Közélet

Rózsává változó kenyér, kenyérré változó rózsa + FOTÓK

Rózsává változó kenyér, kenyérré változó rózsa + FOTÓK

2012. június 24., vasárnap
Rózsává változó kenyér, kenyérré változó rózsa + FOTÓK

Magyarország legnépszerűbb virágünnepe a szőregi rózsafesztivál

Tizennegyedik alkalommal is kitettek magukért a szőregi rózsatermesztők, akik ezúttal is több tízezer virággal járultak hozzá a látványos szombati felvonulásban részt vevő járművek feldíszítéséhez.

A hagyományos Szőregi Rózsaünnep társadalmi összefogással megvalósuló közösségi program maradt, miközben az évek során Magyarország egyik legnépszerűbb virágünnepévé nőtte ki magát, amely messzi földről idevonzza a vendégeket. A vasárnapig tartó virágparádé koncertekkel, kiállításokkal, táncbemutatókkal, rózsavásárral, utcabállal várja az érdeklődőket. A Hősök terén rendezett felvonuláson megjelentek a térség országgyűlési képviselői,

Bodó Imre, Bohács Zsolt, Farkas Sándor

, itt volt

B. Nagy László

kormánymegbízott, a település és a környező falvak polgármesterei, önkormányzati képviselői, számos közéleti személyiség, hazai és külföldi vendégek. Köszöntőt mondott Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A virágok királynője

A szőregi rózsa olyan értéket képvisel, amelynek ott van a helye a hungaricumok sorában. Ezzel megvédhetjük az itt nemesített fajták egyediségét, nemzeti jellegét. A szőregi rózsa a természet és az emberi szorgalom közös csodája, hangsúlyozta a miniszter. Gazdaggá tesz minket, mivel egy nemzet igazi gazdagsága a műveltségében rejlik. Márpedig ez a színpompás virág a magyar népdalok, versek, mesék, hímzések, fafaragások, festett bútorok egyik leggyakoribb motívuma. Történelmi viharok jönnek-mennek, de a rózsa marad, nem véletlenül nevezik a virágok királynőjének. Szőreg környékén mintha napról napra tovább élne a Szent Erzsébet-legenda. A rózsává változó kenyér elválaszthatatlan a kenyérré változott rózsától, hiszen ez a virág sok családnak biztosít tisztes megélhetést. Fazekas biztosította a jelenlevőket arról, hogy az állami oldalról is megadnak minden támogatást ehhez. Az ültetvénytelepítés, az öntözés támogatása, valamint a szerkezetátalakítási program mellett újabb intézkedésekkel segítik a kertészeti ágazatot, a rózsatermesztést. A kormány elfogadta, az országgyűlés pedig hamarosan tárgyalja a minisztérium jogszabálycsomag-tervezetét, amely lehetővé teszi, hogy 2015. június 30-ig ne kelljen visszasajtolni a termálvizet. „Minisztériumunk ismét meghirdette a fiatal mezőgazdasági termelők indulását segítő pályázatot. A fiatal gazdák összesen 4 milliárd forintot igényelhetnek gazdaságuk elindításához. A támogatás termőföld vásárlására is fordíthatják. A pályázatok elbírálásakor előnyt élveznek a kertészek, mivel az élőmunka-igényes ágazat növeli a foglalkoztatást” –– figyelmeztetett a miniszter. Szólt a tanyafejlesztési program folytatásáról, melynek pályázatai várhatóan július 1-jétől kezdődően nyílnak meg.

Karneváli hangulat

A rózsák, a dísznövények egy egész ország arculatát képesek megváltoztatni. „Bízom benne, hogy a szőregi rózsafesztivál pompája a hétköznapjainkban is megjelenik, és egyre több dísznövény szépíti falvainkat, városainkat” – fejezte be üdvözlő beszédét a miniszter. Ezt követően megkezdődött a látványos felvonulás, az igazi, hamisítatlan karnevál. Rózsák ezreivel feldíszített hintók, homokfutók, lovas kocsik, ekhós szekerek, fiákerek, motorok, harci kocsi, Szeged új városnéző kisvonata, kistraktor, kamionok, oldtimer autók és motorok színpompás látványában gyönyörködhettek a nézők. Megcsodálhatták a különböző színű rózsákból kirakott Szent Koronát, a magyar államiság legfontosabb jelképét, a szőregi és szegedi iskolák diákjai által ügyesen feldíszített járműveket és az általuk készített rózsás ruhakölteményeket. A menetben részt vevők a hat kilométeres út során több tízezer szál rózsát osztottak szét a nézők között, akik olykor testi épségüket is veszélyeztetve lepték el a mozgó járművek környékét. Az ünnepség végén, a művelődési házban megrendezett sajtótájékoztató után derült ki, hogy kik nyerték a Virágos Szőregért-díjakat, amelyet idén Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter adott át. Az elismeréssel a település legszebb elő- és belsőkertjeit díjazzák. Sok szőregi ház előtt pompáztak virágok, látszott, hogy a helybeliek komolyan vették a versengést. A rózsaünnep nemcsak Szőreg, hanem a Tisza-Maros-szög településeinek közös nagy rendezvénye, sőt Erdélyből és a Felvidékről is érkeztek vendégek. Nem meglepő ez, ha tudjuk, hogy a magyarországi rózsatermesztés 90 százaléka ebből a térségből származik, a szőregi rózsatő pedig elismert hungarikum. A településen és környékén csaknem száz hektáron termesztenek rózsát, és ez a munka mintegy 250 családnak jelent megélhetést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.