Hétvégi programajánló: múzeumok éjszakája, városrészek ünnepe + FOTÓK, VIDEÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szombaton este kitárja kapuit a Móra-múzeum, s megnyílik a Munkácsy-tárlat, illetve a Reök-palotába, a Kass Galériába, a Somogyiba, a várba, sőt még a KÖFI-be is várják az érdeklődőket. Napközben a szőregi rózsaünnepre érdemes ellátogatni, továbbá Dorozsmára, ahol városrészi napokat rendeznek a hétvégén.

Június 22-e és 24-e között koncertekkel, sporteseményekkel és színdarabokkal vár minden érdeklődőt a XIV. Dorozsmai Napok a Petőfi Sándor Művelődési Házban. Szombat reggel 7 órától két kerékre pattanhatunk: a VIII. Szélmalom Kerékpáros Teljesítménytúrán 30, 50 és 100 km-es táv megtételére lehet vállalkozni. Fél négytől a folklór, népzene kerül középpontba. Fellépnek: Mátó Mátyás tárogató, Délikert Napsugár Táncegyüttes, Hóvirág Népdalkör, Deszki Dukát Énekkórus és a Lale iz Banata Zenekar, Lajkó Józsefné, valamint külföldi együttesek folklór bemutatóját (Macedónia, Temesvár) is megtekinthetjük. 18 órakor a Röfi-Ker Húsbolt sorsol nyereményeket, majd 19 órától a Dorozsmai Versmondók és Színjátszók Köre Örkény István: Az ember melegségre vágyik című vígjátékát adja elő. 20 órakor az Apolló 23 együttes, 21 órától pedig a Smart Jam Band zenekar húzza a talpalávalót. Június 24-én, vasárnap Kovács József, a püspöki iroda igazgatója tart ünnepi szentmisét és körmenetet a római katolikus templomban. A részletes program ITT tekinthető meg.

http://www.youtube.com/watch?v=B_0UpuWSJZ8

Tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Papiron Szeged VTK és Zsilák Zsuzsanna a Szőke Tisza 2012 WDSF open nemzetközi táncversenyt, amelynek június 23-án 11 órától az újszegedi sportcsarnok ad otthont. 14 országból 120-130 pár indul a versenyen, még a tavalyinál is többen vesznek részt a nívós táncgálán, mely 2001 óta kerül megrendezésre. A mezőnyben a világranglistán is előkelő helyen álló párok indulnak, ez is biztosítja, hogy nívós versenyt láthatnak az érdeklődők. A junior és szenior versenyek mellett újabb két kategóriával bővül a program, idén már szerepel a junior I. korcsoport (12-14 évesek) és szenior III. korcsoportban (55 év felett) 17 párral. A program szombaton 11 órától kezdődik, a főattrakció a 18 órától kezdődő gála és felnőtt döntők, ahol előbb a standard majd a latintáncok kerülnek sorra.

A XIV. Szőregi Rózsaünnep programjai szombaton 10 órakor népdalkörök műsorával kezdődnek a Rózsák terén, majd 13.30-tól divatbemutatóra invitálják az érdeklődőket, melynek a középpontjában szintén a rózsa lesz. A Művelődési Házban a Rózsák titka című tárlatot is meg lehet tekinteni. A hagyományos karneváli felvonulás 23-án, szombaton a sportpályáról indul 17.30-kor, az este tűzijátékkal és utcabállal zárul. Idén először pörköltfőző verseny színesíti a fesztivált.

A Caliana Táncegyesület ismét bemutatja színes, lüktető, káprázatos, vibráló, varázslatos műsorát. Az érdeklődőket szombaton 18 órára várják az IH Rendezvényközpontba. A Szegedi Táncművészeti Alapiskola Moderntánc tagozatán mûködő Afro-Jazz Tánccsoport 1996-ban alakult meg Józsa Margó táncpedagógus vezetésével. A csoport célja az egzotikus kultúrák táncainak népszerûsítése, amit nevünk választásával is szerettünk volna kifejezésre juttatni. 1986-óta, különféle nemzetközi tánckurzusokon gyûjtjük az afrikai-, spanyol- és keleti népek mozgásanyagát.

