/

Hatalmas károkat okoz a szárazság a Vajdaságban

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Vajdaságban már több százmillió, de akár egymilliárd euró is lehet a szárazság által okozott kár – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján a szerbiai tartomány kormányfője. Bojan Pajtic ismertette azokat az intézkedéseket, amelyeket a természeti katasztrófa okozta károk enyhítésére vezet be a vajdasági kormányzat.

Az ország éléskamrájaként számon tartott Vajdaságban a szárazság leginkább a kukoricának ártott, a veszteség pontos mértékét azonban csak a kárfelmérés után lehet meghatározni. A tartományban az idén 760.000 hektárt vetettek be kukoricával, a csapadékhiány miatt becslések szerint 60 százalékos terméshozam-kiesés várható – mondta Bojan Pajtic.

A termelők egy év haladékot kapnak a tartományi alapok felé vállalt hitelek és egyéb pénzügyi kötelezettségek törlesztésére – jelentette be ugyanott Goran Jesic, a tartomány mezőgazdasági, víz- és erdőgazdasági tárcavezetője, egyben kedvezményeket ígért a gazdáknak a vetőmag- és műtrágya-beszerzésben is. A vajdasági miniszter felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a szerbiai gazdálkodók kevesebb mint 4 százaléka kötött biztosítást szárazság esetére. A Vajdaság a múlt héten kérte a felálló szerb kormánytól a szárazság okozta természeti katasztrófa kihirdetését, ami előfeltétele a kárenyhítési intézkedések bevezetésének.

Goran Knezevic, az új belgrádi kormány agrárminiszter-jelöltje a szerb közszolgálati televíziós csatornán kijelentette, mindent megtesz azért, hogy a köztársasági kormány kihirdesse a szárazság okozta természeti katasztrófa állapotát. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem tudja megmondani, lesz-e pénz a mezőgazdasági termelők megsegítésére. Ez attól függ, hogy milyen állapotban van az államkassza – mutatott rá Goran Knezevic, hozzátéve, hogy amennyiben az állami költségvetésből mégsem jutna a gazdáknak, akkor a termelőknek maguknak kell megbirkózniuk a gondokkal. Ebben esetleg a helyi önkormányzatok nyújthatnak nekik segítséget – tette hozzá a leendő szerb agrárminiszter.

Default thumbnail
Előző sztori

Labdarúgás: mórahalmi tízes a Mindszentnek

Default thumbnail
Következő sztori

Labdarúgás: kikapott a tartalékos Volán Borossebesen

Legutóbbi hasonló cikkek