Egyetem

Fél évszázados fennállását ünnepli a szegedi mérnökképzés + FOTÓK

Fél évszázados fennállását ünnepli a szegedi mérnökképzés + FOTÓK

2012. június 6., szerda
Fél évszázados fennállását ünnepli a szegedi mérnökképzés + FOTÓK

Ünnepi tanácsüléssel, találkozókkal és konferenciákkal ünnepli az SZTE Mérnöki Kara a szegedi mérnökképzés ötvenéves fennállását június 6-7-én. A kar máig legfőbb bázisa a dél-alföldi szakemberképzésnek.

Hazai és külföldi partnerekkel tartotta meg ünnepi tanácsülését a Mérnöki Kar a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az ünnepségen megjelenteket egy baleset miatt éppen lábadozó

Véha Antal

dékán skype-kapcsolaton keresztül köszöntötte. A dékán örömét fejezte ki, hogy a kar félévszázados évfordulójának ünneplése egyidőben zajlik a műszaki értelmiség ünnepével. Hangsúlyozta: értékteremtés és termelés nélkül nem tudunk kijutni a gazdasági válságból - a gazdaságot új érték előállításával mozgatni képes szakember pedig a mérnök. "A mi egyetemünk különleges küldetése, hogy a nagy magyar Alföld szellemi központja legyen" - zárta gondolatait Szent-Györgyi Albert szavaival a professzor.

Mérnök nélkül nincs termelés

Horváth Zsuzsanna, az SZTE MK oktatási és közkapcsolati dékánhelyettese az intézmény fejlődéséről beszélt. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának jogelőd intézményében, a Felsőfokú Élelmiszeripari Technikumban 1962-ben kezdődött meg a szakemberek képzése. Az elmúlt ötven évben az intézmény fokozatosan fejlődött, és mint SZÉF (Szegedi Élelmiszeripari Főiskola) vált ismertté, és képezte először az élelmiszeripar számára a mérnököket. 1970-től önálló főiskolaként, majd 2000-től az akkor megalakuló Szegedi Tudományegyetem Élelmiszeripari Főiskolai Karaként működött. 2006-ban az intézmény neve SZTE Mérnöki Karra változott. A névváltozást a képzési portfólió bővülése indokolta. A hagyományos agrárképzések fenntartása mellett a kar mostanra a Szegedi Tudományegyetem és ezáltal a dél-alföldi régió műszaki képzésének legfőbb bázisává vált, ahol az alapszakokon végző hallgatók mesterképzéseken tanulhatnak tovább. Termelés nélkül nincs gazdaság, termelés nincs mérnök nélkül - mérnök pedig nem terem megfelelő közép- és felsőoktatási intézmények, mérnökműhelyek nélkül - szögezte le a dékánhelyettes.

Tudja, hova tart

Szabó Gábor rektor köszöntőjében elmondta, ötven év alatt kialakulnak egy kar hagyományai, megmutatkoznak erősségei, és a karon végzettek az életben is bizonyíthatják a képzés használhatóságát. A rektor az intézmény munkájának két fokmérőjét emelte ki: jó oktatók és kutatók, valamint az, hogy az itt végzettek megállták a helyüket a munkaerőpiacon. "Az élet visszaigazolta a kar jó működését" - emelte ki a professzor, és hozzátette, az universitas és fakultása továbbra is együtt lesz képes fejlődni. "A Mérnöki Kar tudja, hova tart" - összegezte elismerő szavait a rektor. A rendezvényen V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár úgy fogalmazott, a szegedi mérnökkar erős bástyája a magyar agráriumnak, a mezőgazdaságnak, valamint utánpótlással szolgál kiváló mérnökei révén a vidéknek, tudományos műhelyeiben kihívásokra keresi a választ. Fónagy János közlekedésért felelős kormánybiztos elmondta, szervező és irányító mérnökök nélkül közélet sem létezik, az ország irányításában is fontos szerepet játszanak. Szövényi Zsolt, az Emberi Erőforrás-minisztérium főosztályvezetője úgy fogalmazott, a szegedi MK-nak mindig éltető ereje voltak az ipari kapcsolatok, megtartó gyökere pedig a szegedi egyetem. Az új felsőoktatási törvény és az ismert gazdasági körülmények az SZTE térségi szerepének további erősödéséhez fognak vezetni - vetítette előre B. Nagy László, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja. Hozzátette: a 2015-re megvalósuló ELI-projekt a mérnökképzésnek is nagy lökést adhat.

Közel száz tudományos munkával ünnepelnek

Az ünnepségen a kar Alapító Díszpolgár címet adományozott azon korábbi munkatársainak, akik az intézmény létrehozásában részt vettek, valamint a korábbi főigazgatók részére a Mérnöki Kar Díszpolgára címet adományozta. Az eseményen levetítették a kart bemutató kisfilmet, valamint az intézmény a történetét összefoglaló kötettel is készült, melyet Újszászi Ilona, az egyetem kiadói és médiakapcsolati igazgatója állított össze. Délután a kar Mars tér 7. szám alatti épületében aktív és nyugdíjas professzorok, oktatók, valamint a kar jelenlegi és hajdani diákjai együtt emlékeznek az elmúlt ötven évre. A rendezvénysorozatot tudományos találkozók és konferenciák teszik teljessé. Június 6-án délután ERASMUS-találkozóra és Lengyel-magyar Tudományos Kerekasztalra kerül sor, majd június 7-én az angol nyelvű ICOSTAF 2012 Nemzetközi Tudományos Konferencia és a VI. Európai Kihívások Konferencia keretében közel száz tudományos munkát mutatnak be a résztvevők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.