Gazdaság

Már kétszintes a 265 ágyas új klinikai tömb a Semmelweis utcá

Már kétszintes a 265 ágyas új klinikai tömb a Semmelweis utcá

2012. július 13., péntek
Már kétszintes a 265 ágyas új klinikai tömb a Semmelweis utcá

Az új klinikai tömbnek már a második szintjét építik. A munkálatok 10 százalékos készenléte utáni első részszámlát befogadta a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A tervek szerint október végére szerkezetkész lesz az épület.

A Semmelweis utcában négy óriásdaru forog és emel egész nap, betonkeverőből töltik a betont a zsalukba: az új klinikaépület

a májusi alapkőletétel óta

már kétszintessé terebélyesedett. Az uniós finanszírozású TIOP-program keretében több mint 11 milliárdot nyert a Szegedi Tudományegyetem egyrészt egy 265 ágyas új klinikai szárny létesítésére, másrészt a már működő 410 ágyas klinika korszerűsítésére, illetve a kettő összekötésével egy modern magkórház megalkotására, valamint egy új sürgősségi betegellátó osztály megteremtésére. A magkórház kivitelezője a Ferroép Zrt. és az Aktív Kft. konzorciuma, az SBO-é (összköltsége 676 millió forint) a Hunép-Magyar Építők-Strabag-MMK konzorcuim.

Már állnak a falak, októberben bokrétaünnep

„Az ötszintes épületből a földszint elkészült, jelenleg a magasföldszint falait zsaluzzák, betonozzák. A tervek szerint a szerkezetépítési munkáknak ősz végére kell elkészülnie” – számolt be a munkák jelenlegi állásáról

Tapasztó Sándor

projektmenedzser. Megtudtuk: a felújítás több fronton is zajlik, hiszen a 265 ágyas új szárny mellett az új klinika 410 ágyas épülete is korszerűsödik. Bővítik az intenzív osztályt, a központi sterilizáló kapacitásbővítésén is dolgoznak, illetve a panelműtőt újítják fel teljes egészében. Utóbbiból egy központi műtőblokk létesül: a 410 ágyas klinika jelenlegi 6 műtőjét és az épülő 265 ágya szárny 8 új műtőjét foglalja majd magába. „Az intenzív osztály kialakításához tegnap vették át a munkaterületet a beruházók, a betegellátás ettől zavartalanul zajlik a többi szárnyon” – tette hozzá a projektmenedzser, aki elmondta azt is, hogy a munkálatok mellett folyamatos az eszközbeszerzés is, jelenleg a panelműtő terveinek véglegesítése tart, s hamarosan elindulhat a gyártás. „Egy másik pályázati forrás segítségével a klinikaépület északi oldalán az új sürgősségi betegellátó osztály (SBO) kiépítése is folyamatban van, az eredeti elképzelések szerint ezt külön kezelték volna, de mi most megpróbáljuk összehangolni a két beruházást” – emelte ki a szakember.

Az egyetem gazdasági főigazgatója,

Majó Zoltán

arról számolt be, hogy jelenleg az SZTE-n 37 milliárd forint értékben zajlanak különböző EU-s projektek, melyek közül kétség kívül a legnagyobb a 11 milliárdos új klinikai tömb építése. „A múlt héten a NIF képviselői tárgyaltak a projekt vezetésével, és az első részszámlával kapcsolatos teljes dokumentációt jóváhagyták. A kivitelezés első 10 százalékán túl vagyunk, ősszel, október végén már a bokrétaünnepről (szerkezetész állapotról) szeretném tájékoztatni a sajtót, hogy a téli időszakban már csak a belső építkezések, az elektromos, víz- és fűtésrendszerrel kapcsolatos, illetve a gépészeti munkálatokkal kelljen foglalkozni ” – hangsúlyozta. A két projektet (az SBO-t és a magkorházat érintő fejlesztéseket) a tervek szerint tehát integráltan adnák át 2013 év végen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.