Rekordmértékű börtönbüntetés háborús bűnös szerbekre

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rekordmértékű, összesen 142 évnyi börtönbüntetést róttak ki pénteken Szarajevóban négy volt boszniai szerb katonára, akik a délszláv háborúk idején, tizenhét évvel ezelőtt megöltek mintegy 800 boszniai muzulmánt.

Stanko Kojicnak 43, (a szlovén származású) Franc Kosnak és Zoran Goronjának 40-40, Vlastimir Golijannak pedig 19 évet kell börtönben töltenie. A háborús bűntettekkel foglalkozó boszniai bíróság májusban két vádlottat 35, illetve 30 év elzárásra ítélt, eddig ezek voltak a legmagasabb büntetési tételek. A tömeggyilkosság annak a nagyobb, népirtásnak minősített leszámolásnak volt a része, amelynek során a Srebrenicát elfoglaló boszniai szerb hadsereg mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút gyilkolt meg.

Az elvben ENSZ-védelem alatt álló Srebrenicát megtámadó szerb alakulatok Ratko Mladic tábornok vezetésével elkülönítették a férfiakat és a nőket. A férfiak közül sokan megpróbáltak bemenekülni az erdőbe, de többségüket elfogták és különböző helyeken lemészárolták. A most elítéltek áldozatai között tizenhat évnél fiatalabbak és nyolcvan évnél idősebbek is voltak. A gyilkolás a branjevói mezőgazdasági telepen reggel tíztől délután négyig tartott, s közben ebédszünetet is tartottak. Az áldozatokat felsorakoztatták, s a kivégzőosztag automata fegyverrel lőtte agyon őket. A katonák gépfegyvert is használtak, hogy gyorsabban végezzenek az öldökléssel, majd ketten közülük végigjárták a sebesülteket és főbe lőtték őket.

Mira Smajlovic bírónő azt mondta, hogy bár mind a négy férfi ölt, a legkegyetlenebb közülük Kojic volt, aki még hencegett is az általa meggyilkoltak számával. “A gyilkolást hidegvérrel és szisztematikusan hajtották végre pusztán azért, mert áldozataik muzulmánok voltak” – közölte Smajlovic. A holttesteket először egy tömegsírba temették, de később munkagépekkel kiásták és más helyre szállították őket. A vérengzést mindössze ketten élték túl, ők tanúként szerepeltek a tárgyaláson.

A népirtással vádolt Ratko Mladicot Szerbia kiadta Hágának, s az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló törvényszék előtt kell felelnie tetteiért.

Előző sztori

Kajak-kenu: a Kovács, Janics duó és Vajda is megvédheti címét Londonban

Következő sztori

A felsőoktatási törvény módosítását kezdeményezi a Fidesz