Közélet

Közösség épül az ÁGOTA-táborban + FOTÓK

Közösség épül az ÁGOTA-táborban + FOTÓK

2012. július 23., hétfő
Közösség épül az ÁGOTA-táborban + FOTÓK

Csaknem háromszáz állami gondozású fiatal részvételével kezdődött meg hétfő délután Szegeden a XVI. ÁGOTA-tábor. A rendhagyó, focival és asztalitenisszel összekötött megnyitó díszvendége Soltész Miklós szociális államtitkár volt.

A tikkasztó hőség sem szegte kedvét annak a háromszáz fiatalnak, aki a XVI. ÁGOTA-tábor megnyitójára sorakozott fel. Az ÁGOTA Alapítvány egész éves munkáját lezáró nyári táborra az ország minden pontjából érkeztek, hogy a kellemes kikapcsolódás mellett egy jó közösség részei lehessenek. Vidám hangulatban, dalokat skandálva vonultak be a gyerekek a József Attila Általános Iskola és Szakiskola tornatermébe, ahol

Kiss-Rigó László

szeged-csanádi püspök,

Urbán Zoltán

rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztályának vezetője,

Kothencz János

, az ÁGOTA Alapítvány elnöke, valamint a rendezvény fő védnöke,

Soltész Miklós

szociális államtitkár várta őket.

Bátornak kell lenni

Urbán Zoltán alezredes üdvözölte először a fiatalokat, és elmondta: a nyári időszakban számos veszély leselkedik rájuk, a tábor azonban biztosítja a nyugodt kikapcsolódást, hasznos időtöltést. A rendőrség a védnöki szerep mellett oktató céllal is fordul a gyerekek felé, az itt szerzett tapasztalatok pedig később is a hasznukra lehetnek. Nem a felnőttektől, hanem leginkább egymástól tanulhatnak, így mindenkit arra biztatott, hogy pozitív és negatív élményeit ossza meg másokkal is. "Minden embernek szüksége van a barátságokra. A felnőttek ezt gyakran elfelejtik, és kizárják életükből a közösségi élményeket - a tábor nekik is tanulságos lehet, hiszen ti is példát adhattok az idősebbeknek arról, milyen fontos közösségben élni" - emelte ki Kiss-Rigó László. Gondolatait Kothencz János is alátámasztotta, kiemelve: az alapítvány munkája (melyből közel 400 önkéntes veszi ki a részét) mintául szolgál. Egy úttörő tevékenységet indítottak el, melynek társadalomformáló hatása rendkívül nagy segítséget nyújthat az országban lévő, 25 és félezer gyermeknek. "Bátraknak kell lenni az ügy minden támogatójának, hogy utat törjön, de bátraknak kell lenni nektek, gyerekeknek is: merjetek kinyílni a világ felé. Ez a tíz nap a tietek" - hangsúlyozta az alapítvány elnöke. Munkáját

Szomolainé Nagy Valéria

, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Bács-Kiskun Megyei igazgatója köszönte meg a gyerekek nevében is.

Soltész Miklós államtitkár a tábor "egyenruháját" öltötte magára, ezzel is jelezve, hogy most egy közülük. A fiatal, tehetséges focistákat hívta ki a színpadra maga mellé, akikkel a megnyitó után egy barátságos mérkőzésen ő is összemérte ügyességét. "Mindannyiótok szívében és fejében is ott a tudás, ami segít majd benne, hogy érvényesüljetek, utat találjatok magatoknak. A tábor nagyszerű lehetőséget nyújt a közösségteremtésre, és bár elsősorban a pihenésről és a szórakozásról fog szólni az elkövetkező tíz nap, de a test és lélek fejlődését is elősegíti" - hangsúlyozta.

Mint a kézen az ujjak

"19 megye csaknem kétszáz gyermekotthonát támogatja az ÁGOTA Alapítvány, a gyermekek pedig az ország minden pontjából érkeztek. Mindenkivel együtt közel háromszázan vagyunk a táborban" - mondta Kothencz János, az alapítvány vezetője. A kellemes időtöltés, kikapcsolódás mellett a közösségformálást is fontos célnak tartják a szervezők, hiszen az állami gondozású fiatalok sokszor egyedül érzik magukat a világban. "Amikor az ember kitárja a kezét, az ujjai ötfelé állnak - nálunk tíz nap elteltével ez a kéz ökölbe szorul. Persze nem azért, hogy rosszat tegyen, hanem hogy egységben tapasztalhassa meg az erejét. A legnagyobb problémája a gyerekeknek a társadalomtól, jövőképüktől és saját maguktól való elszigetelődés. Mi ebből az elszigetelődésből mutatunk egy utat, hogy lássák, van kapaszkodó: a Vas megyei gyermek megismerheti a Hajdú-Bihar megyeit, annak problémáit és hétköznapjait, és rájön, hogy nincs egyedül" - hangsúlyozta Kothencz János, aki hozzátette, mint tárgyi eszközök tekintetében, mind a szervezésben odaadó és nélkülözhetetlen segítséget kaptak B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízottól, amit ezúton is köszönnek. A gyerekek autentikus segítők szervezésében találhatnak egymásra, kovácsolódnak egységgé, miközben játékos feladatok, színes programok nyújtanak nekik felejthetetlen élményeket. A tíznapos rendezvény alatt megválasztják az ÁGOTA-tábor szépét, lesz rendőrségi bemutató, valamint a nyári mikulás is meglátogatja a tábort, aki egy tűzoltóautón érkezik majd a gyerekekhez. A kézműves- és készségfejlesztő foglalkozások mellett a sportban sem lesz hiány: sorversenyeken csocsó- és pingpongbajnokságon is bizonyíthatnak a gyerekek. Az ÁGOTA köszönetet mond a Szegedi Ipari Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola József Attila Tagintézményének munkatársainak és igazgatójának, Garami Istvánnak, a MOL Új Európa Alapítványának és a Ramirent Kft.-nek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.