Megkezdődött az osztatlan földtulajdonok kimérése Csongrád megyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint nyolcezer kérelem érkezett a június 1-i határidőig

Június 1-ig adhatták be kérelmeiket a körzetileg illetékes fölhivatalnál azok, akik élnek az állam által finanszírozott földmegosztás lehetőségével.

A megye hat városában összesen 8226 önálló ingatlan iránti kérelmet adtak be a jogvesztő határidőig. A Csongrád megyében jelenleg osztatlan tulajdonban lévő földrészletek értéke meghaladja a 3,5 millió AK-át, nagysága pedig mintegy 108 ezer ha. További 300 ha van még nevesítetlenül szövetkezeti tulajdonban. Ez utóbbiak kimérése már meg is kezdődött.

A részaránytulajdon rendezésével a föld hasznosítása, adás-vétele egyszerűsödik, könnyebb a megműveléshez támogatást igényelni. Az állami finanszírozású kimérést a vártnál is többen igényelték: 8226 közös tulajdon megszüntetésre irányuló kérelem érkezett a hat körzetileg illetékes földhivatalhoz a megadott határidőig. (Csongrád, Hódmezővásárhely, Makó, Mórahalom, Szeged és Szentes). A kérelmek 2980 földrészletre vonatkoznak és 7753 tulajdonost érintenek.

A beadott kérelmek, földrészletek, tulajdonosok száma csekély mértékben még változhat, hiszen a postán megküldöttek még nem mind érkeztek be. Az eddigiek vizsgálata során már kiderült, hogy néhány kérelem mindenképpen elutasításra kerül, mert nem felel meg a jogszabályban írtaknak. A legjellemzőbb hiba, hogy a kérelmezett terület nagysága nem éri el a külterületi 3000, zártkerti 1500 m2-t, de ugyancsak kizáró ok, ha a kérelem erdő, tanya vagy egyéb kivett művelési ágra szól, illetve ha a kérelmezett földrészlet nem részarány kiadással keletkezett. Az elutasítások nagyságrendje a beadottakhoz képest várhatóan 10-15% körül lesz. A kimérés a szövetkezeti tulajdonú területeken már meg is kezdődött. Az első területek birtokba adására sem kell sokat várni, ez várhatóan már ősszel meg fog történni.

Előző sztori

Pedagógusait köszöntötte Szeged + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

Kézilabda: Ancsin felépült, Krivokapics nem edzhet

Legutóbbi hasonló cikkek