/

Egy kanadai Rákóczi hozza Szegedre a határon túli fiatalokat

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A határon túlról 135 fiatal érkezik Szegedre július 10-én egy alapítvány által szervezett körút keretében, innen Ópusztaszerre mennek tovább. Az országismerkedésen túl a fiatalok komoly képzésben vesznek részt a tábor során. A program kanadai kezdeményezéssel indult 1994-ben.

A II. Rákóczi Ferenc Alapítvány évente szervezi meg a Rákóczi Magyarságismereti Mozgótábort 135 tehetséges határon túli magyar fiatalnak, hogy történelmi, irodalmi, néprajzi ismereteiket az ország körbeutazásával mélyítsék el; Kárpát-medence szerte barátokra találjanak; megosszák egymással otthonról hozott kulturális kincseiket, illetve kisebbségi közösségben élve szerzett tapasztalataikat. A fiatalok három csoportban járják az országot, forgószínpadszerűen érkezve: Győrbe, Pécsre, Szegedre, Kecskemétre és Miskolcra. Nemcsak az adott városokat, de környéküket is megtekintik, ezáltal eljutva Magyarország legszebb történelmi, népművészeti kincseihez. A tábor végül négynapos budapesti programmal zárul. A fiatalok Szegedre július 10-én délelőtt érkeznek, s 13 órakor mennek tovább Ópusztaszerre.

Magyarok a magyarságról

Az észak-amerikai támogatás a kezdetek óta élő. A nemes célért a tengerentúli magyarok magánadományainak gyűjtését és hozzánk való eljuttatását a Kanadai Rákóczi Ferenc Alapítvány – legfontosabb partnerük és testvéralapítványuk – vállalta magára.

Az országismerkedésen túl a résztvevők komoly képzésben vesznek részt a tábor során, mely megerősíti őket abban, hogy éljenek bármely országban is, nem másodrendű polgárok; s hogy jövőjük alakítását elsősorban ők tudják kézbe venni. Ehhez kell, hogy egészséges öntudattal táplálkozzanak gyökereikből, merjenek büszkének lenni kulturális, nemzeti örökségükre, de a múlt eseményeiben ne elvesszenek, hanem abból táplálkozva, s a jövőbe tekintve, összefogva a Kárpát-medence sorsát alakítani tudják. Ezt az üzenetet emberjogi, európai uniós, környezetvédelmi, történelmi előadások keretében közvetíti a tábor a fiatalokhoz.

A 135 táborozó pályázat útján kerül be a programba, melyet a régiónként illetékes referensek bonyolítanak le. Pályázni lehet olyan 14-18 éves fiataloknak, akik 3-5 oldalas pályamunkát írnak az alapítvány által kijelölt témában; bemutatkozó levelükhöz egyházi ajánlást csatolnak, s nyilatkoznak arról, hogy korábban még nem vettek részt Magyarságismereti Mozgótáborban. A pályázatok témái történelmi, illetve aktuálpolitikai ihletésűek. (Mit jelent számomra a nemzethez, s mit az államhoz tartozás; Gondolataim II. Rákóczi Ferenc seregeket összefogó jelmondatáról; 20 éve omlott le a berlini fal – tudunk-e élni a kivívott szabadsággal; A határon túli magyarság megmaradásának bástyái stb.)

A „rákóczis” lét

A mozgótáborban ugyan csak egyszer lehet részt venni, a 17 napos program végeztével mégsem ér véget a fiatalok számára a „rákóczis” lét. Valamennyi egykori résztvevőnk – immár több mint 2200 fiatal – tagja a Rákóczi Családi Körnek. Ennek a Kárpát-medencei hálózatnak keretében szerveznek év közben találkozókat, tematikus szemináriumokat az önkéntesség szerepe illetve a közéletben való helytállás fontos témáiban. 2008-ban az alapítvány rangos nemzetközi kitüntetésben részesült. Az Európai Unió 27 tagállamából, 400 program közül a II. Rákóczi Ferenc Alapítvány nyerte el az Ifjúsági Károly Díjat, melyre olyan meglévő projektek pályázhattak, amelyek előmozdítják az európai és nemzetközi megértést, elősegítik a közös európai azonosság- és integrációtudat fejlődését, valamint példaként szolgálnak az unió fiataljai számára.

Előző sztori

Díjnyertes pálinkák a gyálai Gyálai Antaltól + FOTÓK

Következő sztori

Véresen komolyan kezdett a szabadtéri + VIDEÓ, FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek

Elhunyt Balázs Fecó

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zenészt 69 éves korában érte a halál. Balázs Fecót több…