Ismét eljön Szegeden a múzeumok Szent Iván éje, mikor számos kulturális intézmény tárja szélesre kapuit azzal a céllal, hogy rendhagyó időben és rendhagyó módon mutassa meg különlegességeit. A Móra Ferenc Múzeum, a Somogyi-könyvtár, a Kass Galéria, a Fekete Ház, a Vár, a Reök-palota, az Interaktív Természetismereti Tár, a Füvészkert és a dóm egyaránt várja a kulturális értékekért útra kelni kész közönséget.
A Móra-múzeumnál 18.30-kor kezdődik a szabadtéri megnyitó. Este 19 órától félórás turnusokban lesz látogatható a Munkácsy-kiállítás. A megnyitó után kerékpáros felvonulást tekinthetnek meg az érdeklődők a – vasárnap utoljára látható – veteránkerékpár-kiállítás apropóján, illetve ide kapcsolódik a Kalungu Ütőegyüttes műsora is, valamint a Várban a Grand Café és az Alliance France közreműködésével biciklis témájú filmeket vetítenek. Néptáncbemutató és bűvészprodukció egyaránt helyet kap az éjszaka programjában. Idén sem marad el a Szent Iván éji tűzugrás néptánccal, melyre fél 10-kor kerül majd sor, ezután az est egyik fénypontja, történelmi divatbemutató következik, melynek keretében az őskortól vonulnak végig a viseletek a kultúrtörténeti korokon gyerekek, valamint szegedi és szentesi múzeumi munkatársak segítségével. Végül a Kampec Dolores zenekar koncertje zárja az estét 23 órától. 19 órától éjfélig tárlatvezetések zajlanak, kedvezményes jegyáron tekinthetők meg az időszaki kiállítások: a veteránkerékpár-kiállítás, a „Kárpátok Trójája” régészeti tárlat és az Aranyecset – Munkácsy Szegeden című kiállítás. A Kass Galériában 21 és 22 órakor Kass János életmű-kiállításában a művész lánya, Kass Eszter tart foglalkozásokat.

A szegedi Múzeumok Éjszakája rendezvény keretében június 23-án, szombat este a MÁV is megnyitja kapuit: a szegedi KÖFI-be (központi forgalomirányító rendszer) látogathatnak el az érdeklődők. A központban személyesen is megtapasztalható, hogyan „távirányítják” 13 vasútállomás valamennyi berendezését, a sorompóktól, jelzőktől kezdve a hangosbemondókig.
A szegedi KÖFI hatókörzete 100 km, a központban dolgozó irányítók 13 állomás valamennyi berendezését távkezeléssel működtetik. Június 23-án 19 és 21 óra között fél óránként 10 fő tekintheti meg a szegedi KÖFI-t. Javasolják az előzetes regisztrációt a 06 1/511-1307-as telefonszámon. A KÖFI címe: Szeged, Indóház tér 2.

A Reök-palota 18.30-tól éjfélig várja a látogatókat szombat este. Programok: 18-24 óráig képzőművészeti foglalkozás gyerekeknek. 18-20 óráig Helen Doron kézműves matiné. Üveglámpás készítése üvegfestéssel, színes papírforgó készítése, lepke, szitakötő fűzése gyöngyből. 19-től óránként ingyenes tárlatvezetés A belépés minden programra és kiállításra ingyenes!

A Somogyi-könyvtár is kitárja kapuit szombaton. A könyvtár egyébként zárt különgyűjteményei (Zeneműtár, Helyismereti gyűjtemény, Vasváry-gyűjtemény, Eszperantó Múzeum és Könyvtár, Gyorsírászati gyűjtemény, Periodikatár, Vasváry-gyűjtemény, valamint az Emlékkönyvtár) 18 és 24 óra között nyitva lesznek, mindegyikben alkalmi kiállítás és tárlatvezetés várja a látogatókat.
Az Olimpia előtt – olimpiák után címmel olimpiai érmekből szerkesztett válogatást a gyűjtemény tulajdonosa mutatja be a földszinti kiállítótérben. A Gyermekkönyvtár 18-tól 21 óráig foglalkozásokkal várja a különgyűjtemények kiállításaival ismerkedők gyermekeit, unokáit: Mesés olimpia – sportról mesésen, mesékről sportosan – ügyességi és szellemi erőpróbák fiataloknak. A könyvtári éjszaka éjfélkor az 1502-ben Nürnbergben megjelent (sokáig Albrecht Dürer alkotásainak vélt), kézzel színezett fametszetekkel illusztrált, Szent Birgitta látomásait tartalmazó kötet bemutatásával zárul az Emlékkönyvtárban. A részletes program ITT olvasható.

