Gazdaság

Kudarcba fulladhat a devizahitelek forintosítása

Kudarcba fulladhat a devizahitelek forintosítása

2012. július 11., szerda
Kudarcba fulladhat a devizahitelek forintosítása

A késve fizető devizaadósok számára kidolgozott forintosítás a szakértők szerint csak keveseknek jelenthet megoldást, hiába engedik el ugyanis a bankok a tartozás egy részét, ha a törlesztőrészletek nem csökkennek - írja a szerdai Magyar Nemzet.

Azok az adósok, akiknek 2011. szeptember 30-án legalább 78 ezer forintos, 90 napon túli késedelmük volt, május közepéig jelezhették, hogy élni szeretnének a lehetőséggel. A pénzintézetek szerint azonban a jogosultaknak csupán elenyésző része csatlakozott a programhoz, pedig a jelentkezők tartozásának negyedét elengedik a bankok - ismerteti a lap. A lapnak nyilatkozó szakértők szerint az adósok távolmaradásának több oka is van. Az egyik az, hogy sokan még most is valami új, kedvezőbb lehetőségre várnak. Lénárd Mariann, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete főtitkára szerint a legfőbb gondot az jelenti, hogy az adósok jelentős részének nincs jövedelme, így a forintra váltás után sem tudna törleszteni. Ráadásul a havi részletek a forintosítás után sem csökkennek, hiszen a magyar fizetőeszközben folyósított kölcsönök kamata magasabb, mint az átváltott devizahiteleké.

Barabás Gyula

, a Széchenyi Hitelszövetség elnöke szerint a legfőbb probléma az, hogy ezekre az adósságokra már rengeteg késedelmi kamat rakódott, így a tartozások még azután is hatalmasak, hogy a bank lemond követelésének negyedéről. A szakember a lapnak megjegyezte: ahhoz, hogy a törlesztőrészleteken is látni lehessen a csökkenést, az adósság felét kellene elengedniük a pénzintézeteknek, amire egyébként szerinte nem egy példát találni. Ha az adós ingatlanja nehezen értékesíthető, a bankok akár nagyobb kompromisszumra is készek - állítja. Az azenpenzem.hu pénzügyi oldal információi szerint egyáltalán nem mindegy, hogy az adós melyik bank ügyfele, mivel a pénzintézetek által a kiváltáshoz felajánlott forinthitelek kamatai között óriási eltérések lehetnek. A portál szerint a legkedvezőbb hitelt a Budapest Bank kínálja - megegyezik a hathavi BUBOR-ral, ami kedden 7,28 százalék volt -, a többi bank jellemzően 12-14 százalékon kínálja hiteleit, de ennél magasabb is akad - ismerteti a lap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.