Sport

Támogatói vacsorával zárta a szezont a Szedeák + FOTÓK

Támogatói vacsorával zárta a szezont a Szedeák + FOTÓK

2012. június 15., péntek
Támogatói vacsorával zárta a szezont a Szedeák + FOTÓK

Szponzori-támogatói vacsorával zárta a 2011/12-es idényt a Szedeák férfi kosárlabda-egyesület az újszegedi Gellért Szabadidőközpontban pénteken.

A vacsora előtt

Kardos Péter

, a klub elnöke rövid beszámolót tartott a résztvevőknek a társasági adókedvezmények révén érkezett források felhasználásáról. Mint elmondta, a 2011 nyarán létrejött Szedeák Amatőr Kosárlabda Nonprofit Kft. vette át az utánpótlás-nevelést, míg maga az egyesület kizárólag a felnőttegyüttes, az NB I/A csoportos Naturtex-SZTE-Szedeák működtetésével foglalkozik - a két szervezet sportágfejlesztési programját a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége szeptember folyamán el is fogadta, s támogatásáról biztosította. Ennek legfontosabb elemei a szülői terhek (tagdíjak) jelentős csökkentését, a gyerekeket megcélzó úgynevezett törpkosárprogram kiépítését, az U16-U23 korosztály szakmai megerősítését és a szerbiai kapcsolatok erősítését foglalta magában. A nonprofit kft. által megpályázott 50 millió forintot sikerült elnyerni. Kardos Péter ezek után tételesen ismertette a TAO-pénzek felhasználását. A városi támogatásból biztosított önerővel együtt végül több mint 60 millió forintot használtak fel az utánpótlásra.

Másfél száz törpkosaras, nyolc korosztályos válogatott

Kardos Péter külön ismertette a törpkosárprogramot, melynek célja a legkisebbekkel is megszerettetni a kosárlabdát, s ehhez együttműködés kiépítése helyi általános iskolákkal. A program összesen 8 millió forintot emésztett fel, ennek keretében többek között az öt együttműködő iskolában (Weöres Sándor, Alsóvárosi, Karolina, Dózsa György, valamint a domaszék-röszkei Bálint Sándor Általános Iskola) 16 leereszthető palánkot szereltek fel, de sor került mezek és sportszerek beszerzésére is. Az utánpótlás terén elért eredmények között az elnök elsorolta, hogy sikerült megszilárdítani az anyagi hátteret, 150 gyermek csatlakozott a kicsiknek szóló programhoz, minden korosztályos bajnokságban a legjobb 12 közé kerültek a Tisza-parti fiatalok (az U12-es Szedeák Tigrisek egészen az országos bronzig jutottak!), akiknek soraiban 8 korosztályos válogatott is található. "A következő évre is olyan tervezetet akarunk kidolgozni, melyet a szövetség elfogad. Amennyiben ez megtörténik, a törpkosárprogramot újabb öt iskolára tervezzük kiterjeszteni, s összesen 300 gyereket szeretnénk bevonni. A felnőttcsapatnál 17 millió forint TAO-támogatást kaptunk, melyet a játékosokon kívüli bérekre költhettünk" - mondta el beszámolója végén Kardos Péter. "Eredményességünket azonban döntően befolyásolja, hogy a TAO-n kívül mennyi szponzori bevételt tudunk szerezni, hiszen ez komoly mértékben meghatározza a játékosállományunk minőségét. Olyan keretet szeretnénk építeni, amellyel a következő bajnokságban reálisan célozhatjuk meg a felsőházi rájátszást" - zárta beszámolóját a sportvezető.

Termőre fordult az egyetem és a Szedeák kapcsolata

A találkozón a Szegedi Tudományegyetem képviseletében részt vett Majó Zoltán gazdasági és műszaki főigazgató is, aki egyébként tagja a Szedeák elnökségének. Megítélése szerint a férfi kosarasok olyan idényt zártak, melyre nemcsak ők lehetnek nagyon büszkék, hanem a felsőoktatási intézmény is. „Badó Attila közkapcsolati rektorhelyettes idejében indult meg az együttműködés a Szegedi Tudományegyetem és a Szedeák között, s lettünk névadó támogatói a Tisza-parti férfi kosárlabda-egyesületnek. Úgy gondolom, ez a kapcsolat már az elején is kölcsönös előnyökkel járt mindkét fél számára, s az utóbbi időkben különösképpen termőre fordult. A klubnak most olyan csapatai, játékosai, eredményei vannak a gyermekektől a felnőttekig, illetve olyan szponzori kör áll mellette, mely méltán koronázza meg az egyetem és a Szedeák kooperációját. Ezen az összejövetelen hallva az elmúlt szezon sporteredményeit és szervezeti átalakulását bemutató beszámolót különösképpen tetszik az a körültekintés és eltökéltség, amivel a vezetés kezeli a klub ügyeit” – fogalmazott. A főigazgató megerősítette: az SZTE a továbbiakban is örömmel segíti névadó szponzorként a Szedeák munkáját, építkezését. „Sajnos az universitas lehetőségei némiképpen a sporttámogatás területén is szűkültek, ám a sportügyekért stratégiai szinten felelő Galambos Gábor professzor arról biztosította az egyesület vezetőségét, hogy továbbra is teljes mellszélességgel ott állunk az egyesület mellett” – mondta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.