Közélet

LMP: globális kudarc a riói klímacsúcs

LMP: globális kudarc a riói klímacsúcs

2012. június 24., vasárnap
LMP: globális kudarc a riói klímacsúcs

Az LMP szerint globális kudarccal végződött a riói klímacsúcs, hiszen nem történt semmi ezen a nemzetközi konferencián – jelentette ki Csiba Katalin, az LMP szóvivője vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

Rámutatott: a konferencia célja az volt, hogy a 20 éve kezdődött riói folyamatot élessze újra. Ennek semmilyen eredménye nem lett, ráadásul most már politikai akarat sincs a megegyezésre – tette hozzá. Az ellenzéki politikus kudarcnak nevezte, hogy nem folytatódik sem miniszteri, sem szakmai szinten a tanácskozás, amely így „egy impotens, globális egyezmény lesz”. A riói tanácskozás egyik fő témája a zöld gazdaság lendületbe hozása volt, amely Magyarország számára az egyetlen út, és versenyképességünket is megteremtené – mondta az LMP szóvivője. Az ellenzéki politikus szerint Magyarország riói szereplésére a kettős beszéd volt jellemző. Elmondta: Brazíliában meggyőző beszédet tartott az államfő, ám itthonról látszik, hogy ez mennyire hiteltelen. Az LMP szóvivője szerint Magyarországon szétverték a környezet- és természetvédelmi intézményrendszert, ahonnan folyamatos a pénzkivonás, teljesen használhatatlan a vízügyi igazgatóságok rendszere, a zöldombudsman intézményét pedig „kispadra küldték”.

Csiba Katalin

hazugságnak és átverésnek nevezte, hogy Magyarországon közpénzből környezetbarátnak állítják be az atomenergiát, miközben a nemzetközi zöld pártok ezt elutasítják. Az LMP szerint fenntartható vidék- és földbirtok-politikára lenne szükség. Politikusok és földspekulánsok helyett a családi, helyben lakó gazdálkodóknak kellene juttatni a földeket – hangsúlyozta a párt szóvivője. Magyarországnak saját érdekében és elhatározásából kellene a zöld gazdaság útjára lépnie, amelyhez nincs szükség nemzetközi egyezményekre – összegezte az ellenzéki politikus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.