Közélet

Szavazás: melyik országzászló szimbolizálja jobban az eredetit? + FOTÓK

Szavazás: melyik országzászló szimbolizálja jobban az eredetit? + FOTÓK

2012. június 20., szerda
Szavazás: melyik országzászló szimbolizálja jobban az eredetit? + FOTÓK

A Dugonics tér rehabilitációja kapcsán született közgyűlési határozat felkérte a térrekonstrukciót végző tervezőirodát, hogy az Árpád téren egykor állt országzászlóra emlékeztető, méltó emlékművet tervezzen. A Jobbik képviselője készíttetett egy másik tervet, szerinte az jobban szimbolizálja az eredetit. A közgyűlés dönthet.

A Tér és Forma tervezőiroda egy térplasztikát, éjszaka világító kockaszerű építményt tervezett az Árpád térre, melyen az üveglappal lezárt urnába az avatáskor az öt délvidéki megyéből kerülne föld

(1. és 2. kép)

. A tervtanács is elfogadta már ezt az alkotást.

Keresztúri Farkas Csaba

(Jobbik) önkormányzati képviselő szerint azonban ez nem szolgálja megfelelően a határozatban megfogalmazott kérést, ezért ő egyéni indítványában javasolja

Simor Márton

szobrászművész alkotását, egy míves posztamensen közel 10 méter magas, félárbocra engedett lobogóval

(3. és 4. kép)

. Mi itt bemutatjuk mindkettőt, s olvasóink is szavazhatnak, hogy véleményük szerint melyik terv jelképezi jobban az egykori országzászlót. A két tervről pénteken a közgyűlés dönt majd, előbb azonban önök mondhatnak véleményt! Az Árpád téri Délvidéki országzászló emlékművet egyébként 1933. május 25-én avatták fel. A terméskőből készült bástyaszerű építmény szónoki emelvényként szolgált, és a Trianonnal elszakított négy délvidéki országrész – Arad, Bács, Csanád és Torontál – címerét és földjét tartalmazta Csongrádé mellett, Szeged címerével. A több mint 8 méter magas zászlórúd esküre emelt kéz formájában végződött. Az emlékművet 1946-ban fosztották meg jelképeitől, és 1960-ban lebontották.

Ön szerint melyik terv jelképezi jobban az eredeti országzászlót?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.