Közélet

Balog: az egészségügyben jelentős átalakításokat kell végrehajtani

Balog: az egészségügyben jelentős átalakításokat kell végrehajtani

2012. július 2., hétfő
Balog: az egészségügyben jelentős átalakításokat kell végrehajtani

Az emberi erőforrások minisztere szerint olyan időket élünk, amikor az egészségügyben jelentős átalakításokat kell végrehajtani, s az ilyen léptékű változások általában erős ellenállásba ütköznek, így volt ez annak idején a fertőtlenítés bevezetésekor is.

Balog Zoltán

erről pénteken, a Semmelweis Ignác születésének 194. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen beszélt, ahol egészségügyi dolgozóknak adott át elismeréseket. A miniszter azt mondta: az, hogy ma kitüntetéseket nyújthatnak át, azt jelenti, hogy bármilyen nehéz helyzetben vannak, mégis vannak olyan emberek, akik helytállnak. A miniszter kiemelte: fenntartható, magas színvonalú és igazságos egészségügyi ellátást alakítanak ki. Ennek keretében újra kell építeni a rendszert a megelőzéstől a speciális ellátásokig, a finanszírozástól a mentésig, a gyógyszerellátástól az egészségnevelésig.

Szócska Miklós

egészségügyi államtitkár szintén hangsúlyozta: az ágazatban dolgozók kitartása és hitvallása is közrejátszott abban, hogy a külső körülmények ellenére megőrizték az egészségügy működőképességét. Mindeközben eljutottak odáig, hogy bért emeljenek - hangsúlyozta, hozzátéve, ennek már a bérszámfejtése zajlik. Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította július elsejét az egészségügyi dolgozók ünnepnapjává. Július elsején, a Semmelweis-napon lép életbe az egészségügyi ellátás új rendszere. Az államtitkár elmondta: a következő időszakban kemény munka vár rájuk, hogy minél hamarabb megértessék, megtanulják az új rendszert. Ennek érdekében Szócska Miklós a jövő héten útnak indul, hogy országszerte személyesen is meggyőződjön arról, minden rendben van-e, teljesülnek-e az új rendszer működéséhez szükséges feltételek. Szócska Miklós elmondta: az országot járva hallotta a panaszokat, de azt is látta, hogy komoly építkezés is van az országban. Több tucat intézmény újul meg, ellátási területeket fejlesztenek, céltudatosan szerveznek. Az államtitkárság nem csupán az egészségügyi rendszerre, illetve a benne dolgozókra koncentrál, hanem arra is kiemelt figyelmet fordít, hogy minél hamarabb kialakuljon egy egészségre koncentráló kultúra - szögezte le Szócska Miklós. Mint megjegyezte, már zajlanak az egyeztetések arról, hogy az iskolai oktatásban is téma legyen az egészség fontossága.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.