Kultúra

Rebarbarás-almás rétes - kulináris különlegességek Mórahalmon

Rebarbarás-almás rétes - kulináris különlegességek Mórahalmon

2012. június 27., szerda
Rebarbarás-almás rétes - kulináris különlegességek Mórahalmon

Csibemájas-rizottós és tejfölös-csirkepaprikás rétes? Ilyen és ehhez hasonló gasztronómiai különlegességekkel idén is találkozhatnak Mórahalmon a péntektől tíz napon át tartó a Homokháti Sokadalmon.

Az immár kilencedik alkalommal megszervezett rendezvénysorozat a helyi városi napokból nőtte ki magát a turisztikai kínálat fejlődésével sok ezer embert vonzó rendezvénnyé - mondta

Duka Félix

fesztiváligazgató a programot bemutató szerdai sajtótájékoztatón. A Szegedtől karnyújtásnyira található településen a sokadalom idején délutánonként táncbemutatók, fúvószenekari és népzenei koncertek várják a látogatókat, esténként pedig a könnyűzene népszerű előadói lépnek a színpadra. A szervezők szinte minden napra kínálnak valamilyen gasztronómiai különlegességet is, a nyitónapon például kétezer adag gulyásleves fő majd az óriásbográcsban, sütnek saslikot, rendeznek borkóstolót a Homokhátság gyöngyszemeiből, a vállalkozó szelleműek pedig megízlelhetik

Nógrádi Zoltán

polgármester messzeföldön híres, titkos recept alapján készülő ágyaspálinkáját is.

A Homokháti Sokadalom keretében harmadik alkalommal rendezik meg a Dél-alföldi Rétesfesztivált. A rétesutcán tíz réteskészítő kínálja portékáját. A vendégek több mint hatvanféle rétest kóstolhatnak, köztük igazi különlegességeket is: lesz csibemájas-rizottós és tejfölös-csirkepaprikás rétes, az édes változatból pedig idén is elkészítik az előző évek nagy kedvenceit, a vörösboros-szilvást, illetve a túrós-áfonyást.

Antalik András

réteskészítő mester elárulta, hogy az idei rendezvényre is készültek új recepttel, a fesztivál meglepetése az almás-rebarbarás rétes lesz. A rétesfesztivál csúcspontja a zárónapon a leghosszabb, kézzel, egyben húzott tésztájú rétes elkészítése lesz. Ekkor alig tízkilónyi lisztből több mint harminc négyzetméteres rétestésztát húznak, melyet a megtöltés után egyben sütnek ki. Az elkészült réteseket eladják, a befolyt összegből pedig a beteg újszülöttek gyógykezelését segítő Szegedi Gyermekszívek Gyógyulásáért Alapítványt támogatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.