A középkorba kalauzolnak szombaton Szegeden + VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Történelmi előadásokkal, harci bemutatókkal, lovagi tornákkal, középkori zenei koncertekkel várnak kicsiket és nagyokat a Mátyás téren a VII. Nándorfehérvári Emléknapok.

Immár hetedik alkalommal rendeznek Nándorfehérvári Emléknapokat Szeged-Alsóvároson a Mátyás téren, ahol már péntek este megkezdődnek a rendezvények, az igazi programkavalkád pedig szombaton fogadja majd a kilátogató családokat.

A jeles esemény egyik főszervezője, Kohári Nándor (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő büszke rá: az emléknapok városrészi programból igazi szegedi látványossággá nőtték ki magukat. A város egyetlen, kifejezetten a középkori atmoszférát megidéző kulturális programjáról van szó, melyet immár országos szinten is a nyári történelmi hagyományőrző rendezvények térképén jegyeznek.

“2006-ban, a nándorfehérvári csata 550. évfordulóján fogalmazódott meg az az elképzelés, hogy ne csak a magyar történelem számos tragikus és gyásznapján tartsunk megemlékezéseket, hanem idézzük fel a dicső és világraszóló győzelmeket is, mint amilyen az 1456-os diadal volt. Olyan kulturális programsorozatot álmodtak a szervezők, mely minden korosztály számára vonzó lehet” – idézte fel a kezdeteket a városatya a Telin TV-ben.

Hozzátette: külön odafigyeltek és odafigyelnek arra, hogy évről évre újdonságok is megjelenjenek a kínálatban, új előadók, zenekarok és hagyományőrzők is ellátogassanak Alsóvárosra. Az idei esztendőben ennek jegyében láthatjuk és hallhatjuk például a középkori zenét játszó Sub Rosa régizenei együttest és az Igriczek zenekart, valamint csodálhatjuk meg a Serenissima Wratislavia lengyel történelmi táncegyüttesnek a Pavane-nal közös produkcióját. Rikkancsok terjesztenek majd emellett egy különleges ingyenes újságot, mely a 15. század érdekes híreit dolgozza fel a mai újságírói nyelvezettel, szófordulatokkal, humoros elemekkel.

Kohári Nándor elmondta: szombaton 10 órától a Klauzál térről indul a hagyományos felvonulás, mely ezúttal az Oskola utcán, az Aradi vértanúk terén és a Szentháromság utcán át érkezik el a Mátyás térre, ahol 10.30-tól egészen estig színes előadások, harci bemutatók, lovagi tornák és koncertek szórakoztatják a vendégeket.

A programokért böngéssze át a rendezvény plakátját!

Tekintse meg a Telin TV Kohári Nándor önkormányzati képviselővel készített interjúját a VII. Nándorfehérvári Emléknapokról (Szeged Ma hírműsor, 2012. július 17.)!

Default thumbnail
Előző sztori

19 országból érkeznek Szegedre az ifjú "oroszlánok"

Következő sztori

Előzetes letartóztatásban a pécsi gyilkosság gyanúsítottja

Legutóbbi hasonló cikkek