Közélet

Naperőművet alakítottak ki a Szegedi Fegyház és Börtönben

Naperőművet alakítottak ki a Szegedi Fegyház és Börtönben

2012. június 8., péntek
Naperőművet alakítottak ki a Szegedi Fegyház és Börtönben

A nyár elejétől naperőmű termeli az éves villamosenergia-fogyasztás 7 százalékát a Szegedi Fegyház és Börtönben, a beruházást uniós támogatással valósították meg – tájékoztatta Bozó Bea, az intézmény sajtóreferense az MTI-t.

Az intézet 2011-ben pályázott házi naperőmű létesítésére a Környezet és Energia Operatív Program keretében, és 97 millió forint támogatást nyert el. Az energetikai fejlesztés kivitelezési munkálatai áprilisban kezdődtek el: a szegedi Mars téren, a csillagépület tetejére és Nagyfán, az egyik körletrész tetejére 137-137 napelemet helyeztek el. A Szegedi Fegyház és Börtön villamos hálózatához csatlakozó naperőmű villamos energiát termel, a fel nem használt áramot pedig - egy oda-vissza mérő villanyórán keresztül - a rendszer betáplálja az EDF-Démász hálózatába. Az előzetes számítások szerint ezzel a beruházással évente négymillió forinttal csökken a villanyszámla összege a büntetés-végrehajtási intézetben, így a beruházás megközelítőleg 25 év alatt térül meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.