Gazdaság

Építésznapokon mutatkozott be a megyei kamara új vezetősége

Építésznapokon mutatkozott be a megyei kamara új vezetősége

2012. július 6., péntek
Építésznapokon mutatkozott be a megyei kamara új vezetősége

Új irányokat határozott meg a Csongrád Megyei Építészkamara, melynek elnöksége a hétvégén kezdődött Mórahalmi Építész Napokon (MÉN) mutatkozott be.

A mórahalmi önkormányzat,

Talmácsi István

főépítész és a Csongrád Megyei Építészkamara közösen szervezte meg a szakmai napokat. A MÉN programja a jövő hét végéig tart az ETIK székházban. Itt látható július 12-ig a 10. Világ-építészeti Triennálé című kiállítás is, melyet 30 év óta Belgrádban rendeznek meg, s melynek szellemi atyja, rendezője

Ivica Mladjenovic

neves építész, aki Mórahalom vendége volt a hétvégén. A világ 50 legjobb építészének alkotásait bemutató tárlatot

Schulcz Péter

, a Csongrád Megyei Építészkamara elnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A kiállításon a két magyar építész, a Kossuth-díjas

Makovecz Imre

és a szegedi Ybl-díjas

Palánkai Tibor

is szerepel évtizedek óta. A MÉN most hétvégén is tartogat szakmai érdekességet, ide várják az ország minden tájáról az építészeket, akik fürdőzéssel és borozással is egybekötött nyári továbbképzésen vehetnek részt, kreditpontot is gyűjtve a szakképesítésük megújításához. Július 7-én, pénteken 10 órától Az építészet szerepe az agrárfejlesztésben címmel lesz előadás, melynek vendége az Artifex Kiadó, a Metszet, valamint a Vidék és Gazdaság című szakfolyóiratok kiadója.

Debütált a megújult építészkamara vezetősége

Mint a MÉN rendezvénysorozat egyik szervezője, saját rendezvényén mutatkozott be a hétvégén a Csongrád Megyei Építészkamara új vezetősége, melynek tisztségviselőit áprilisban választott meg a tagság. A vezetőség tagjai között számos olyan tisztségviselőt találunk, aki az előző vezetésnek is tagja volt, de az elnöki „hármas” tisztségeit új megválasztottak töltik be. A megyei kamara elnöke Schulcz Péter lett, az alelnöki tisztséget pedig

Szemerey Mártára

és

Vesmás Péter

Ybl-díjas építészre bízta a tisztújító közgyűlés. Elnökségi tagok:

Palánkai Tibor, Szilágyi Ferenc, Pap Ádám, Balogh László

. Felügyelőbizottság:

Valkony Károly

elnök,

Siposné Kapás Márta

,

Varga László

tagok. Fegyelmi és etikai bizottság:

Sipos György

elnök,

Nagy Imre, Balogh Tünde, Hajós Tibor, Egedy Gergely, Fontos Rómeó

tagok.

A nyílt napon tartott bemutatkozáson és kötetlen beszélgetésen a vezetőség deklarálta új célkitűzéseit, terveit, legsürgősebb és legfontosabb teendőit. A jelen lévő szakemberek hangsúlyozták, hogy a már évek óta tartó gazdasági recesszió új érdekérvényesítési módszerek kidolgozásáért kiált s ezt a munkát az építészek, csak szoros összeműködésben lesznek képesek elkezdeni. A vezetőség tagjai hangsúlyozták, felelősnek érzik magukat a több mint kétszázhetven tagért, fontosnak ítélik az interaktivitást a vezetőség és a tagság között. Azt ígérték, hogy az új kamara vezetése „átláthatóan” kíván működni, a vezetőség gazdasági tevékenységébe bármelyik tag bármikor belepillanthat. A törvényesség útjait fogják járni és a megye építészei számára az információ áramlását biztosítani igyekeznek. Égetően fontosnak tartják az építészek tevékenységét a megye gazdasági és kulturális életébe bekapcsolni, egyáltalán: nyitni a társadalom felé, új, akár külföldi kapcsolatokat is teremteni.

