Közélet

Rekordmértékű börtönbüntetés háborús bűnös szerbekre

Rekordmértékű börtönbüntetés háborús bűnös szerbekre

2012. június 15., péntek
Rekordmértékű börtönbüntetés háborús bűnös szerbekre

Rekordmértékű, összesen 142 évnyi börtönbüntetést róttak ki pénteken Szarajevóban négy volt boszniai szerb katonára, akik a délszláv háborúk idején, tizenhét évvel ezelőtt megöltek mintegy 800 boszniai muzulmánt.

Stanko Kojicnak

43, (a szlovén származású)

Franc Kosnak

és

Zoran Goronjának

40-40,

Vlastimir Golijannak

pedig 19 évet kell börtönben töltenie. A háborús bűntettekkel foglalkozó boszniai bíróság májusban két vádlottat 35, illetve 30 év elzárásra ítélt, eddig ezek voltak a legmagasabb büntetési tételek. A tömeggyilkosság annak a nagyobb, népirtásnak minősített leszámolásnak volt a része, amelynek során a Srebrenicát elfoglaló boszniai szerb hadsereg mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút gyilkolt meg. Az elvben ENSZ-védelem alatt álló Srebrenicát megtámadó szerb alakulatok Ratko Mladic tábornok vezetésével elkülönítették a férfiakat és a nőket. A férfiak közül sokan megpróbáltak bemenekülni az erdőbe, de többségüket elfogták és különböző helyeken lemészárolták. A most elítéltek áldozatai között tizenhat évnél fiatalabbak és nyolcvan évnél idősebbek is voltak. A gyilkolás a branjevói mezőgazdasági telepen reggel tíztől délután négyig tartott, s közben ebédszünetet is tartottak. Az áldozatokat felsorakoztatták, s a kivégzőosztag automata fegyverrel lőtte agyon őket. A katonák gépfegyvert is használtak, hogy gyorsabban végezzenek az öldökléssel, majd ketten közülük végigjárták a sebesülteket és főbe lőtték őket. Mira Smajlovic bírónő azt mondta, hogy bár mind a négy férfi ölt, a legkegyetlenebb közülük Kojic volt, aki még hencegett is az általa meggyilkoltak számával. "A gyilkolást hidegvérrel és szisztematikusan hajtották végre pusztán azért, mert áldozataik muzulmánok voltak" - közölte Smajlovic. A holttesteket először egy tömegsírba temették, de később munkagépekkel kiásták és más helyre szállították őket. A vérengzést mindössze ketten élték túl, ők tanúként szerepeltek a tárgyaláson. A népirtással vádolt Ratko Mladicot Szerbia kiadta Hágának, s az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló törvényszék előtt kell felelnie tetteiért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.