Közélet

MSZP-stratégia Szegeden: csak az ellenzék összefogásával győzhető le Orbán

MSZP-stratégia Szegeden: csak az ellenzék összefogásával győzhető le Orbán

2012. június 8., péntek
MSZP-stratégia Szegeden: csak az ellenzék összefogásával győzhető le Orbán

Ha a demokratikus ellenzék, pártok és civil szervezetek nem fognak össze, esély nem lesz két év múlva a Fidesz leváltására, Orbánék pedig hosszú időre bebetonozzák hatalmukat. Egy mondatba foglalva ez volt a Baloldali Páholy vendégeinek, Szigetvári Viktornak, az MSZP kampányfőnökének és politikai tanácsadójának, valamint Somogyi Zoltán, politikai elemzőnek az üzenete, a téma pedig: Félidőben a Fidesz-kormányzás. Az est moderátorának és házigazdájának szerepét Ujhelyi István, az országgyűlés alelnöke vállalta.

Komoly hagyománya van Magyarországon az olyanfajta politizálásnak, amely a választási kampányban mindent megígér, majd győzelem esetén hajlamos mindenről megfeledkezni. Ez egyaránt volt jellemző

Gyurcsány

és most

Orbán

politikájára. Hitelvesztésnek vagyunk ma szemtanúi, figyelmeztetett

Somogyi

, mert az emberek nem ezt várták a Fidesztől, nem erre kaptak felhatalmazást kétharmados győzelmükkel.

Nem lett több munka, befektetés

Szigetvári

szerint az ország felélte erőforrásainak egy jelentős részét, miközben érdemi változás nem történt: az ígéretek ellenére nem jönnek a külföldi befektetők, nem lett több munka, a lakáspiac hanyatlik, a nyugdíjak csökkennek, a lakosság legnagyobb része rosszabbul él és egyre többen a létminimum alatt kénytelenek nyomorogni. Miközben a Fidesz folyamatosan a 8 éves kommunista örökséget emlegeti, és ha nem megy neki, azzal takarózik, szem elől téveszti azt az alapigazságot, hogy a kormányon lévők gyakran hajlamosak elhinni: uralmuk örökké tart. Elveszítik realitásérzéküket és az általuk okozott kárra, problémákra már nem képesek reagálni, reflektálni. A saját legmeredekebb irányváltásaikat rezzenéstelen arccal képesek eladni, de rossz irányba haladó gazdaságpolitikájukon például egy jottányit sem hajlandóak változtatni. A Fidesz egyre távolodik az EU-tól a Jobbiknak tett gesztusok miatt, miközben izolálódik és marginalizálódik az ország is.

A Fidesz politikájának szinte csak vesztesei vannak

Egy újabb Fidesz-győzelem beláthatatlan következményekkel járna nem csak a lakosságra, de az országra és Európára nézve is, aggodalmaskodott

Ujhelyi

, majd azt javasolta, mind a két elemző egyszavas válaszokkal méltassa a kormány két évét.

Somogyinak

az agresszivitás,

Szigetvárinak

az értelmetlenség, felelőtlenség jutott legelőször eszébe, majd ezt bővebben ki is feltették. Nincs vita abban, hangsúlyozta a szocik kampányfőnöke, hogy a magyar önkormányzati rendszerhez hozzá kell nyúlni, de nem így, ahogyan a mostani kormány teszi, hogy mindent állomosít és szétveri a régi, még esetleg működő, életképes struktúrákat is. Azt csinálja, amit nem ígért, a valós problémákat meg ugyanakkor nem kezeli és nem oldja meg, vagy pedig helyesen diagnosztizált bajokra rossz döntésekkel reagál, egyszerűen hibás válaszokat ad. Leszámítva a legtehetősebb rétegeket, ma már szinte mindenki a Fidesz politikájának a vesztese lett. Somogyi az agresszivitás kapcsán a magánnyugdíj-pénztárak lenyúlásáról, a tagság megfenyegetéséről, Orbán – Európában példátlan – március 15-ei kioktató és fenyegető kirohanásáról, a folytonos kapkodásról és ötletelésről, a multik és pénzintézetek megsarcolásáról, az állandó kényszerű korrekciókról szólt. Az ország szabályosan kettészakadt, átjárás a pártok között nincs, csak a Fidesz és a Jobbik között. Ha a Fidesz a tagság számára népszerűtlen döntéseket hoz, azok átpártolnak a radikálisokhoz, ezért a trianoni emléknappal, Nyírővel próbálják meg megtartani vagy átcsábítani őket, na meg ezáltal elterelni a figyelmet az igazi, valós problémákról.

