A magyarok számítanak legmagasabb arányban az állami nyugdíjra

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Első számú nyugdíjforrásként a magyarok 39 százaléka, míg a lengyelek 36, a németek 29 százaléka jelölte meg az állami nyugdíjbiztosítást – az Aegon kilenc országra terjedő felmérésének eredményét a magyar leányvállalat közölte az MTI-vel.

Legkisebb arányban az angolok (10 százalék) számítanak az állami nyugdíjra.

A megkérdezett 9 ezer – már nyugdíjas, illetve még aktív – személy 20 megtakarítási formát minősíthetett, egy kérdésre több választ is adhattak.

Az állami nyugdíjat követték a magán-nyugdíjpénztárak, illetve nyugdíjalapok, egyenként 30-40 százalékos – összesített – aránnyal. Figyelemre méltóan magas a nyugdíjas évekre önállóan megtakarítók aránya is, a megkérdezettek 30,6 százaléka jelölte meg saját pénzét forrásként, illetve közel 40 százalék nyilatkozott úgy, hogy valamilyen hosszú távú megtakarítási számlával rendelkezik.

A megkérdezettek csaknem egynegyede említette meg lehetséges forrásként az életbiztosításokat is – Magyarországon az arány viszont 33,3 százalék -, míg a részvényeket 20 százalék tartotta említésre méltó elemnek. A válaszadók ötöde saját ingatlanával is számol a nyugdíjas évek fedezésére, vagyis meglévő ingatlanának kisebbre cserélésével is pénzhez kíván jutni.

A magyar lakosság jelentős része – főként a fiatalok – már nem csak az államra kíván támaszkodni a nyugdíjas évei alatt. A tervek azonban még nem jelentenek konkrét lépéseket is, hiszen a magyar válaszadók több mint 13 százalékának semmilyen nyugdíjcélú megtakarítása nincs, az Aegon felmérése szerint.

Előző sztori

A segítés lehetősége minden nap ott van előttünk

Következő sztori

Megdőltek a napi minimumhőmérsékleti rekordok