Kiállítások estéje szombaton a Százszorszép Gyermekházban 18-tól 21 óráig! Kinder kiállítás – a Szalontai család egyedül álló több ezer darabos Kinder gyűjtemények megtekintése. Bemutatkozik az Informatika Történeti Gyűjtemény, megtekinthető és kipróbálható a 100 éves lyukkártya, lyukszalag, kipróbálhatók a kezdeti mágneses tárolók, kipróbálhatóak a telekommunikációs eszközök elődjei. A kiállítások mellett a kisebbek a Játéksziget játékaival játszhatnak, míg a nagyobbak és a szülők Surányi Ferenc játékfeltaláló gondolkodtató, trükkös, fejtörő játékaival játszhatnak. Belépődíj: Egy darab Kinder figura. 23-tól hajnali négyig pedig a Múzeumok éjszakáján az Informatika Történeti Gyűjtemény PILOT kiállítása látható a Budapesti út 5. alatt.

A Múzeumok Éjszakájához a szegedi dómban ezúttal is csatlakozik. Az altemplomban 20 és 24 óra között életút – kerengő. Nem árt néha egy kicsit megállni, elgondolkodni eddigi életünkön, és eltöprengeni azon is, hova tartunk, mi a célunk. Időnként úgy érezhetjük, egy labirintusban kerengünk, de ha nem engedjük,hogy elhatalmasodjon rajtunk a félelem, biztosan célt érünk. A labirintus az elszánt, tettrekész, önmagát is legyőzni képes ember szimbóluma. Bátorítsunk mindenkit, járja végig Életút kerengőnket,melyben a szimbolikusan megjelenített egyes életszakaszok segítenek az elgondolkodásban. A templomban a 24 óráig a dóm kupolafreskójához készült 3 méter átmérőjű kupolamakett tekinthető meg, illetve a miseruhák és liturgikus tárgyak.
20 és 22 óra között az orgona is megtekinthető, óránként három turnust indítanak, 40-40 látogató részvételével Nagy Péter orgonaművész vezetésével. A bemutató ingyenes, de a kórus befogadóképessége miatt csak jegy ellenében látogatható. Az egyes időpontokra jegyek igényelhetők 19.00 órától a templom oldalbejáratánál. Kérjük a turnusok kezdete előtti pontos megjelenést a kórus alatti találkozópontnál! A toronykilátónál 20 és 24 óra között fogadják azokat, akik szeretnének Szeged éjszakai fényeiben gyönyörködni egységesen 500 forint adomány ellenében.

http://www.youtube.com/watch?v=rUmx2ib7BYo&feature=player_embedded

Szombat este 21 órától a Rongy Kocsmában Unblock koncert lesz. A koncert első felében feldolgozásokat adnak elő, majd jönnek a saját számok. A zenekar mindkét blokkon változtatott a legutóbbi koncert óta, tehát még a legnagyobb bennfenteseket is várja majd meglepetés. A zenekar tagjai: Balogh Júlia – ének, Gerencsér Janka – vokál, Huszár Gergely – gitár, Drozdik Bence – gitár, Somogyi Tamás – bassz, Dinnyés Ádám – dob, míg csellón közreműködik Lázár Miklós.

Egymásnak esnek a kapusok, Magyarországon először Szegeden, június 23-án a SZVSE-stadionban. A Keepersport kapusháború egy játék, ahol 22 méteres pályán két kapura 5 gólig vagy 7 percig „tesztelik” egymást a hálóőrök. Az első helyezett 50, a második 40, a harmadik pedig 30 ezer forintot vihet haza. A bemutatkozó mérkőzést a Szeged és a Honvéd egykori válogatott kapusa, Gujdár Sándor és a Szeged–Csanádi Egyházmmegye püspöke, Kiss-Rigó László vívja. A játék szabályainak további részleteiről ITT www.kapushaboru.hu olvashat.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Default thumbnail
Előző sztori

Megújul a katasztrófavédelem ügyeleti rendszere Csongrád megyében

Default thumbnail
Következő sztori

A kormányfő is irányíthatná az Információs Hivatalt

Legutóbbi hasonló cikkek