglalkoztunk. Ez mára átalakulóban van, a huszonéves generáció kevésbé edzett és ellenálló, így sok olyan fiatallal találkozunk, akinek tartáshibája van inaktív életmódjából vagy éppen az elhízás miatt. Azt látjuk, nem eléggé sportos a mai fiatal generáció, a huszonéveseknél is gyakori a derékfájás vagy az ízületi bántalmak, s a rossz tartásból adódó későbbi deformitások is megjelennek” – magyarázta. A harmincas-negyvenes korosztály jellemzően túlterhelt, ami szintén kihat a mozgásszervre, ez a korosztály is megjelenik a szakrendelésen. Ezenkívül nagy számban végeznek rehabilitációt a gyógyászati részlegen gerinc, nagyízületi és egyéb sérülésből adódó műtétek után, itt a 20-as 30-as korosztály dominál. Sportolóknál és fizikai munkát végzőknél gyakori a porckorongsérv miatti utókezelés, és a szakember szerint még mindig jellemző, hogy későn fordulnak orvoshoz az emberek. Csernus Zoltán tapasztalatai szerint már korántsem kizárólag az idősebb, nyugdíjas korosztályt kell kezelniük, és bár természetesen nem fordult meg az életkori arány, de jelentősen eltolódott a fiatalok irányába.

„Napfényes egészség” az Aquapolisban

A Napfényfürdő Aquapolisban kialakított

gyógyászati részlegen

egyéni gyógytorna szobák, fizikoterápiás szobák, víz alatti vízsugár masszázs helyiségek, szénsavas fürdők, gyógyvizes kádfürdők is megtalálhatók, akárcsak az iszappakolás kezelőhelyiségei. Csoportos víz alatti tornát is végeznek egy medencében, továbbá súlyfürdő, orvosi gyógymasszázs és tornaterem áll a gyógyulni vágyók rendelkezésére. Nappali kórházat is működtetnek, ahol a reggel érkező beteg szállodai körülmények között pihenhet a kezelések között, és szükség esetén nővérek is segítik a pácienseket. Az igénybe vehető kezelések közül Csernus Zoltán a függesztőrács terápiát emelte ki, ami Dél-Magyarországon egy klinikán kívül kizárólag az Aquapolisban található. A népszerű és nagyon széles körben hasznosítható terápiával kapcsolatban a reumatológus szakorvos elmondta, a beteg hevederekkel fel van függesztve egy rácsra, majd kiveszik alóla az ágyat, így a gyógytornász a gerincet és a végtagokat minden irányba passzívan tudja mozgatni, terhelés nélkül. A nehézségi erő kikapcsolásával végzett gyakorlatok ideálisak a gerinc, az ízületek betegségeinek, balesetek, illetve mozgásszervi műtétek utáni kezeléseknél.

(X)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.