/

Szavazás: melyik országzászló szimbolizálja jobban az eredetit? + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Dugonics tér rehabilitációja kapcsán született közgyűlési határozat felkérte a térrekonstrukciót végző tervezőirodát, hogy az Árpád téren egykor állt országzászlóra emlékeztető, méltó emlékművet tervezzen. A Jobbik képviselője készíttetett egy másik tervet, szerinte az jobban szimbolizálja az eredetit. A közgyűlés dönthet.

A Tér és Forma tervezőiroda egy térplasztikát, éjszaka világító kockaszerű építményt tervezett az Árpád térre, melyen az üveglappal lezárt urnába az avatáskor az öt délvidéki megyéből kerülne föld (1. és 2. kép). A tervtanács is elfogadta már ezt az alkotást. Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) önkormányzati képviselő szerint azonban ez nem szolgálja megfelelően a határozatban megfogalmazott kérést, ezért ő egyéni indítványában javasolja Simor Márton szobrászművész alkotását, egy míves posztamensen közel 10 méter magas, félárbocra engedett lobogóval (3. és 4. kép). Mi itt bemutatjuk mindkettőt, s olvasóink is szavazhatnak, hogy véleményük szerint melyik terv jelképezi jobban az egykori országzászlót. A két tervről pénteken a közgyűlés dönt majd, előbb azonban önök mondhatnak véleményt!

Az Árpád téri Délvidéki országzászló emlékművet egyébként 1933. május 25-én avatták fel. A terméskőből készült bástyaszerű építmény szónoki emelvényként szolgált, és a Trianonnal elszakított négy délvidéki országrész – Arad, Bács, Csanád és Torontál – címerét és földjét tartalmazta Csongrádé mellett, Szeged címerével. A több mint 8 méter magas zászlórúd esküre emelt kéz formájában végződött. Az emlékművet 1946-ban fosztották meg jelképeitől, és 1960-ban lebontották.

no images were found

Ön szerint melyik terv jelképezi jobban az eredeti országzászlót?

Ön szerint melyik terv jelképezi jobban az eredeti országzászlót?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
Előző sztori

Csütörtöki programajánló: erdei rabló a Mesebárkán

Default thumbnail
Következő sztori

Nem tiltották be a hízott libamájat

Legutóbbi hasonló cikkek