Gazdaság

8200 milliárd a tét: közeleg az uniós pályázatok véghajrája + VIDEÓ, FOTÓK

8200 milliárd a tét: közeleg az uniós pályázatok véghajrája + VIDEÓ, FOTÓK

2012. június 12., kedd
8200 milliárd a tét: közeleg az uniós pályázatok véghajrája + VIDEÓ, FOTÓK

2013-ban kell lezárni az uniós pályázatok szerződéskötéseit, így utolsó pillanatban vagyunk a források kiírásához. Részben ez indokolta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szakmai workshopsorozatot indított útjára, melynek második állomása Szeged volt.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy átlagos projekt két évig tart a stratégiától a projektzárásig, vagyis lassú a megvalósítás. 8200 milliárd forintnyi uniós forrást hívhat le hazánk 2015 végéig, s miivel 2013-ban zárul a jelenlegi uniós költségvetési ciklus, fel kell gyorsítani a pályázatok kiírását, s azok elbírálásának folyamatát.

Petykó Zoltán

, az NFÜ elnöke Szegeden közölte, azt tapasztalják, hogy lassú a pályázatok megvalósítása, hiányzik az önerő, a szállítói finanszírozás, s nem tudja megfinanszírozni a bank. „Ezek egymásra épülő, egymást követő lassú folyamatok, a pályázati rendszer egészéhez kell hozzányúlni” – tájékoztatott. Az NFÜ 2006-os alapítása óta eddig 27 000 projekt valósult meg országszerte, amelyből majdnem 6500 a dél-alföldi régióban, ahová eddig 800 milliárd forintnyi uniós támogatás áramlott. Csongrád megyében 2500 támogatott projekt volt, az Új Széchenyi-terv Vállalkozásfejlesztési Program keretében több mint 13 milliárd forint forrást ítéltek meg.

Bosnyákovits Tünde leszögezte, a dél-alföldi régióban a 2007-2013-as időszakra rendelkezésre álló források nem fogtak el. A DARFÜ igazgatóhelyettese hozzátette, a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program (DAOP) a többihez képest lényegesen jobban áll, de régiónkban is jelentős turisztikai és vállalkozásfejlesztési források állnak még rendelkezésre. A legnagyobb problémát jelen pillanatban az okozza, hogy a már megítélt, támogatási szerződéssel rendelkező projekteknél körülbelül 700 milliárd forintnyi számla hiányzik. Ezek a projektek nincsenek olyan állapotban, hogy ezek a számlák beérkezzenek hozzánk, és mi ki tudjuk fizetni azokat” – magyarázta a DARFÜ igazgatóhelyettese. A megyerendszer ezer éves fennállása óta a legjelentősebb átalakulások előtt áll most. Magyar Anna megyei közgyűlési elnök elmondta, idei feladatuk a területfejlesztési koncepció kidolgozása, melynél hangsúlyos szerepet kapnak a határon átnyúló kapcsolatok erősítése. A 2007-2013-as uniós költségvetési ciklusban 8200 milliárd forintot használhat fel hazánk, ennek 85% EU-s forrás, a fennmaradó rész hazai. Ennek aránya változik napról-napra például árfolyamváltozásoktól. „Jelenleg 5810 milliárd forintnyi támogatási döntéssel lekötött összegről beszélhetünk, ami körülbelül 40 ezer projektet jelent. Eddig 2630 milliárdot fizettünk ki, ami 29 240 projekthez kötődik. Szerződéssel rendelkező projektünk 5373 milliárd forint nagyságrendben van, mintegy 37 492 darab projektben” – tájékoztatott az aktuális adatokról Petykó Zoltán. A szerződéskötések száma, illetve a kifizetések is felgyorsultak 2010. után. Az NFÜ „örökségének” nevezhető, hogy még 2004-2006-os projekteket is le kell zárniuk „Semmit nem ér, amit a rendszer egyszerűsítése érdekében tettünk, ha nem tudjuk befejezni a források lehívását. Ezért kezdeményeztük a roadshow-t is, mert gyorsításról beszélni a pálya széléről az nagyon derék, de attól nem fognak gyorsabban futni a játékosok” – jegyezte meg. Hozzátette, idén kormányzati szinten két-három dolgot végig kell vinni, ezt azonban nem lehet az érintettek nélkül. Az NFÜ elnöke ezek közé sorolta az önerő alap biztosítását, a szállítói- és kedvezményezetti előleg növelését, biztosítását, illetve a projektfelügyeleti rendszer kialakítását. Megjegyezte, készülni kell a következő uniós költségvetési ciklusra is, mellyel kapcsolatban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az EU szigorítani akar, ami mögött az a szándék húzódik meg, hogy egyes fejlettebb országok nem annyira kívánják finanszírozni a rendszert, mint eddig. Petykó Zoltán nagy sikernek könyveli el, hogy nincs operatív programunk felfüggesztve, ellentétben több környező országgal. http://www.youtube.com/watch?v=CUojpM37iaE

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.