Közélet

Kuttyogató horgászverseny Szerbiában

Kuttyogató horgászverseny Szerbiában

2012. július 21., szombat
Kuttyogató horgászverseny Szerbiában

Nemzetközi kuttyogató harcsafogóverseny kezdődött pénteken a vajdasági Kercsedin, más néven Kereked (Krcedin) településen, ahol több mint 50 szerb, magyar, horvát, ukrán és román horgászpáros méri össze tudását egy régi halászati módszer alkalmazásában.

A versenyt a Tarcal-hegység (Fruska gora) déli lábánál elterülő szerémségi település horgászegyesülete és a helyi turisztikai hivatal szervezte. A megmérettetést a dunai Kerekedi-szigeten rendezik, amely számos madárfaj élő- és költőhelye, vándormadarak pihenőhelye. Kereked mintegy 2800 lakosú szerb település Újvidék és Belgrád között félúton, közigazgatásilag az ingyiai (Indjija) járáshoz tartozik. A régi parasztbarokk stílusú házak és a Duna közelsége miatt Kereked kedvelt kirándulóhely. A harcsa kuttyogató horgászata ősi halfogó módszer, amelynek során a horgász, legtöbbször csónakban ülve, egy úgynevezett kuttyogatófával ütögeti a vízfelszínt. Az így keletkezett hangok a közelbe csalogatják a harcsát. A víz mélységétől, sodrásától és egyéb tulajdonságaitól függően változik a kuttyogató fa mérete, a mozdulatsor hossza, az ütések erőssége, gyakorisága. A kerekedi kuttyogató horgászverseny vasárnapig tart, a rendezvény fővédnöke az ingyiai járás. A házigazdák a résztevőket és a verseny iránt érdeklődőket egy Kereked közeli tanyán látják vendégül, tamburazene kíséretében felszolgált szerémségi ételekkel és Tarcal-hegyi borokkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.