Magyarországon nem lehet érvényesülni?

Az a nagy gond, hogy a multiktól elszedett és a különadók bevezetésével bezsebelt pénzek sem jó helyre kerültek, nem a GDP növekedésére, vagy új munkahelyek teremtésére, beruházások elindítására fordították, hanem egyszerűen felelőtlenül elfolyatták, aminek előbb-utóbb megint a polgárok látják kárát, ez pénzük elértéktelenedésével, munkahelyük megszűnésével, az infláció felpörgésével fog visszaütni. Somogyi arra is felhívta a figyelmet, hogy a szociológiai elemzések ugyancsak a végzetes nagy bajról árulkodnak: a fiatalok többsége el szeretné hagyni az országot, 80 százalékuk gondolja ügy, hogy becsületes eszközökkel Magyarországon nem lehet érvényesülni. A tarthatatlan, senkinek sem jó állapotokat meg kell változtatni, mert az messze rossz rendszer, ahol mindenki csak vesztes. Ujhelyi következő játéka az ellenzék egyszavas jellemzésére irányult. Erről Szigetvárinak a túlélés, Somogyinak pedig a várnak a választókra jutott eszébe. Nem szabad a következő választásokkor besétálni a Fidesz csapdájába, vélekedett Szigetvári. Nem szabad a szimplifikált komcsi nem komcsi, nemzeti, nemzetidegen ellentétpárok mentén politizálni és versenyre kelni a felelőtlen ígérgetésekben, mert akkor az MSZP-nek valóban nem lesz keresni valója. Akkor lesz valakiből jó politikus, ha megpróbálja magára is érvényes szabályokkal formálni a választókat.

Másfajta politizálás szükségeltetik

A polgári Magyarország víziójával egykoron talán a Fidesz is ezt akarta, ma azonban manipulált rendszerrel csupán hatalmának görcsös megőrzésére törekszik, és semmi mást nem akar. A szocialistáknak őszintébben, egyenesebben kell beszélniük, politizálniuk, mert csak így van esélyük visszatérni a csúcsra. Somogyi emlékeztetett a szocik régi, de jól bevált stratégiájára, amikor ’94-ben és később Medgyesi idejében is, elutasították a nyílt konfrontációt az ellenzékkel, inkább a nyugodt, csendes érvelést választották, majd a szakszerűségre apellálva, a békén hagylak benneteket szlogennel léptek fel. Ez bejött, az embereknek elegük lett a szimbolikus kormányzásból, az egész életüket kisajátító és betöltő politikából. Egy ilyen fordulat most is bekövetkezhet. Szóba került még az új választási törvény és a választójogi rendszer önkényes átalakítása a Fidesz által, az új pártfinanszírozás, a választók előzetes regisztrációja, ami mind egyértelműen az ellenzék ellehetetlenítésére irányul. A szocialisták azonban fölveszik a kesztyűt, és a demokratikus ellenzékkel összefogva ringbe szállnak a szavazók kegyeiért. Szigetvári szerint pokolian nehéz lesz, rettenetesen sok szavazót kell megnyerniük, akik nincsenek a Fidesznél, de az MSZP-nél sem. Úgy fogalmazott, sohasem adják fel, nyerniük kell, ahol eddig nem sikerült, a Dunántúlon és Közép-Magyarországon, mert különben 2014-ben is alulmaradnak. Ujhelyi úgy fogalmazott, csak a demokratikus ellenzék legszélesebb összefogásával lehet két év múlva legyőzni Orbánékat, aki ezt nem látja be, az a történelem süllyesztőjébe kerül, a Fideszt pedig 10-20-30 évre bebetonozza a hatalomba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.