Kihagyhatatlan produkciókat hoz a Muzsikáló Udvar

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Biztosan bánni fogja, aki kihagyja – ezt ígérik a Muzsikáló Udvar szervezői, akik idén is igényes zenei programmal várják az érdeklődőket a városháza műemlék jellegű neobarokk udvarára Palya Beával, szegedi művészek által előadott operaslágerekkel, Mókussal, Zsédával és a Fool Moonnal.

Az 1970 óta megrendezett nyári Muzsikáló Udvar már szinte önálló életre kelt, hangulatos zenei programjaival, maximum 300 fős hallgatóságával ellenpontozza a Szegedi Szabadtéri Játékok grandiózus produkcióit – vezette fel a programismertetőt Kardos János, az Oktatási, Kulturális és Sport Iroda vezetője. Emlékeztetett, az első előadást még maga Vaszy Viktor vezényelte a szegedi Szimfonikus Kamarazenekar élén. 1995 óta Száz Krisztina zenei referens méltóképpen folytatja a nagy előd munkáját – tette hozzá Kardos János. A Muzsikáló Udvar amellett, hogy igényes zenei produkciókat kínál, a szegedi, vagy szegedi kötődésű zenészeknek is fellépési lehetőséget biztosít, mint ez az idei programból is kiderül. Az irodavezető azt is hozzáfűzte: a városháza udvara és díszterme olyan különleges helyszínt ad a nyári zenés történéseknek, amit sok város irigyel a szegediektől.

Szefárd zene, igazi operaslágerek

Száz Krisztina az idei programkínálatról tájékoztatta a sajtót. Július 25-én az anyai örömök elé néző Palya Bea látogat Szegedre két éve kialakult programjával, egy szefárd koncerttel, amiből lemez is készül a nyár végére, így mondhatni elő-lemezbemutatót tart. A szefárd a Spanyolországból menekült, görög, török és bolgár területeken letelepedett zsidók muzsikája, így a zsidó zene ötvöződött a helyi hangzásokkal. Sokoldalú muzsika született, melyet Palya Bea szefárd triója – Bea mint énekes mellett Bolya Mátyás (koboz, citera) és Dés András (ütőhangszerek) közreműködésével – autentikus hangszerekkel ad elő.

Az udvar megszokott arca, Toronykőy Attila rendezésében zajlik az idei operagála július 30-án. A rendező elmondta, olyan operaestet álmodott színpadra, ahol az emberek jól érzik magukat. Hagyja érvényesülni a tiszta hangokat, sem a hangszerek, sem az énekesek nem kapnak mikrofont. Az est az Operaslágerek címet viseli, nem véletlen, hiszen a legismertebb áriák és operarészletek hangzanak fel szegedi, illetve szegedi kötődésű művészek előadásában a Rigolettótól a Carmenig. Fellép a szegedi színházban a Francesca da Riminiben debütált Miksch Adrienn, a Szegeden jól ismert Rácz Rita, Bódi Mariann, Balczó Péter, Cseh Antal és Cser Krisztián. Fuvolán Szabó Norbert, hárfán Felletár Melinda közreműködik, zongorán kísér Oberfrank Péter, aki e félévtől a szegedi Zeneművészeti Kar tanára.

Mókus és Zséda kamarazenekarral, Fool Moon kettesben

Július 31-én Mókus, azaz Szirtes Edina dupla lemezbemutatóként is felfogható fellépésére kerül sor, a Szerelmesezős album mellett a Mókus és a Tao című korongjára került dalok is felhangzanak. Mókus kamarazenekarral érkezik, aki Zséda néhány közismert számát is átírta ilyen kíséretre, így most egyedülálló módon a szegedi nagyérdemű Zsédát kamarazenekarral hallhatja majd a Muzsikáló Udvaron. Emellett a két énekesnő közös duetteket is előad.

Augusztus 2-án a szegedi csapat, a Fool Moon „Kettesben jó” címmel pop- és filmzene-különlegességeket hoz a városházi színpadra, a Victoria Kamarakórus közreműködésével, vezényel Cser Ádám. Az együttestől Németh Miklós volt jelen a sajtótájékoztatón, aki elmondta, a Muzsikáló Udvar színpadára már több éve új projekteket hoznak, amiket itt érlelnek ki, hiszen jól bevált közönség fogadja a csemegéket. Az együttes Kettesben jó című klipje (amely a Sherlock Holmes nevében című ifjúsági film betétdala volt) adta az ötletet, hogy régi álmukat váltsák valóra: filmzenéket fognak énekelni, a Bud Spencer-mozitól a komoly szimfonikus zenét tartalmazó filmekig, így például a John Williams-féle Indiana Johns- és Star Wars-dallamok sem maradhatnak ki a repertoárból. Emellett az a capella-csapat új lemezének popslágereit is bemutatják.

A Muzsikáló Udvarra helyre szóló jegyek válthatók a Csermák Hangszerüzletben. Rossz idő esetében az IH fogadja be a produkciókat.

Default thumbnail
Előző sztori

Vízilabda: augusztus 6-án kezdi a felkészülést a Beton

Default thumbnail
Következő sztori

Mérséklődött a népességfogyás üteme

Legutóbbi hasonló cikkek