Gazdaság

A sertéstartóknak veszteséget okoz a tartós meleg

A sertéstartóknak veszteséget okoz a tartós meleg

2012. július 11., szerda
A sertéstartóknak veszteséget okoz a tartós meleg

A sertéstelepeken a tartós nagy hőség miatt fokozódott az állatok elhullása, nőtt a betegségek kockázata, és a hízóállatok súlygyarapodásának elmaradása is veszteséget okoz az állattartóknak - mondta Menczel Lászlóné a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára szerdán az MTI-nek.

Hozzátette: várhatóan emelkednek a tenyésztők termelési költségei minimum 10 százalékkal. Ez részben azzal magyarázható, hogy a nagy meleg csökkenti a takarmánynövények termésátlagát, így a takarmányárak drágulnak, másrészt a nagy melegben az állatok rosszabbul hasznosítják a takarmányt. Ez emeli az önköltséget, ami tovagyűrűzik az élőállat-értékesítési árakra, majd a feldolgozók forgalmazási és a kiskereskedelmi árakra is.

Németh Antal

a VHT elnöke kifejtette: a nagy melegben csökken a kocáknál az ivarzás, így a termékenyülési és a fialási problémák gyakoribbak. Ugyanígy mérséklődik a szoptatós kocák tejtermelése, és zavarok lehetnek a tejleadásban. Emiatt a szopós malacok megbetegedése és az állatok elhullásának aránya növekszik. További probléma, hogy a hízóállatok étvágya és így a súlygyarapodása csökken, esetenként az emésztőszervi megbetegedések száma jelentősen nő. Előfordul, hogy a magasabb súlyú hízóállatok súlygyarapodása leáll. Az elnök jelezte: a VHT a sertéstartó szakemberekkel konzultálva próbált segítséget nyújtani, hogy a termelők a veszteségeket mérsékelhessék. A szakmaközi szervezet felhívta a figyelmet például a klímaberendezések gyakoribb ellenőrzésére, az istállók szellőztetésének az átvizsgálására, a szellőztetés hatékonyságának növelésére. Emellett javasolták a vizes permetezés szakszerű alkalmazását, az állatsűrűség csökkentését, továbbá a hőstressz elleni készítmények használatát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.