Gazdaság

Megkezdődött az osztatlan földtulajdonok kimérése Csongrád megyében

Megkezdődött az osztatlan földtulajdonok kimérése Csongrád megyében

2012. június 6., szerda
Megkezdődött az osztatlan földtulajdonok kimérése Csongrád megyében

Több mint nyolcezer kérelem érkezett a június 1-i határidőig

Június 1-ig adhatták be kérelmeiket a körzetileg illetékes fölhivatalnál azok, akik élnek az állam által finanszírozott földmegosztás lehetőségével.

A megye hat városában összesen 8226 önálló ingatlan iránti kérelmet adtak be a jogvesztő határidőig. A Csongrád megyében jelenleg osztatlan tulajdonban lévő földrészletek értéke meghaladja a 3,5 millió AK-át, nagysága pedig mintegy 108 ezer ha. További 300 ha van még nevesítetlenül szövetkezeti tulajdonban. Ez utóbbiak kimérése már meg is kezdődött. A részaránytulajdon rendezésével a föld hasznosítása, adás-vétele egyszerűsödik, könnyebb a megműveléshez támogatást igényelni. Az állami finanszírozású kimérést a vártnál is többen igényelték: 8226 közös tulajdon megszüntetésre irányuló kérelem érkezett a hat körzetileg illetékes földhivatalhoz a megadott határidőig. (Csongrád, Hódmezővásárhely, Makó, Mórahalom, Szeged és Szentes). A kérelmek 2980 földrészletre vonatkoznak és 7753 tulajdonost érintenek. A beadott kérelmek, földrészletek, tulajdonosok száma csekély mértékben még változhat, hiszen a postán megküldöttek még nem mind érkeztek be. Az eddigiek vizsgálata során már kiderült, hogy néhány kérelem mindenképpen elutasításra kerül, mert nem felel meg a jogszabályban írtaknak. A legjellemzőbb hiba, hogy a kérelmezett terület nagysága nem éri el a külterületi 3000, zártkerti 1500 m

2

-t, de ugyancsak kizáró ok, ha a kérelem erdő, tanya vagy egyéb kivett művelési ágra szól, illetve ha a kérelmezett földrészlet nem részarány kiadással keletkezett. Az elutasítások nagyságrendje a beadottakhoz képest várhatóan 10-15% körül lesz. A kimérés a szövetkezeti tulajdonú területeken már meg is kezdődött. Az első területek birtokba adására sem kell sokat várni, ez várhatóan már ősszel meg fog történni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.