Íjászat, közelharc és nemzeti rock az EMI-táborban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Koncertek, történelmi témájú előadások és borkóstolók is várják a VII. Délvidéki EMI-táborba összegyűlt fiatalokat. A pénteken megnyílt, háromnapos rendezvényre határon innen és túlról is érkeztek a nemzeti tudatukat fontosnak tartó magyarok.

Lassan indult be az élet szombat reggel az Újszegedi Rendezvényház udvarán: a VII. Délvidéki EMI-tábor lakóinak nagy része még a sátorban pihente ki az előző esti koncertet, a büfé nyitva volt ugyan, túl nagy forgalmat azonban még nem bonyolított le. A korábban kelők az árnyékba visszahúzódva éledeztek, az aktívabbak viszont az íjászatot is kipróbálhatták, illetve a tíz órától kezdődő előadások is sokak érdeklődését felkeltették.

Hideg napokról egy forró délelőttön

Tíz órától “Hideg napok?” címmel tartott előadást Szakály Sándor történész és Zétényi Zsolt jogász a Magyarország és Jugoszlávia között lévő változékony viszonyt bemutatva. Déltől a magyarságot próbálják számba venni: Népszámlálás a Délvidéken – mennyien maradtunk? címmel a déli határok mögött élő magyar ajkúak számáról, helyzetükről beszélt Nagy Margit, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke és Badis Róbert az Identitás Kisebbségkutató Műhely elnöke. Délután a jelöletlen, külföldi országokban lévő hadisírokról tartanak előadást, majd Pozsonyi Ádám mutatja be “politikailag szigorúan nem korrekt” könyvét, Harcra fel! címmel. Az este a koncerteké: a Nemzeti Hang, Stratégia és a Vágtázó Csodaszarvas zenekarokra Demeter Endre Tokaj-hegyaljai borvidékről származó nedűivel is alapozhatták a hangulatot.

Az EMI-tábort megelőző hetek a rendezvény elleni tiltakozással teltek Szegeden: a teljes politikai baloldal egyöntetűen elutasította a fesztivált, megosztónak és szélsőségesnek bélyegezve azt. A Nagymarosról érkezett Haládi Balázs és Lénárd Alexandra szerinte semmivel sem rosszabb ez, mint bármelyik másik ilyen rendezvény. A fiatalokat a felkelő nap ébresztette – sátruk felől ugyanis már kora reggel elhúzódott az árnyék, főzni is lehetne benne. “Főként a koncertek és a társaság miatt jöttünk ide, van pár délvidéki ismerősünk is, akikről tudtuk, hogy eljönnek majd. Mivel tegnap délután érkeztünk csak, még nem sokat láttunk Szegedből, de teszünk egy sétát majd a városban” – mondta Haládi Balázs. Innen egyenesen a Magyar Szigetre megy majd, ami jövő hét kedden indul.

Vasárnap további előadásokkal és borkóstolóval folytatódik a tábor, melyet a P. Mobil koncertje zár majd. A benti programok mellett a táborozók kint is elfoglalhatják magukat, legalábbis ha bírják ezt a bódítő hőséget: az íjászat és ostorcsattogtatás mellett megismerkedhettek a baranta nevű tradicionális magyar harcművészet gyalogos szakágával is, mellyel részletesen is foglalkozunk hamarosan.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Kisgyermekes szülők elhelyezkedését segítő program indul

Default thumbnail
Következő sztori

Közös jelöltet indít Vásárhelyen a Fidesz-KDNP

Legutóbbi hasonló cikkek