Kultúra

Erdélyi irodalom a szegedi Várkertben

Erdélyi irodalom a szegedi Várkertben

2012. július 20., péntek
Erdélyi irodalom a szegedi Várkertben

Július 23-án, hétfőn 20 órai kezdettel a Grand Café Várkertben az erdélyi szépirodalmi folyóirat, a Látó bemutatkozó és felolvasóestjére várják az irodalombarátokat.

A marosvásárhelyi székhelyű Látó folyóirat első száma 1990. januárjában jelent meg. Nevét

Batsányi János

azonos című verséről kapta. A lap szerkesztői (

Demény Péter, Kovács András Ferenc, Láng Zsolt, Vida Gábor, Szabó Róbert Csaba

) elsősorban a kortárs erdélyi magyar irodalom folyóiratát szeretnék létrehozni, miközben, talán épp ezért, szeretnék bemutatni más vidékek, más országok, más világok magyar és nem csak magyar irodalmát is, méghozzá széles literatúrai és kulturális spektrumban. A Látó az elmúlt két évtized alatt a romániai magyar és általában a magyar irodalom egyik legfontosabb műhelyévé fejlődött, szerzői gárdája rendkívül nívós. A lap köré szerveződik a Látó Irodalmi Színpad, ahol a kortárs magyar irodalom jeles képviselői (szerzők és szerkesztőségek, írói műhelyek) lépnek föl. Évente négy nívódíjat osztanak ki különböző kategóriákban (vers, próza, kritika-esszé, debüt díj). Az est nyitányaként

Lengyel Zoltán

író és

Poroszlay Kristóf

színművész (a Grand Café munkatársai) részletet olvasnak fel Láng Zsolt A jövő emberei című fiktív beszélgetőkönyvéből, melynek nyomán fogalmunk lehet arról, hogy a jövőbeni főszerkesztő 2061-ben hogyan látja a folyóirat múltját, ami a mostani jelen… Író-szerkesztő vendégek: Láng Zsolt, Szabó Róbert Csaba és Vida Gábor. A Grand Café-Várkert a Móra Ferenc Múzeum mögött található, a Tisza parti sétány mellett. Az esten a részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.