Gazdaság

Hatalmas károkat okoz a szárazság a Vajdaságban

Hatalmas károkat okoz a szárazság a Vajdaságban

2012. július 25., szerda
Hatalmas károkat okoz a szárazság a Vajdaságban

A Vajdaságban már több százmillió, de akár egymilliárd euró is lehet a szárazság által okozott kár - jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján a szerbiai tartomány kormányfője. Bojan Pajtic ismertette azokat az intézkedéseket, amelyeket a természeti katasztrófa okozta károk enyhítésére vezet be a vajdasági kormányzat.

Az ország éléskamrájaként számon tartott Vajdaságban a szárazság leginkább a kukoricának ártott, a veszteség pontos mértékét azonban csak a kárfelmérés után lehet meghatározni. A tartományban az idén 760.000 hektárt vetettek be kukoricával, a csapadékhiány miatt becslések szerint 60 százalékos terméshozam-kiesés várható - mondta

Bojan Pajtic

. A termelők egy év haladékot kapnak a tartományi alapok felé vállalt hitelek és egyéb pénzügyi kötelezettségek törlesztésére - jelentette be ugyanott

Goran Jesic

, a tartomány mezőgazdasági, víz- és erdőgazdasági tárcavezetője, egyben kedvezményeket ígért a gazdáknak a vetőmag- és műtrágya-beszerzésben is. A vajdasági miniszter felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a szerbiai gazdálkodók kevesebb mint 4 százaléka kötött biztosítást szárazság esetére. A Vajdaság a múlt héten kérte a felálló szerb kormánytól a szárazság okozta természeti katasztrófa kihirdetését, ami előfeltétele a kárenyhítési intézkedések bevezetésének.

Goran Knezevic,

az új belgrádi kormány agrárminiszter-jelöltje a szerb közszolgálati televíziós csatornán kijelentette, mindent megtesz azért, hogy a köztársasági kormány kihirdesse a szárazság okozta természeti katasztrófa állapotát. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem tudja megmondani, lesz-e pénz a mezőgazdasági termelők megsegítésére. Ez attól függ, hogy milyen állapotban van az államkassza - mutatott rá Goran Knezevic, hozzátéve, hogy amennyiben az állami költségvetésből mégsem jutna a gazdáknak, akkor a termelőknek maguknak kell megbirkózniuk a gondokkal. Ebben esetleg a helyi önkormányzatok nyújthatnak nekik segítséget - tette hozzá a leendő szerb agrárminiszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.