/

Balog: az egészségügyben jelentős átalakításokat kell végrehajtani

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az emberi erőforrások minisztere szerint olyan időket élünk, amikor az egészségügyben jelentős átalakításokat kell végrehajtani, s az ilyen léptékű változások általában erős ellenállásba ütköznek, így volt ez annak idején a fertőtlenítés bevezetésekor is.

Balog Zoltán erről pénteken, a Semmelweis Ignác születésének 194. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen beszélt, ahol egészségügyi dolgozóknak adott át elismeréseket. A miniszter azt mondta: az, hogy ma kitüntetéseket nyújthatnak át, azt jelenti, hogy bármilyen nehéz helyzetben vannak, mégis vannak olyan emberek, akik helytállnak. A miniszter kiemelte: fenntartható, magas színvonalú és igazságos egészségügyi ellátást alakítanak ki. Ennek keretében újra kell építeni a rendszert a megelőzéstől a speciális ellátásokig, a finanszírozástól a mentésig, a gyógyszerellátástól az egészségnevelésig.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szintén hangsúlyozta: az ágazatban dolgozók kitartása és hitvallása is közrejátszott abban, hogy a külső körülmények ellenére megőrizték az egészségügy működőképességét. Mindeközben eljutottak odáig, hogy bért emeljenek – hangsúlyozta, hozzátéve, ennek már a bérszámfejtése zajlik. Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította július elsejét az egészségügyi dolgozók ünnepnapjává. Július elsején, a Semmelweis-napon lép életbe az egészségügyi ellátás új rendszere. Az államtitkár elmondta: a következő időszakban kemény munka vár rájuk, hogy minél hamarabb megértessék, megtanulják az új rendszert. Ennek érdekében Szócska Miklós a jövő héten útnak indul, hogy országszerte személyesen is meggyőződjön arról, minden rendben van-e, teljesülnek-e az új rendszer működéséhez szükséges feltételek.

Szócska Miklós elmondta: az országot járva hallotta a panaszokat, de azt is látta, hogy komoly építkezés is van az országban. Több tucat intézmény újul meg, ellátási területeket fejlesztenek, céltudatosan szerveznek. Az államtitkárság nem csupán az egészségügyi rendszerre, illetve a benne dolgozókra koncentrál, hanem arra is kiemelt figyelmet fordít, hogy minél hamarabb kialakuljon egy egészségre koncentráló kultúra – szögezte le Szócska Miklós. Mint megjegyezte, már zajlanak az egyeztetések arról, hogy az iskolai oktatásban is téma legyen az egészség fontossága.

Default thumbnail
Előző sztori

Előzetesben a röszkei balesetet okozó török kamionos

Default thumbnail
Következő sztori

Vízosztás, permetkapuk, locsolt utak országszerte

Legutóbbi hasonló cikkek