///

Szegeden lesz idén a Délvidéki EMI-tábor

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A VII. Délvidéki EMI-tábornak ezúttal a szegedi Rendezvényház ad otthont július 6-8. között. A szervező Egyesült Magyar Ifjúság sajtóközleményét alább olvashatják.

Az Egyesült Magyar Ifjúság sajtóközleménye:

Az Egyesült Magyar Ifjúság által szervezett VII. Délvidéki EMI-tábornak ezúttal a szegedi Rendezvényház (a leendő Délvidék-ház) ad otthont, miután a délvidéki magyar nyelvű politikai élcsapat janicsár-mentalitású rétege olyan súlyos nyomást gyakorolt a helyi társszervezőkre, hogy nem vállalhatták a közreműködést Délvidék egyetlen karakteresen nemzeti szellemiségű rendezvényének idei megrendezésében. Másik délvidéki helyszín keresése pedig hasonló akadályokba és az idő rövidségébe ütközött. Az EMI szervezői egy dologban azonban biztosak voltak: a tábor nem maradhat el!

Valódi nemzeti összefogással így Szeged ad otthont a rendezvénynek az eredetileg tervezett időpontban, július 6. és 8. között. A VII. EMI-tábor változatlan programmal vár minden magyart. Az előadások feltárják az úgynevezett újvidéki hideg napok történetét, megtudhatjuk, milyen eredményt mutat a nemrég lezajlott szerbiai és délvidéki népszámlálás, szó esik az 1944-45-ös megtorlásokról és a szerbiai kárpótlásról, az ország EU-csatlakozási folyamatáról, továbbá Mindszenty József bíboros-hercegprímás példaértékű életútjáról, lesz megemlékező előadás a 70 éve hősi halált halt kormányzóhelyettesről, Horthy Istvánról, és arra is fény derül, hogyan látják a délvidéki pártok képviselői a választások utáni helyzetet. Az előadók között lesz Szakály Sándor történész és Zétényi Zsolt jogász, Bozóki Antal, az Árgus – Vajdasági Magyar Kisebbségjogi Civil Egyesület elnöke és Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, nemzeti jogvédő, a Jobbik országgyűlési képviselője, valamint Becsey Zsolt volt európai parlamenti képviselő. Immár hagyományos módon lesznek borkóstolók is, ezúttal az egri Kaló Imre, a tokaji Demeter Endre és Délvidék első számú vincellére, Maurer Oszkár kóstoltatják boraikat. A koncertszínpadon fellép A Csinovnyik Halála, a Romantikus Erőszak, a Cool Head Klan, a Nemzeti Hang, a Stratégia, a Vágtázó Csodaszarvas, a Historica és a legendás P. Mobil.

A tábor belépődíja délvidékieknek egy napra sátrazással 400 dinár, három napra sátrazással 1000 dinár, a Magyarországról érkezőknek az egy napos belépő 1500 forintba kerül, három napra pedig 3500 forintba, mely ezúttal is magában foglalja a sátrazást. A belépés 12 év alatt díjtalan.

A szervezők két útvonalon buszjáratokat indítanak Délvidékről Szegedre. A buszok július 6-án, pénteken, reggel 8 órakor indulnak Szenttamásról, illetve Újvidékről, és igény szerint tucatnyi településen is felveszik az utasokat, majd a vasárnap esti koncertek után indulnak vissza. A különjáratokra június 30-ig lehet jelentkezni ezen a telefonszámon: 064/471-28-49. A buszokról és a táborról minden további információ az emitabor.hu/delvidek honlapon, illetve a rendezvény facebook profilján.

Előző sztori

„Öt perc a környezetvédelemre?” – toboroz a szegedi Greenpeace

Következő sztori

Szegedi értékmentés a térinformatika eszközeivel + FOTÓK