Megváltoztatni a pályázati rendszert

Szó esett a gazdasági helyzet kiváltotta nehézségekről és a jelenbeli pályázati rendszer okozta anomáliákról is. Beszéltek a pályázati rendszer megváltoztatásának fontosságáról, és arról, hogy a kamarának ki kell dolgoznia egy módszert, amivel a jelenbeli gyakorlatot átalakíthatják. A vezetőség tagjai szerint dolga lesz a kamarának ezekben a folyamatokban rendet teremteni, a pályázatokon való részvétel lehetőségeit kitágítani és „tisztábbá” tenni, olyan stratégiák kiépítésén dolgozni, ami a vidéki szakemberek lehetőségeit javítja. Továbbá az elnökség tervpályázatok kiírását fogja szorgalmazni a közbeszerzési pályázatok helyett, hogy a helyi sajátosság, az alulról való építkezés elve is érvényesülhessen a tendereztetésben. Kezdeményezni akarja, hogy a helybéli beruházások tervezési feladatait ne csak fővárosi vagy külföldi sztárépítészekre, de helybéli szakemberre bízzák, s ha kell azok közösen, konzorciumot is alakítva kaphassanak meg egy-egy kitüntetett feladatot. A megyei kamara kezdeményezni kívánja továbbá, hogy tagjai az önkormányzatok településfejlesztési bizottságaiban szaktanácsadóként részt vehessenek. A polgármestereknek a településképért való felelősségvállalásban segítséget nyújtsanak. A megyei kamara híd szerepet akar vállalni az országos építészeti kamara és a vidéki önkormányzatok szakemberei között. Fontosnak tartja, hogy kamarai tagok szakmai javaslatai eljussanak az országos szervekhez, a rendeletek és törvények alkotóihoz, és hogy a megyei kamara tagjai értesüljenek a központi történésekről, hogy a vidéki szakemberek ne maradhassanak ki fontos információkból és folyamatokból.

„Albérletben” kezdi a munkát az új vezetés

Megtudtuk, hogy az „e-közigazgatás” bevezetése az építészet területén is napirenden van, jövő évben már a kamara is – drága postai hírlevelek helyett – elektronikus úton fogja tagjait tájékoztatni. Fontos, költségkímélő változás lesz ez, hiszen – mint kiderült – a vezetőség jelen pillanatban igen mostoha körülmények között próbálja feladatait ellátni. Helyzete sajátos, ugyanis az előző elnökség mandátuma 2009 tavaszán lejárt, de csak majd három év elteltével mondott le hivatalosan és írt ki végre újabb választást. A kamara tagsága végül is ez év áprilisban választotta meg új vezetőségét, de néhány tag nem nyugodott bele a taggyűlésen született eredményébe és a határozatot a bíróságon megtámadta. Az előző vezetőség alkalmazottai, amíg az eljárás tart nem engednek a kamara adataiba, jegyzőkönyveibe, szerződéseibe stb. betekinteni, s a mindenkori elnökség számára fenntartott irodát átadni. Mint azt az alelnök hangsúlyozta, az új vezetőség a méltatlan bírósági hercehurca ellenére is működni igyekszik, különböző kölcsön kapott helyiségekben, saját zsebből finanszírozott infrastruktúrával, az országos kamara segítségével próbálja ellátni feladatait. Az élet nem állhat meg – vallják az elnökség tagjai - és a megválasztott vezetőségnek kötelessége a tagságot kiszolgálni. Az új elnökség határozott célja, hogy – a méltatlan helyzeten túljutva – elképzeléseit és a már is folyó munka tapasztalatait az összes többi megye elnökségével is megossza, hogy egy generális szemléletváltásban kezdeményező szerepet vállaljon. Az új vezetőség tagjai szerint ugyanis konstruktív aktivitás, szakmai és emberi összeműködés szükséges ahhoz, hogy a kamarai létezésnek, az érdekérvényesítésen túl is értelmes célja, tartalma lehessen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.